Een stoma met een eendelig opvangsysteem dient één keer per dag helemaal vervangen te worden. Bij een stoma met een tweedelig opvangsysteem moet de huidplak 2 à 3 keer per week vervangen worden. Ook dient het zakje dan vervangen te worden.
Ontlasting. De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen. De colostoma kan ook in de nacht ontlasting produceren.
Een tweedelig systeem bestaat uit een losse huidplaat en een losse zak, die je eventueel onafhankelijk vervangt. In de meeste gevallen vervang je de stomazak één keer per dag.De huidplaat van een tweedelig systeem kan langer blijven zitten.Die vervang je twee of drie keer per week.
3.1 Stomazakje verwisselen
Daardoor zult u de eerste dagen na de operatie een zogenaamd “open zakje” gebruiken. Dit moet 1 keer per 24 uur verwisseld worden en kan gedurende de dag geleegd worden.
voor 1-delige stomapluggen krijgt u 4 zakken per dag. Voor een 2-delig systeem krijgt u 4 zakken per dag en 1 plak per dag. voor een 1-delige Ileostoma of Urostoma krijgt u 2 zakken per dag. Voor een 2-delig systeem krijgt u 2 zakken per dag en 4 plakken per week.
Huidplakken kunt u 2 tot 5 dagen laten zitten. Hoelang verschilt per persoon. Overleg met uw stomaverpleegkundige hoeveel dagen u de huidplak kunt laten zitten. Op de huidplak maakt u het opvangzakje vast.
Wist je dat een huidplak gemiddeld 6,50 euro kost en een stomazakje 3,50 euro? (eendelig is goedkoper dan tweedelig, een convex plak is weer duurder dan een platte plak etc.).
Complicaties bij een stoma
Een breuk rond de stoma (parastomale hernia). Een uitstulping van de stoma (prolaps). Het zwart worden van de stoma door een verminderde doorbloeding (necrose). Stuwing van de stoma.
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen.
Mag ik tillen met de stoma? In principe mag u alles doen met uw stoma. Bij tillen moet u er alleen wel op letten dat u niet te zwaar tilt; we adviseren een gewicht van gemiddeld 5 tot maximaal 15 kilo. Hoeveel u mag tillen is onder ander afhankelijk van uw conditie en eventuele andere gezondheidsproblemen.
Een eindstandig stoma heeft één opening, voor zowel de ontlasting als het slijm. De dubbelloops stoma is vaak tijdelijk en wordt later weer opgeheven.
Een stoma kan vernauwd raken; dit noemen we ook wel stenose. Dit betekent dat de doorgang van de stoma in de huid of de onderliggende spier van de buik te smal is. Hierdoor kan de ontlasting of de urine moeilijker door de stoma naar buiten komen. Dit kan grote problemen geven.
Ja, dat kan. Vaak is dat tijdelijk als er een probleem is met de eerste stoma. Soms is het blijvend, bijvoorbeeld bij mensen die last hebben van bestralingsproblemen of neurologische problemen, zoals een dwarslaesie of MS. Ook na gynaecologische operaties komt het voor dat iemand twee stoma's krijgt.
De ontlasting van een ileostoma zal vloeibaar zijn omdat de ontlasting niet langs de dikke darm komt (waar vocht uit de ontlasting wordt afgevoerd om deze vaster te maken). Daarom moet het stomazakje gewoonlijk 4-6 keer per dag worden geleegd.
Afhankelijk van het soort operatie verblijft u vijf tot zeven dagen in het ziekenhuis. Wanneer u weer thuis bent, belt de Verpleegkundig Consulent MDL-Stomazorg u op om te vragen hoe het gaat.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.stomaatje.nl. Kan ik douchen met een stoma? U kunt normaal douchen met een stoma.
U kunt midden in de nacht wakker worden en voeen dat uw zakje moet worden verwisseld of geleegd. Ondersteun uw lichaam met kussens en probeer eens een kussen tussen uw benen of onder uw rug. Dit kan uw slaappositie en -comfort verhogen voor een betere nachtrust.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Bij een uitwendig stoma draagt u een urinezakje op uw lichaam. Bij een inwendig stoma heeft u een urineopslag in uw lichaam. U moet zelf uw blaas legen met een slangetje (katheteriseren). Bij een nieuwe blaas kunt u gewoon plassen.
Uw stoma zal in eerste instantie niet goed reageren op hete en gekruide gerechten. Werk er langzaam naar toe door te beginnen met voedsel zonder kruiden en zout, en vermijd producten die draderig of zeer vezelrijk zijn.
Het is belangrijk aandacht te besteden aan het goed afpassen en afplakken van de huidplaat. Ook is het belangrijk de aangetaste huid te beschermen en te laten genezen met barriëre creme of hydrocolloïd poeder. Soms kan een extra ring of pasta zorgen voor een betere hechting of afdichting van het stoma.
Een systeem met een bolle huidplaat (convex huidplaat) kan bij een ingetrokken stoma een oplossing zijn. Ook hulpmiddelen als pasta (een soort 'plamuur'), wiggetjes (driehoekjes van hydrocolloïd) of ringetjes kunnen helpen om kuiltjes en/of plooien op te vullen om zo lekkages te voorkomen.
Gebruik voldoende vocht (1,5-2 liter).
Bij mensen met een colostoma kan dit in mindere mate zijn, omdat er een deel van de dikke darm ontbreekt. Daardoor kan er een tekort aan vocht ontstaan. Aanbevolen wordt om 1,5 tot 2 liter vocht te gebruiken. Dit komt overeen met de inhoud van 12 tot 16 kopjes (van 125 ml).
Met een stoma kun je in principe alles eten en drinken. Je hoeft dus geen speciaal dieet te volgen.
In Nederland zijn naar schatting 32.000 mensen met een stoma, de zogeheten stomadragers.