Verschuif langzaam de start van de 1e dut naar de middag. Doe dit in kleine stapjes. Elke paar dagen schuif je het slaapje 30 minuten op, totdat deze na het middaguur begint. Dus eerst een paar dagen starten om 11.00, dan paar dagen om 11.30, vervolgens 12.00 etc.
Breng je kindje bijvoorbeeld iedere dag of om de dag 30 minuten later naar bed. Mocht je kind tijdens zijn enige slaapje al vroeg weer wakker worden, zorg er dan voor dat hij of zij weer opnieuw in slaapt valt.
3 signalen dat je dreumes toe is aan 1 slaapje
Je kind is minder moe rond bedtijd en/of minder moe rond middagdutje. Je kind wordt vroeg(er) wakker. Je kind wordt opeens weer vaker wakker in de nacht.
Slapen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je kind. Een peuter slaapt gemiddeld tussen de 10 en 12 uur per nacht. De meeste kinderen van 2 jaar oud hebben ook nog behoefte aan een middagslaapje. Van de driejarigen slaapt ongeveer de helft nog 's middags.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Dreumesen en peuters slapen 12 tot 14 uur per dag. Wanneer je dreumes ongeveer anderhalf jaar oud is, kan hij of zij het ochtenddutje overslaan, om 's middags één lange dut te doen die ongeveer 1 tot 3 uur duurt. Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed en worden tussen 06:00 en 08:00 uur weer wakker.
Je kind is meestal klaar voor 1 slaapje als hij of zij: Tussen 15-18 maanden is. 10-12 uur kan doorslaapen in de nacht. Steeds meer tijd nodig heeft om in slaap te vallen voor het ochtendslaapje.
Je dreumes kan na een goede middagdutje nu ongeveer 4 uur tot 4 uur en 30 minuten wakker blijven. Vanaf deze leeftijd kan een dutje na 15.30 uur voor slaapproblemen zorgen.
Jouw kleine baby van 1 jaar oud heeft nog flink wat slaap nodig. 's Avonds en 's nachts zal je kleintje ongeveer rond de 12 uur slapen (dat kan ook minder zijn). Overdag heeft hij 2,5 tot 3 uur slaap nodig, verdeeld over 2 slaapjes overdag.
In veel gevallen wordt een dreumes heel vroeg wakker door te veel of te weinig slaap overdag. Zo heeft een oververmoeide dreumes de neiging om vroeg wakker te worden en hetzelfde gebeurt als je kind niet moe genoeg is door te veel slaap overdag.
Wil je dreumes ineens niet meer slapen of slaapt hij minder goed, terwijl hij eigenlijk altijd goed geslapen heeft? Dit kan met een slaapregressie of ontwikkelingssprong te maken hebben. Een veelvoorkomende reden waarom een dreumes niet wil slapen: je kind is oververmoeid of niet moe genoeg.
U kunt het beste kiezen tussen een korte powernap van 20 minuten of een lange powernap van 90 minuten, afhankelijk van het effect dat u wilt bereiken met uw powernap. Voor een refresh, om weer alert te zijn is 10-20 minuten voldoende.
Idealiter werk je toe naar het laten vallen van dutjes door het dutje dat wegvalt steeds wat in te korten. Je kunt het dutje vervangen door op dat moment een rustige activiteit te gaan doen met je baby. Veel ouders zijn geneigd om juist meer dingen buitenshuis te gaan doen omdat het eindelijk kan.
Een kind van 1 jaar slaapt ongeveer 11 tot 13 uur per nacht.Overdag slaapt hij meestal een uurtje 's ochtends en een uurtje 's middags. Een kind van anderhalf jaar doet vaak alleen aan het begin van de middag één slaapje. Veel kinderen van deze leeftijd vinden afscheid nemen bij het naar bed gaan moeilijk.
Baby's die eerder hun twee slaapjes verlengen, zullen het derde dutje eerder laten vallen dan baby's die korte dutjes hebben. Overigens zijn de korte slaapjes in deze fase normaal.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Met het groeiende aanbod aan slaapzakken en maten kan uw kleintje theoretisch in een slaapzak blijven slapen tot hij een jaar of vijf is.
Het verschilt per kind hoe lang een slaapregressie rond 2 jaar duurt. Je kunt al na twee weken merken dat je kind weer beter gaat slapen, maar het kan ook zes weken duren.
Vanaf één jaar heeft je kind elke dag ongeveer 6-7 bekertjes drinken nodig. Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten.
Vanaf 1 jaar
Ontbijt: volkoren brood met margarine en beleg en halfvolle melk (150 ml) of borstvoeding. Fruithapje: stuk fruit en bekertje water. Lunch: volkoren boterham met margarine uit een kuipje en beleg, en een beker water of lauwe thee.
Waarom wil je peuter niet slapen? Peuters willen om veel verschillende redenen niet gaan slapen 's avonds. Misschien wil je peuter niet gaan slapen omdat het nog zo gezellig is, omdat hij nog geen afscheid wil nemen van de dag, omdat er een monster onder zijn bed zit, of omdat hij bang is voor nachtmerries.
Als je problemen hebt met het uit bed komen van je peuter (aan het begin van de nacht of tijdens de nacht), sluit dan eerst uit dat dit gedrag wordt veroorzaakt doordat hij niet moe genoeg is. Dit kan gebeuren als uw peuter overdag te veel slaapt of te laat op de dag een dutje doet.