Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als de hoofdhuurder besluit te verhuizen, kan de medehuurder de nieuwe hoofdhuurder worden. Als één van de huurders komt te overlijden, wordt de andere huurder automatisch de hoofdhuurder.
Er staan dan meerdere personen op het huurcontract vermeld. U bent dan samen huurder van de woning en heeft allebei dezelfde rechten en plichten. U bent dan ook samen verantwoordelijk voor de woning en het betalen van de huur. Als u samen op het huurcontract staat, dan bent u hoofdhuurder/medehuurder.
Als echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder wordt u automatisch medehuurder wanneer u op hetzelfde adres woont. Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan kan uw partner een verzoek doen bij de verhuurder om u medehuurder te maken.
U kunt medehuurderschap aanvragen.Voorwaarde is dat u minimaal 2 jaar samenwoont met degene voor wie u zorgt.
In de meeste gevallen kunt u een huurwoning niet overdragen aan uw kind als uw kind bij u woont. Als u verhuist of overlijdt, wijst de verhuurder de woning toe aan een nieuwe huurder. Uw inwonende kind krijgt zes maanden de tijd om een andere woning te zoeken. Er is één uitzondering.
Een huurovereenkomst kan op naam van één of meerdere personen staan. Wilt u het huurcontract op naam van iemand anders zetten? Dat kan alleen als u en uw partner gelijke rechten hebben.
Soms komt het voor dat een kind medehuurder kan worden. Het inwonend kind moet in ieder geval minimaal 35 jaar oud zijn en zijn hele leven staan ingeschreven op het adres van zijn ouders. Daarnaast moet er ook worden aangetoond dat het kind een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voert met zijn ouders.
De hoofdhuurder staat op de huurovereenkomst, maar de medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten. U bent samen aansprakelijk voor eventuele huurschuld. En u deelt de verantwoordelijkheid voor aangebrachte veranderingen of schade aan de woning.
Een meerderjarige inwonende wees (18 t/m 27 jaar) mag in de huurwoning van de overleden ouder(s) blijven wonen. Voorwaarde is dat de woning bij de grootte van uw huishouden en inkomen moet passen. Is de woning bijvoorbeeld te groot of te duur? Dan mag u maximaal 2 jaar in uw ouderlijke woning blijven wonen.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Contract op 1 of 2 namen
Dan is de ander door uw huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch wettelijk medehuurder. Staat het huurcontract op 2 namen?Dan heeft u 'contractuele medehuur'. Dit betekent dat uw verhuurder toestemming moet geven als 1 van u in de woning wil blijven.
Nee.Je bent huurder van de woning en het is aan jou om te bepalen wie met jouw toestemming samen met jou in jouw huis mag wonen. Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand (samen met jou) onder jouw dak te laten verblijven.
Volgens de wet is het voor inwonende kinderen alleen in hele bijzondere situaties mogelijk om medehuurder te worden. Woon je samen, maar staat je partner niet op het huurcontract? Dan is je partner geen medehuurder. Er is dan sprake van inwoning.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als u binnen een periode van een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen.
Veel mensen gaan eraan voorbij, maar toestemming van de verhuurder of de hypotheekverstrekker is vereist als je iemand in huis wilt nemen. Zéker als je een sociale huurwoning hebt, verdient dit aanbeveling.
Wat is een hoofdhuurder? De hoofdhuurder is de persoon of organisatie die als huurder op de huurovereenkomst staat. Dat kunnen dus ook meerdere hoofdhuurders zijn. De hoofdhuurder is verplicht de huur te betalen en is ook aansprakelijk voor de andere verplichtingen in de huurovereenkomst.
Als de hoofdhuurder overlijdt, dan wordt de medehuurder automatisch hoofdhuurder.
Ja zeker wel, alleen bestaat dan de mogelijkheid dat je erfbelasting moet betalen over het bedrag dat je ouders “te weinig “ aan huur hebben betaald. Laat je altijd goed informeren over wat het huis van je ouders kopen en weer verhuren fiscaal voor jou en je ouders betekent.
Samenwonen met een bekende of een familielid
Dan is het verstandig met de verhuurder te overleggen of diegene medehuurder mag worden. Voorwaarde is dat de woning het hoofdverblijf is van de andere persoon en dat degene samen met jou een duurzame, gemeenschappelijke huishouding heeft.
Voor de hoofdhuurder is de opzegtermijn:3 maanden als u korter huurt dan 1 jaar. 4 maanden als u meer dan 1 jaar huurt. 5 maanden als u meer dan 2 jaar huurt.
Hoe kan de hoofdverhuurder de onderhuurder uit huis zetten? Mogelijk wil de verhuurder de onderhuurder uit huis zetten, nadat de hoofdhuur is beëindigd. De wet biedt aan de verhuurder de mogelijkheid om de hem opgedrongen onderhuur te beëindigen. Het procesinitiatief ligt bij de verhuurder.
U mag uw woning verkopen aan uw kind en gratis in het huis gaan wonen. Gratis inwonen bij uw kind, kennis of vriend is een steeds vaker terugkerende hypotheekaanvraag sinds 2023. Startende jongeren kunnen niet kopen en de ouders hebben vaak veel overwaarde en behoeft aan een beetje verzorging.
Kan ik me dan gewoon inschrijven bij mijn ouders/vrienden/kennissen?" Nee, dit is nadrukkelijk niet de bedoeling. Behalve dat het niet toegestaan is, kan een inschrijving financiële gevolgen hebben voor de huidige bewoner (met name wanneer het een eenpersoonshuishouden betreft).
Kinderen mogen in jouw huurhuis blijven wonen als je overlijdt. Er zijn wel een paar voorwaarden: Je kind is minimaal 18 jaar, maar niet ouder dan 27 jaar. De andere ouder van je kind is ook overleden of je kind heeft geen contact meer met deze ouder.
Iedereen met wie u in 1 huis woont én op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente, telt als medebewoner. Bijvoorbeeld uw kind, een ouder, huisgenoot of iemand anders die bij u woont.