Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
De nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Het advies is om vooral thee, koffie, melk of water te nemen. Door alcohol verlies je meer vocht dan je binnenkrijgt, waardoor je juist sneller uitdroogt. Ook kinderen kunnen bij extreme hitte meer vocht gebruiken, maar minder dan volwassenen.
Symptomen: Misselijk, niet lekker voelen, overgeven; • Hoofdpijn; • Vergeetachtigheid, verwarring; • Verlaagd bewustzijn; • Spierkrampen; • Vermoeidheid en slaapneigingen. Met uitzondering van de hoge lichaams temperatuur lijken de symptomen van een watervergiftiging op die van oververhitting.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Een zware emotionele schok, een te zware inspanning, veel slaapgebrek, hevige stress, een angstaanval, een depressie of een burn-out kunnen leiden tot misselijkheid. Misselijkheid kan ook veroorzaakt worden door kinetose, beter bekend als reisziekte: boot, trein, auto, vliegtuig, …
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.
Het gevoel van misselijkheid duurt niet lang (vaak een half uur tot een paar uur), enkele uitzonderingen daargelaten.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Drink je bijvoorbeeld een glas water op de lege maag, dan kan je lichaam al binnen vijf minuten het water absorberen. Als je een glas water drinkt nadat je hebt gegeten, duurt de absorptie langer, wat kan oplopen tot een paar uur.
Watervergiftiging of hyponatriëmie ontstaat wanneer er te veel water (of frisdrank of een hypotone sportdrank) en te weinig natrium wordt ingenomen. Tijdens inspanning waarbij u zweet, gaat er bovendien natrium verloren, terwijl de nieren het extra vocht dat u inneemt, niet snel genoeg kunnen afvoeren.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
Te veel of te vet eten. Voedselvergiftiging (iets verkeerds eten of drinken). Reisziekte. Alcoholgebruik (dan spreken we ook wel van een kater).
'De activiteit van de nervus vagus -een kalmerende zenuw binnen het parasympatische zenuwstelsel die de hersenen met o.a. de darmen verbindt – wordt bij stress geremd, en dat heeft een negatief effect op de spijsvertering. De gevolgen die mensen hierdoor ervaren kunnen erg hinderlijk zijn: van kokhalzen tot overgeven.
Misselijkheid is vaak niet ernstig, maar wel erg vervelend. Misselijkheid en overgeven kunnen het gevolg zijn van: Prikkeling van het evenwichtsorgaan (reisziekte / wagenziekte) Nervositeit of stress.
Het kan helpen om vaker gedurende de dag kleine maaltijden te eten. Dit kan een kleine portie van een gewone maaltijd zijn, maar bijvoorbeeld ook een cracker of beschuitje. Op deze manier voorkom je een lege maag, wat kan helpen tegen de misselijkheid. Zorg dat je iets eet op de momenten dat je minder misselijk bent.
Het gevoel kan komen door vieze geuren of het zien van bepaalde dingen, reizen, zwangerschap, migraine of door stress of angst. Maar ook te veel eten of overmatig alcohol gebruik kunnen de oorzaak van je misselijkheid zijn. Misselijkheid komt vaak voor in combinatie met braken en hoofd- of buikpijn.
Probeer een glas melk te drinken om het zuur in je maag te neutraliseren. Druk een koud doekje of een ijszak tegen je keel aan. Voeg geraspte gember toe aan groente of ander voedsel (dit is een natuurlijk middel tegen misselijkheid). Drink kamille- of gemberthee.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Als je te veel drinkt, kunnen je nieren de enorme hoeveelheid water niet aan. Daardoor ontstaat een tekort aan natrium in je bloed: dan heb je een watervergiftiging. In het ernstigste geval kun je acuut overlijden. Een teveel aan water kan ook leiden tot vochtophoping in de hersenen.
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Het verliest vocht via urine en zweet, maar ook tijdens het ademen raakt het vocht kwijt. Om het vochtniveau op peil te houden, moeten we circa 2 liter water per dag drinken.