pak het zakje bij de 2 bovenste punten vast en houd de opening onder de kraan. Vul de zak met water en draai de zak direct 180 graden (op de kop houden). Uit de opening komen dan nog 1 à 2 druppeltjes water, waarna het zakje automatisch sluit.
Gebruikstips. Hou het zakje links en rechts van het vultrechtertje vast en vul het langzaam met koud water. Hou het zakje onderaan vast en draai het om. Het zakje wordt automatisch gesloten.
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Hoe het wel moet
Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar je moet het net maar even weten. Zodra je de ijsblokjes uit de diepvries hebt gehaald, dien je de zak aan de twee zijkanten vast te pakken om deze vervolgens uit elkaar te trekken. Ditzelfde doe je met het zakje aan de boven en onderkant.
Herbruikbare ijsklontjes zijn van kunststof en meestal gevuld met een zout-water-oplossing. Je kunt ze steeds weer opnieuw invriezen en gebruiken. Een andere optie zijn de stones of cubes. Dit zijn een soort dobbelstenen van speksteen, graniet, glas of roestvrijstaal.
Dat kan met deze herbruikbare vierkante ijsklontjes. Zelfs water ziet er super uit met deze vrolijke kleuren. Je gebruikt ze als gewone ijsklontjes alleen smelten deze niet. Ze mogen in de vaatwasser na gebruiken en daarna weer snel de vriezer in.
Om ijsblokjes te maken, gebruikt u het best zacht water. De magnesium- en calciumverbindingen in hard water zorgen er namelijk voor dat de ijsblokjes al bij een lagere temperatuur (ongeveer bij -0,5 °C, afhankelijk van de precieze hardheid) beginnen te ontdooien. Met zacht water hebt u daar minder snel last van.
Wij hebben een simpel trucje: kook het water eerst en giet het kokende water (eventueel een paar minuutjes laten afkoelen) in je ijsblokjesvorm. Het resultaat: geen ijsblokjes met een wirwar van wit en doorzichtig, maar perfecte clear cubes. Mooi als je een speciale cocktail wil serveren. Succes!
Warm water bevriest sneller dan koud water. Dit klinkt natuurlijk vreemd, want warm water moet heel wat meer afkoelen voordat het vriespunt bereikt is.
Het beste antwoord
Bij -25 idem dito. Het verschil kun je best goed voelen, een ijsklontje uit je vriezer is als het goed is -18 en dat kleeft veel erger aan je vingers (of je tong, brrrrr) dan een ijsklontje uit de vriesvakje in je koelkast als je dat hebt.
Ingevroren ijsblokjes en Crushed ijs nemen twee keer het volume inhoud van de bak in. U kijkt wat de inhoud van de bak is en deelt deze door twee. Hiermee kunt u volledig de inhoud van de bak vullen met ijs. Uiteraard wilt u nog flessen, blikjes of andere dingen koelen dus u hoeft de bak maar voor drie kwart te vullen.
IJs bij ALDI
In onze supermarkten kies je uit een gevarieerd aanbod van ijs, van roomijs tot waterijs en van ons ALDI-huismerk tot ijs van A-merken. In het vriesvak van ALDI is voor alle ijsliefhebbers wat wils, in alle soorten en smaken. Proef het ijs van ALDI, gewoon in de dichtstbijzijnde ALDI-winkel.
Crushed ice heeft meer contactoppervlak voor dezelfde hoeveelheid ijs. Het koelt je drankje dus sneller af. Tegelijk smelt crushed ice ook sneller dan een ijsblok, je krijgt dus meer verwatering. Crushed ice is daarom vooral geschikt voor drankjes die lang ijskoud moeten blijven.
Blokjes die men in de horeca gebruikt, worden namelijk gemaakt met een ijsblokjesmachine. Bij industriële machines groeien ijsblokjes meestal laagje voor laagje rond een ijskoud staafje waar water op wordt gesproeid. Die langzame opbouw zorgt dat onzuiverheden uit het water verdwijnen en het ijs helder blijft.
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Kraanwater komt uit de grond (grondwater of soms diepere lagen) of uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater) en wordt in Nederland regionaal gewonnen door waterleidingbedrijven. Dit verklaart dus waarom de smaak van kraanwater per regio kan verschillen.
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Heb je ijsklontjes gemaakt in een open bakje? Die kun je tot 2 weken bewaren in je vriezer. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo'n 3 maanden bewaren. Water uit de kraan heeft namelijk ook een houdbaarheidsdatum.
Hoe snel ijsblokjes smelten hangt af van vele factoren, o.a. het weer. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten. Ik heb geen vriezer om het ijs in de bewaren. Onze tempex dozen houden de ijsblokjes en het crushed-ice 20-24 uur optimaal (mits deksel gesloten blijft).
Wie in Nederland een bolletje schepijs bestelt, betaalt gemiddeld 1,47 euro per bol. Dat blijkt uit onderzoek van Belvilla naar de gemiddelde prijzen en het aantal ijssalons in de tien grootste Nederlandse steden. De duurste stad om een bolletje schepijs te bestellen is Amsterdam, waar een bol gemiddeld 1,81 euro kost.
Scherp in de markt zitten Jumbo en Digros, Spar is relatief duur. Dit is afgezien van acties zoals een tweede pak Ola voor de halve prijs. In de goedkoopste variant kost Ola's Raket 0,20 euro per ijsje, tegen 0,24 euro in de duurdere supermarkten.