Het verschil tussen sparen en beleggen is het risico en rendement. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger. Op de lange termijn streef je met beleggen naar rendementen die hoger zijn dan bij sparen.
Door je geld te beleggen kun je ervoor zorgen dat jouw geld meer waard wordt. Let er wel op dat je alleen kunt beleggen met het geld dat je op korte termijn kunt missen. Het kan namelijk zijn dat de belegging weinig of helemaal niets oplevert. Als je met jouw spaargeld wilt beleggen heb je een buffer nodig.
De nadelen of beperkingen van spaarrekeningen
De rente op spaarrekeningen is relatief laag, doorgaans lager dan de inflatie. Op lange termijn wordt je geld dus minder waard; om vermogen op te bouwen is het meestal beter om (een deel van) je geld te beleggen in plaats van alles op een spaarrekening te houden.
Door te beleggen, profiteert u van een hoger potentieel rendement* op uw spaargeld en te zijner tijd kunt u de portefeuille zelfs als borg gebruiken. * Zonder enige garantie op resultaten of prestaties. In de beleggerswereld is niets zeker, en beleggen op de beurs brengt risico's met zich mee.
Dat hangt natuurlijk van je leeftijd af en van hoeveel geld je beschikbaar hebt. Wij hebben als gouden regel: schrijf maandelijks tien procent van je inkomen over op een beleggingsrekening. Als je dat je hele leven doet, kun je serieus geld verdienen.”
Rijk worden met lage aandelen, is het mogelijk? Het is zeker mogelijk om snel rijk te worden met het beleggen in goedkope aandelen. De kunst is om de juiste aandelen te kopen die laag staan maar veel groeipotentie hebben. Mooie voorbeelden zijn de aandelen van ASML, Microsoft en Apple.
Veel mensen denken dat 100 euro nooit veel geld kan worden met beleggen. Reken maar eens 1% op €100: dan heb je €1 verdiend. Dit klinkt als een laag bedrag, dat komt omdat beleggen vaak over de lange termijn gaat. Hoe langer je belegt, hoe meer geld je kunt verdienen.
Momenteel staan de belangrijkste beurzen en aandelen lager dan een jaar geleden. Gemiddeld genomen zijn ze rond de 20 procent gezakt sinds begin dit jaar. Het lijkt aantrekkelijk om gebruik te maken van deze forse dip. Het antwoord op de vraag is: ja, het is op zich een goed moment om te beginnen met beleggen.
De meest populaire vorm van investeren is beleggen in aandelen op de beurs. Want, het aantal beleggende Nederlanders is afgelopen jaar met 160.000 gestegen tot 1,6 miljoen. Inmiddels belegt een op de vijf huishoudens. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM (1).
Een deposito is een veilig spaarproduct met een hogere rente dan vrij opneembare spaarrekeningen. Maar uw geld voor langere tijd vastzetten op een deposito heeft ook nadelen. Zo kunt u niet bij uw geld en het kan achteraf blijken dat u toch rente-inkomsten bent misgelopen.
VERPLICHT SPAREN
Betaald worden door de werkenden van nu staat bekend als het omslagstelsel. In Nederland dien je als werknemer vaak ook verplicht zelf te sparen voor een eigen aanvullend pensioen (=ouderdomspensioen). Het zelf sparen voor een aanvullend pensioen staat bekend als het kapitaaldekkingsstelsel.
Beleggen betekent voor hem dat zijn geld vanzelf rendement oplevert. Het kopen van een aandeel op de beurs, of zelfs het kopen van vastgoed met het idee dat het vanzelf meer waard wordt, kun je zien als beleggen. Investeren wordt het zodra de investeerder zelf het rendement beïnvloedt.
Beleggen doe je voor de lange termijn en met geld wat je in die tijd kunt missen. Het is niet gebruikelijk om voor één of twee jaren te gaan beleggen. Denk minimaal aan een termijn van drie tot vijf jaar. Voor beleggen moet je de tijd nemen.
Het effect van inflatie wordt vaak onderschat. Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro.
Het Nibud adviseert om elke maand 10% van je netto-inkomen opzij te zetten. Je hoeft echt niet elke maand precies 10% te sparen. Probeer te zoeken naar een balans. Zo kan je de ene maand wat meer sparen dan de andere maand.
Wanneer je 500 euro eenmalig investeert dan kun je op de lange termijn al duizenden euro's rendement hebben. Bij 500 euro per maand is dit honderdduizenden euro's. Het is echter wel belangrijk om te letten op je spreiding wanneer je gaat beleggen. Dit kun je makkelijk doen door te beleggen in ETF's of indexfondsen.
Wie over enig vermogen beschikt, komt voor de keuze te staan waar dat vermogen dan in te beleggen. Beleggen in onroerend goed, dus een huis of appartement kopen en verhuren, is een heel goed idee. Het rendement op vastgoed in de afgelopen jaren is stabiel.
Een algemene aanname, die je wel het meest zult lezen, is dat het gemiddelde rendement op aandelen ongeveer tussen de 7% en 8% ligt.
Welke dag kopen
Welke dag van de week u moet kopen? Dat is maandag. Bedrijven zijn geneigd slecht nieuws in het weekeinde te publiceren en daarom dalen de koersen maandags iets vaker dan op andere dagen. Dus is dat het beste moment om te kopen.
Als je 72 deelt door het rendement dat je kan realiseren, krijg je het aantal jaren dat je nodig hebt om je kapitaal te verdubbelen. Ga er bijvoorbeeld eens vanuit dat je 2% rendement krijgt op een spaarrekening. Dit betekent dat je spaargeld zal verdubbelen in 36 jaar dankzij de interest die je krijgt.
Als je na een korte periode van beleggen stopt, bestaat de kans dat je een negatief rendement hebt op je beleggingen. Bij een langere periode heb je meer kans om kosten of een eventueel verlies door koersdalingen goed te maken. Bovendien kun je dan rendement op rendement halen.
Je hebt ook helemaal geen gigantische bedragen nodig wanneer je wilt beginnen met beleggen. Je kan al vanaf een paar tientjes per maand beginnen met beleggen. Er is geen minimale inleg. Bij een lage inleg zijn de mogelijke rendementen ook laag, maar iedere grote belegger is ooit klein begonnen.