Nlt is de afkorting voor het vak Natuur, Leven en Technologie. Het is een keuzevak in de bovenbouw van havo en vwo. Het is speciaal bedoeld voor leerlingen in de natuurprofielen (N&G of N&T). Binnen dit vak komen meerdere bètavakken samen: biologie, natuurkunde, scheikunde, informatica, aardrijkskunde, en wiskunde.
Bij NLT staan de vaardigheden natuurwetenschappelijk onderzoek doen, modelleren en ontwerpen centraal. Het vak NLT is bedoeld als aanvulling en verdieping op het onderwijs in de profielvakken aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.
Het is een leuk, niet extreem moeilijk vak. Je werkt vaak samen in groepjes zodat je taken kunt verdelen. Je hebt weinig schriftelijke eindexamen wat heel erg scheelt. Je werkt vaak op computers.
Profielkeuzevak of keuze examenvak
NLT is een profielkeuzevak voor de profielen Natuur en Gezondheid (NG) en Natuur en Techniek (NT). Een profielkeuzevak is een vak dat een leerling kan kiezen om zijn profiel aan te vullen tot vier vakken. De studielast voor NLT is 320 uur op HAVO en 440 uur op VWO.
Nlt is de afkorting voor het vak Natuur, Leven en Technologie. Het is een keuzevak in de bovenbouw van havo en vwo. Het is speciaal bedoeld voor leerlingen in de natuurprofielen (N&G of N&T). Binnen dit vak komen meerdere bètavakken samen: biologie, natuurkunde, scheikunde, informatica, aardrijkskunde, en wiskunde.
Wiskunde D is bedoeld als aanvulling en verdieping op wiskunde B. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met kansrekening en statistiek, een onderdeel dat niet in wiskunde B zit, maar dat bij veel universitaire studies wel belangrijk is. Een voorbeeld van verdieping is bewijzen.
Wiskunde C is de makkelijkste wiskunde van de vier. Het moeilijkst is D, daarna B, daarna A en als makkelijkst C. Wiskunde C kan je kiezen als je wel graag wiskunde wilt hebben, maar als je er veel moeite mee hebt. Je hebt dan wel het gevoel dat je wiskunde hebt maar je hoeft jezelf er niet heel erg voor uit te sloven.
Vooral als je wiskunde echt heel moeilijk vindt, is wiskunde A de beste optie voor jou. Lukte dat vak in de onderbouw best aardig, ga dan voor wiskunde B. Met die variant word je namelijk op veel meer opleidingen toegelaten. Je beperkt jezelf met wiskunde B dus minder in je keuzevrijheid dan met wiskunde A.
Het vak wiskunde B is het meest geschikt voor scholieren die een bèta vervolgstudie willen gaan volgen zoals natuurkunde, econometrie of biologie. Binnen wiskunde B werk je vooral veel met grafieken en algebra.
Wiskundig inzicht
Op de meeste scholen wordt wiskunde B aangeraden voor natuurkunde. De belangrijkste reden hiervoor is dat je voor natuurkunde hetzelfde soort logisch denken nodig hebt dat je ook bij wiskunde B gebruikt. Degene die goed zijn in wiskunde B hebben vinden natuurkunde (meestal) niet moeilijk.
Waarom zou je wiskunde C kiezen? Er zijn veel universitaire opleidingen die een vwo-diploma met wiskunde als toelatingseis hebben. De kennis die je bij wiskunde C opdoet sluit prima aan bij alle opleiding die logisch volgen op het C&M-profiel.
Wiskunde C kan alleen gekozen worden in het profiel C&M en bereidt voor op universitaire studies in de sociale, juridische, en taal- en gedragswetenschappen.
Zowel wiskunde A als B geven toegang. Ook met een einddiploma van HBO of WO word je toegelaten. Je moet dan de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond. Een VWO-diploma oude stijl geeft geen toelatingsrecht meer.
NB In Amerika zeggen ze “math”, in Engeland zeggen ze “maths”. Voor alle andere landen zou ik “mathematics” aanraden want dat begrijpt iedereen dus dan weet je zeker dat je goed zit.
Onder vwo-leerlingen ligt het aantal spijtoptanten het hoogst onder leerlingen met economie 1. Van hen zegt 15% spijt te hebben van de keuze van dat vak. Net als op de havo heeft 15% van de vwo-leerlingen spijt van de keuze van scheikunde.
Op het vwo was een combinatie van de profielen Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid met 36 procent het meest gekozen profiel.
Het profiel Natuur en Techniek wordt ook wel gezien als het Bèta-profiel. Het profiel bestaat uit alle exacte vakken. In dit profiel volg je de vakken: Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde. Daarnaast moet je kiezen uit de profielkeuzevakken Biologie, Wiskunde D, Natuur, Leven en Technologie en Informatica.
Je kunt kiezen tussen de vier profielen Cultuur en Maatschappij (C&M), Economie en Maatschappij (E&M), Natuur en Techniek (N&T) en Natuur en Gezondheid (N&G).
Een combinatie tussen Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek wordt gezien als het meest prestigieuze profiel, maar 'helaas' niet voor iedereen bereikbaar. Cultuur & Maatschappij wordt afgedankt als pretpakket, het afvoerputje, het profiel voor de luie vwo-leerling, die eigenlijk beter HAVO had kunnen doen.
Het getal e=2,7182... is een wiskundige constante met een zeer groot toepassingsveld in de wiskunde. Het getal werd in de 17de eeuw ontdekt als een bijzondere limiet en werd later genoemd naar Leonhard Euler.
Examen doen in wiskunde D? Je kunt er ook voor kiezen om examen te doen in het vak wiskunde D. Wiskunde D is een vak met uitsluitend een schoolexamen. Er is dus geen centraal schriftelijk examen aan verbonden.