U mag lopen op uw voet maar geadviseerd wordt dit de eerste twee dagen zoveel mogelijk te beperken. Na twee dagen, als het drukverband is verwijderd, mag de wond nat worden. U kunt het beste de wond aan de lucht laten drogen. Als de wond nog wat lekt kunt u er een pleister of een gaasje op doen.
Bij een wigexcisie wordt behalve de nagel ook het nagelbed permanent smaller gemaakt. Het ontstoken weefsel zal binnen een paar weken herstellen. Een nadeel zit niet aan deze kleine operatie vast, mede ook dat de pijn na de ingreep vaak verwaarloosbaar is.
Houd de voet de eerste twee dagen na de ingreep zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld op een stoel of kruk. De eerste twee dagen na de ingreep mag de wond niet nat worden (niet onder de douche, in bad, zwemmen of naar de sauna). Dit is om infecties te voorkomen.
Soms is dan nog een ingreep nodig. Na een paar maanden komen de klachten terug. De nagel kan dan vanuit het nagelbed weer gegroeid zijn. Soms is dan nog een ingreep nodig.
De eerste dagen na de ingreep moet u zoveel mogelijk rust houden (been hoog leggen op een krukje) en niet onnodig belasten. Op geleide van de klachten kunt u daarna de belasting weer opbouwen. Afhankelijk van de pijn is normaal lopen meestal weer mogelijk na twee tot vijf dagen.
Als de verdoving is uitgewerkt, kan uw teen pijnlijk zijn. Voor de pijn kunt u eventueel pijnstillers innemen. Na twee dagen kunt u het (druk)verband verwijderen ( mocht dit vastzitten dan kunt u dit het beste onder de douche doen) Wanneer het verband is verwijderd, mag u weer douchen.
De wigexcisie: het wegnemen van een wig van de ingegroeide nagel samen met het nagelbed en de matrix en een deel van de laterale nagelwal.
Druppel 1 maal per dag met Sterilon om de wond schoon te houden; Draag ruime schoenen of slippers, zodat er geen druk komt op de teen en teennagel; Wij raden het gebruik van trekzalf bij een ingegroeide teennagel af. Op het moment dat u zalf op een wond smeert, wordt de huid heel week.
Douch dan dagelijks uw voeten en doe daarna een pleister met Betadine jodium zalf op de teen. Meestal kunt u na 2 tot 5 dagen weer normaal lopen.
Een bezoek aan een pedicure is vooral zinvol bij een nog ingroeiende teennagel. De pedicure maakt de nagelwal schoon en vijlt de nagel bij met een heel dun freesje, terwijl ze tegelijk met water voor koeling zorgt. Deze behandeling geeft direct verlichting.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie.
Na anderhalf tot twee uur is de verdoving uitgewerkt. Neem voor die tijd alvast pijnstillers in. U kunt paracetamol 500 mg gebruiken.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Een gebroken nagel kan goed worden behandeld door uw pedicure of medisch pedicure. Indien mogelijk kan de pedicure of medisch pedicure uw nagel repareren. Bij een nagelreparatie wordt een nagelprothese gezet. Dit is een techniek waarbij de natuurlijke nagel gedeeltelijk of volledig door een kunstnagel wordt vervangen.
Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken. Ook het hooghouden van uw voet kan de pijn verlichten. Na een dag mag het drukverband eraf en mag u uw voeten baden en een pleister op uw teen doen. Afhankelijk van de pijn kunt u na twee tot vijf dagen meestal weer normaal lopen.
De huid rond uw nagel (nagelriem) is dik en doet pijn. Een lichte huid is ook rood. Bij een donkere huid ziet u dat minder goed. Er kan geel vocht (pus) uit de huid komen.
2 weken lang 3x per dag in de soda.... daarna ging het langzaam dicht verder behandelt met honing zalf desinfecterend en genezend.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de arts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep is partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
De meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennagels is het te kort trimmen van de teennagels, waardoor de huid als het ware "over de teennagel heen kan vouwen" Verkeerd schoeisel, bv schoenen die te krap zitten bij de tenen of schoenen met een slechte afwikkeling.
De nagelbeugel trekt zo als het ware de nagel uit de nagelwal, waardoor de klachten vrijwel direct verminderen. De nagelbeugel wordt langs de nagel gevormd en met een kunstmatige hars vastgelijmd aan de nagel, zodat deze blijft zitten en met de nagel mee uitgroeit.
Een wigexcisie is een operatie, waarbij de chirurg ofwel via een incisie ofwel via een VATS-procedure longweefsel verwijdert.
Een dwangnagel kan eenvoudig worden behandeld door de pedicure of medisch pedicure. Het wegfrezen van het stukje nagel is meestal voldoende.
De infectie kan acuut of chronisch zijn. De chronische vorm komt vooral voor bij mensen die beroepshalve veel in contact komen met water, en bij kinderen die op de vingertjes zuigen. Bij een ingegroeide nagel groeit de rand van de nagel in het weefsel van de vinger of de teen.
Verdoving. De ingrepen aan de teennagel worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U krijgt hiervoor twee verdovingsprikken aan de teenbasis. Soms is de ontsteking van de teen dusdanig dat er naast een ingreepje ook een kuur antibiotica nodig is, dit zal door de arts met u worden besproken.