Gebruik gemalen vlees (vis, kip, ei of vleesvervanging), ragout, gepureerde groenten en aardappelpuree (of gemalen pasta). De gerechten kunt u verdunnen door het toevoegen van bijvoorbeeld, melk, jus, bouillon of groentenat. Voeg extra boter, room en/of olie toe voor extra energie.
Wat is de herstelperiode na de kaakbreuk? De normale hersteltijd is 6-8 weken van de kaak breuk.
In de meeste gevallen moet u de eerste 1 tot 2 weken na de operatie volledig vloeibare en gemalen voeding gebruiken, zodat u uw kaken niet belast. In de weken daarop bouwt u de voeding langzaam op in hardheid. Dit opbouwen doet u afhankelijk van uw pijnklachten.
Na een kaakoperatie moet het kaakbot voldoende rust krijgen om in de nieuwe stand vast te groeien. De kaak mag daarom vijf tot zes weken na de operatie niet belast worden. Als u kauwt, belast u het kaakbot. U mag daarom deze periode niet kauwen, u mag de kaken wel bewegen.
Als u uw kaken slechts licht mag belasten, kunt u gebruik maken van een "zachte voeding". Dit betekent dat de voeding gemakkelijk te kauwen en door te slikken moet zijn. Kies fijn volkoren, bruin of wit brood zonder korst. Neem geen brood met hele korrels of pitten.
Na een kaakoperatie (osteotomie) of na behandeling van een kaakfractuur mag de kaak de eerste vijf tot zes weken niet worden belast. Dat betekent dat het kauwen moeilijk is. In die periode moet uw voeding dan ook aangepast worden naar gebonden/gemalen voeding.
De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van pijn in de keel of in het geopereerde gebied. Mocht u pijn hebben, dan kunt u de verpleegkundige om pijnstillende middelen vragen. Na de operatie kunt u een flinke zwelling van het aangezicht verwachten. De mate waarin dit geschiedt, verschilt van geval tot geval.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
Complicaties bij een kaakoperatie
Je kunt op de verpleegafdeling pijnstillers krijgen. De zwelling is ongeveer twee dagen na de operatie het ergst, daarna kan je gezicht en hals blauw of geel kleuren. De zwelling kan een paar weken tot maanden aanhouden. Ook je lippen kunnen opzwellen.
Denk aan: aubergine, bloemkool- en broccoli roosjes, erwtjes, worteltjes, courgette, spinazie (a la crème), andijvie, paksoi, raapstelen, witlof, schorseneren, fijngesneden en gekookte rode kool, bietjes, zacht gekookte blokjes pompoen en witte, bruine of kidneybonen.
Licht/matig vloeibaar
Een gepureerde soep is een goede vloeibare, warme maaltijd. De vulling van de soep is belangrijk om voldoende calorieën en voedingstoffen te leveren. Denk aan vlees, kip, vis, allerlei soorten groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), aardappel, rijst, vermicelli.
Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Soms wordt de kaak met draadjes vastgezet aan de andere kaak. En de kaak moet meestal zes tot acht weken onbewogen blijven. Dat betekent dat je in die periode alleen zacht of vloeibaar kunt eten en dat praten erg lastig zal gaan. Na de operatie aan je kaak kun je nog last hebben van napijn.
De verschijnselen die meestal voorkomen bij een kaakfractuur zijn: bloeduitstorting bij lippen en wangen, een pijnlijke, gezwollen en drukgevoelige kaak, moeite de mond te openen en gevoelloosheid van de onderlip. Een kaakfractuur kan gepaard gaan met gebroken, loszittende of uitgevallen tanden.
Een kaakbreuk kan ontstaan door een ongeluk of een harde klap in het gezicht. U kunt een klein scheurtje hebben in het bot van uw kaak. Het is ook mogelijk dat u meerdere breuken heeft of zelfs een verbrijzeling. Soms zijn er door het ongeluk of de klap ook andere botten in uw gezicht gebroken.
U kunt na het uitwerken van de verdoving pijn krijgen. Deze pijn kan ongeveer een week duren. Soms krijgt u van de kaakchirurg een recept mee voor pijnstillers. Met dit recept kunt u de pijnstillers ophalen bij de apotheek.
De operatie
Het doel van een dergelijke ingreep is een goed evenwicht te verkrijgen tussen de positie van boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar, voor een goede kauwfunctie en een fraai uiterlijk. Afhankelijk van de soort afwijking duurt de operatie één tot enkele uren.
Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende. Koelen om de zwelling tegen te gaan is enkel nuttig tijdens de eerste 24 tot 48 uur na de ingreep. Daarna heeft koelen geen zin meer.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Kaakpijn. Zwelling en mogelijke bloeduitstorting van het gebied. Vermoeidheid van de kaak. Moeite met het openen van uw mond om te eten of te praten.
Voor het malen van voeding kunt u een staafmixer, blender of keukenmachine gebruiken. Kies voor vleessoorten die goed te malen zijn zoals gehakt, tartaar, kip of varkensvlees. Zorg dat het vlees goed gaar is en maak het dan fijn. Voeg bij het malen veel jus, bouillon of groentenat toe omdat het anders te droog wordt.
Gebruik geen erg hard of taai voedsel, zoals taai vlees, oude kaas, nootjes, harde appels, stokbrood, rauwe wortels en dergelijke. Soms is het beter om alleen zacht voedsel zoals gehakt, puree, appelmoes en brood zonder korst te eten of het voedsel met bijvoorbeeld een staafmixer te malen.
Vermijd hard of knapperig eten, vooral na een afspraak met de behandelaar. Vermijd dan ook het volgende harde voedsel: – Vezel houdend en onder gekookt vlees. – Plakkerig en knapperig voedsel: Snoep, kauwgom, toast, noten, allemaal wat ingewikkeld is om te eten als je een beugel draagt.