'Terwijl paracetamol veilig genomen kan worden op een lege maag, is dat bij niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (zoals ibuprofen) niet het geval. Die moeten met of na het eten genomen worden, omdat ze de maagwand kunnen aantasten. Dat leidt tot irriatie, bloedingen of maagzweren', weet Chalmers.
Wanneer u ibuprofen op een lege maag gebruikt, zult u het snelste effect merken van de pijnstiller. Maar wanneer u er iets bij eet heeft u minder kans op maagklachten.
Paracetamol werkt het snelst als u het op een lege maag inneemt. U kunt het echter ook met voedsel innemen. De werking treedt dan wat later in. Houd tussen twee opeenvolgende doses een tussenpoos van ten minste vier uur of meer aan, afhankelijk van de informatie in de bijsluiter.
Medicatie werkt sneller wanneer het op een nuchtere maag wordt ingenomen, maar kan voor extra maagklachten zorgen. Als je medicijnen tijdens of na de maaltijd inneemt, kan de werking van het medicijn in kwestie wat langzamer op gang komen.
Karin: 'Ibuprofen geeft sneller maagklachten en zorgt sneller voor bijwerkingen met andere medicijnen. Daarom is paracetamol een fijner middel om niet-ontsteking gerelateerde pijn te stillen.
Je kunt een NSAID ook samen met paracetamol nemen. Als je ze samen slikt, heb je vaak minder van de ibuprofen, naproxen of diclofenac nodig. En dus een kleinere kans op bijwerkingen daarvan.
Wanneer je aspirine neemt als bloedverdunner zal die niet meer werken in combinatie met ibuprofen. Omdat prostaglandine ook de maag beschermt, kunnen onstekingsremmers maagklachten veroorzaken. Daarom wordt in combinatie met NSAID's vaak een maagbeschermer voorgeschreven.
Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen. Een relatief veilig middel omdat het minder bijwerkingen heeft dan ibuprofen en andere medicijnen niet snel in de weg zit. Een arts zal afhankelijk van je klachten daarom liever paracetamol voorschrijven. Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder.
Bij hoge doseringen werden slaperigheid, pijn op de borst, hartkloppingen, verminderd bewustzijn, aanvallen van bewusteloosheid met spiertrekkingen (convulsies, vooral bij kinderen), zwakte en duizeligheid, bloed in urine, het koud aanvoelen van het lichaam en ademhalingsproblemen gemeld.
Bij chronisch gebruik is er namelijk al leverschade gerapporteerd bij 3 tot 4 gram paracetamol per dag. Vandaar dat volgens de huidige richtlijnen bij chronisch gebruik (langer dan een maand) de maximale dagdosering van 2,5 gram wordt geadviseerd. ' Je hoort vaak de term 'één is geen', als het om paracetamol gaat.
Dagelijks paracetamol slikken kan volgens Lambooij geen kwaad, mits je je aan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 3000 milligram per dag houdt. "Ook niet als je het structureel elke dag slikt", zegt Lambooij. "Ga je echter dagelijks over die hoeveelheid heen, dan kan het gevaarlijk zijn en leiden tot leverschade.
Om maagschade te voorkomen bij NSAID-gebruik gebruik je zowel omeprazol als pantozol in een dosering van eenmaal daags 20 mg.
Dit is de hoeveelheid ibuprofen per dag per leeftijdscategorie: Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 400-800 mg elke 4-6 uur.
Er wordt best gestart met de laagst mogelijke dosis ibuprofen (voor een zo kort mogelijke periode) die nodig is om de klachten te verlichten. Hoe lager de dosis, hoe minder bijwerkingen er zullen optreden. Een pijnstillend effect kan al optreden vanaf een dosis van 200mg ibuprofen.
Koorts en pijn bij griep en verkoudheid of na vaccinatie, kiespijn, hoofdpijn, spierpijn en reumatische pijn: Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar is de eerste dosis 400 mg (1 tablet), zo nodig gevolgd door 200-400 mg per keer. Maximaal 1200 mg (3 tabletten) per 24 uur.
De twee meest voorkomende ontstekingsremmers waren Ibuprofen (Brufen) en diclofenac (Voltaren). Het blijkt dat de inname van een ontstekingsremmer in de maand voor het incident de kans op een hartstilstand deed stijgen met 31%. Diclofenac verhoogde het risico sterker (50%) dan ibuprofen (31%).
Niet gebruiken bij maagdarmontsteking, maagdarmbloeding, hersenbloeding of andere actieve bloeding, of aan een bloedziekte. Niet gebruiken als je een maagzweer hebt of hebt gehad, of bij zeer slecht functioneren van lever, hart of nieren. Niet gebruiken bij zwangerschap of tijdens periode van borstvoeding.
Diclofenac en naproxen werken snel en hebben een langere werkingsduur dan bijvoorbeeld ibuprofen. Naproxen heeft het laagste risico op hart- en vaatziekten, maar meer kans op maagdarmproblemen.
Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk.
Voedsel in de maag vertraagt de werking van een medicijn. Vooral vet voedsel vertraagt de maaglediging. Geneesmiddelen die een half uur voor de maaltijd, tijdens of tot drie uur na de maaltijd worden ingenomen, blijven langer in de maag.
Verdeel doseringen vanaf 1200 mg per dag in 3-4 keer verspreid over 24 uur; verdeel de dosering van 2400 mg in 4 keer verspreid over 24 uur. Niet alle (begin)doseringen zijn uitvoerbaar met Ibuprofen bruis Teva 600 mg, gebruik hiervoor andere producten.
Ibuprofen hoort tot de groep NSAID's (ontstekingsremmende pijnstillers). Bij NSAID's is in het algemeen de volgende regel gesteld: als de inname meer dan tien keer de therapeutische dosering is, wordt het als giftig gezien. Dit geldt voor volwassenen. Bij kinderen is dit al bij vijf keer.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Veel mensen hebben vooral vragen over paracetamol en ibuprofen. Dit zijn de twee meest gebruikte pijnstillers. Je kan ze bovendien zonder voorschrift krijgen.