Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.
Foliumzuur is een water oplosbare vitamine. B11 - of B9 voor onze Vlaamse buren - kent twee vormen; de synthetische variant foliumzuur en zijn natuurlijk equivalent folaat. De natuurlijke vorm heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan regulier foliumzuur, wat resulteert in een betere opneembaarheid.
Foliumzuur uit een pil wordt makkelijk door het lichaam opgenomen. Dit komt omdat foliumzuur in voeding in een vorm aanwezig is die eerst in de darm moet worden omgezet voordat het kan worden opgenomen. Daarnaast is de mate waarin het lichaam de foliumzuur opneemt (biobeschikbaarheid) niet altijd hetzelfde.
Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor het foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Een hoge inname van PMG kan namelijk het opsporen van een vitamine B12-tekort moeilijker maken.
Als u zwanger wilt worden, moet u minstens 4 weken voor de bevruchting al foliumzuur gebruiken. Begin er bijvoorbeeld mee als u stopt met de pil. Gebruik foliumzuur tot en met 10 weken na de eerste dag van uw laatste menstruatie.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanvankelijk 0,5–1 mg per dag. Na verdwijnen van de klinische symptomen: onderhoudsdosering 0,25–0,5 mg per dag; maximaal 1 mg per dag, zo mogelijk verdeeld over 2 giften.
Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen folaat en foliumzuur. Folaat komt van nature voor in voeding, terwijl foliumzuur synthetisch is. Het menselijk lichaam lijkt niet goed in staat te zijn om met foliumzuur om te gaan; het heeft moeite met de omzetting in de actieve vorm van vitamine B11.
De aanvaardbare bovengrens voor foliumzuur (microgram per dag) is volgens de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) vanaf 15-17 jaar 800 microgram en vanaf 18 jaar 1000 microgram.
Hieronder vind je een overzicht van foliumzuursupplementen die vrij verkrijgbaar zijn in de drogisterij en apotheek. De prijs varieert van 2,39 euro tot 10 euro.
Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
Wat voeding betreft kan een 'overdosis' foliumzuur voor zover bekend geen kwaad. Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren.
Ouderen doen er verstandig aan om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, zeggen wetenschappers. Deze stof bevordert namelijk de werking van de hersenen. Zowel het geheugen als de snelheid waarmee het brein werkt, verbeteren door foliumzuur.
Een foliumzuurtekort kan ook verschillende oorzaken hebben: - tekorten in de voeding (bijv. bij alcoholici); - een verhoogde nood aan foliumzuur bij bijv.
Foliumzuur kan gebruikt worden voor: De behandeling van: bloedarmoede, ook als gevolg van een slecht dieet, een slechte absorptie van voedsel zoals bij coeliakie, een vitamine-B- of foliumzuurtekort tijdens de kindertijd of gedurende de zwangerschap.
Moet je zelf dan standaard foliumzuur slikken, ook wanneer je niet zwanger bent? Nee, je krijgt gelukkig al foliumzuur binnen via voeding. Foliumzuur zit bijvoorbeeld in (groene) groenten, fruit, zuivel, vlees en volkorenproducten.
Ook bekend als B9, voert foliumzuur veel belangrijke functies uit om het menselijk lichaam gezond te houden1,4. Zespri-kiwi's bevatten tussen 31-38 μg foliumzuur per 100 g2-3, en daarom worden ze als een bron van deze voedingsstof1 beschouwd (en daarom zijn ze opgenomen in dit foliumzuurrijke recept!).
Foliumzuur is een vitamine
Deze vitamine is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur speelt eveneens een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.