Een douane inklaring houdt in dat er aangifte wordt gedaan bij de douane. In deze aangifte wordt er aangegeven welke goederen het land in komen. Gedurende dit proces controleert de douane of de goederen het land in mogen. Daarnaast wordt er ook vastgesteld hoeveel BTW en invoerrechten er betaald moeten worden.
Hoe lang duurt inklaren? Het inklaren kan soms best lang duren, maar de douane mag een pakket maximaal 30 dagen vasthouden. Als er geen illegale items in je pakket zitten, krijg je het pakket dus in ieder geval binnen 30 dagen thuis.
Wat betekend ingeklaard door de douane? Ingeklaard door de douane is simpelweg het proces van het kijken naar hoeveel extra geld er gestolen mag worden. BTW en inklaringskosten heet dat ook wel. Het grote nadeel van inklaring is dat jij niet vooraf weet of jij extra moet gaan betalen.
Hoe lang de inklaring van een pakket bij de douane duurt, kan dus van een paar dagen tot weken tot maanden verschillen. Lees hieronder waarom het pakket nog bij de douane kan liggen.
Wat zijn inklaringskosten? Dat zijn kosten waarmee je te maken krijgt als je iets koopt uit een land buiten de EU. Denk aan btw, afhandelingskosten en misschien ook invoerrechten. Om vast te stellen wat je moet betalen, doen we aangifte van je pakket als het in Nederland aankomt.
Krijgt u een pakket uit het buitenland, maar wilt u geen inklaringskosten betalen? Weiger dan het pakket direct als PostNL het pakket aanbiedt. Het pakket wordt dan meteen retour afzender gezonden of vernietigd. Dit is afhankelijk van de wens van de afzender.
Wat kan ik doen om Inklaringskosten en BTW te voorkomen? Om er zeker van te zijn dat jij geen BTW of inklaringskosten hoeft te betalen zorg je dat de totale waarde van jouw bestelling onder de 22 euro ligt. Gaat het om meerdere producten, splits de bestelling dan zoveel mogelijk op.
Een inklaring is het vervullen van de nodige douaneformaliteiten om invoergoederen in het vrije verkeer te brengen, om ze onder een andere douaneregeling te plaatsen of om goederen uit te voeren. Goederen die van buiten de Europese Unie worden ingevoerd, moeten worden ingeklaard.
Je komt de douane bijvoorbeeld tegen op een vliegveld als Schiphol, waar het ervoor zorgt dat bepaalde goederen het land niet in- of uitgaan. Denk daarbij aan wapens, nep-merkartikelen, drugs, maar ook koraal of dieren. De douane heeft de macht om door je koffer te gaan en te bekijken of je je wel aan de regels houdt.
Komt een pakket van buiten de EU Nederland binnen? Dan maakt de douane een selectie van de pakketten die gecontroleerd worden. Als jouw zending gecontroleerd wordt, wordt een berekening gemaakt van de kosten die je moet betalen. Als deze betaald zijn, wordt je pakket door DPD verwerkt en verder bezorgd.
De douane controleert of de goederen Nederland in mogen en oordeelt hoeveel btw en invoerrechten je moet betalen. Gaat het om veel goederen? Dan is dit een tijdrovende klus. Het team van TFF neemt zorgen en administratie rondom de inklaring graag van je over.
De invoerrechten berekent u over de prijs van de goederen, de verzendkosten en de eventuele verzekeringskosten. De btw berekent u over de prijs van de goederen, de verzendkosten, de eventuele verzekeringskosten én de invoerrechten.
Het betekent gewoon dat de douane je pakketje heeft gecontroleerd, en dat het vervolgens verzonden kan worden naar jouw adres.
Op onze internationale track & trace-website vind je altijd de laatste informatie over je pakket. Vul de bestemming, track & trace-code en je postcode in, en je ziet direct wat de status is. Moet er inklaringskosten worden betaald? Dan bezorgen we je pakket rechtstreeks bij een PostNL-punt.
Importeren uit China
De kosten die de pakketdiensten rekenen voor de inklaring liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van uw bestelling. PostNL rekent 13,00 euro. EMS rekent 17,50 euro en UPS rekent 2,5% van de waarde (met een minimum van 10,50 euro).
Spullen die je nooit in je bagage moet stoppen
Drugs zoals hasj, cocaïne, heroïne, crystal meth of andere verdovende middelen. Beschermde dier- en plantsoorten - ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden.
Wanneer mag de douane je aanhouden? De douane mag je enkel aanhouden als je een crimineel (waar ook harde bewijzen voor bestaan) bent, indien je op een zogeheten zwarte lijst staat, als je geen geldig paspoort en/of visum of ticket in handen hebt of bureaucratisch gezien onwettig een kind mee naar het buitenland neemt.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.
In 2021 zal er op het gebied van invoerrechten niets veranderen. Pakketten uit China tot 150 euro hoeven geen invoerrechten te betalen. Boven de 150 euro blijven de regels dus gelijk, ook na 1 juli. Koop je iets op AliExpress van bijvoorbeeld 140 euro, dan betaal je alleen de BTW, zoals je voorheen ook deed.
Een douane inklaring houdt in dat er aangifte wordt gedaan bij de douane. In deze aangifte wordt er aangegeven welke goederen het land in komen. Gedurende dit proces controleert de douane of de goederen het land in mogen. Daarnaast wordt er ook vastgesteld hoeveel BTW en invoerrechten er betaald moeten worden.
Aliexpress en bijkomende kosten
Tot en met 31 december 2020 betaal voor pakketten met een waarde van minder dan 22 euro geen extra kosten. Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij.
Inklaringskosten zijn kosten die de vervoerder maakt, zodat uw product kan worden geïmporteerd in het bestemmingsland. De vervoerder schiet de eventuele invoerrechten en/of btw voor en belast deze door aan de ontvanger.
Met een douane-entrepot kun je invoerrechten 'omzeilen'. Je voert de goederen niet in maar slaat ze op onder douaneverband. Dit betekent dat de goederen onder toezicht staan van de douane. Je betaalt dan geen invoerrechten en andere invoerbelastingen (zoals btw bij invoer) in de EU.
U berekent de invoerrechten over de waarde van de goederen die u laat invoeren. Dat is de prijs van de goederen plus onder andere commissies, de kosten voor het vervoer (inclusief verzekeringskosten) tot tot aan de buitengrens Europese Unie (EU). U berekent de btw over de waarde van de goederen die u laat invoeren.