De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af.
Rauw hondenvoer bevat veelal alleen maar dierlijke grondstoffen, waarbij diverse organen en spiervlees als erg smakelijk worden ervaren. Vers vlees vormt dus een goed alternatief voor kieskeurige honden die bijvoorbeeld hun brokken slecht eten of last hebben van verteringsproblemen.
Het voeren van vers vlees bij pups is zeer af te raden. Naast het feit dat deze jonge dieren weinig bestand zijn tegen infecties zoals de Salmonella, E. coli of Campylobacter bacterie, hebben pups voor hun botontwikkeling een zeer uitgebalanceerde calcium-fosfor verhouding nodig.
Het verschilt per dier welke voeding het beste bevalt. Let er wel altijd op dat het vlees van een betrouwbare maker komt en dat er aan de hygiënevoorschriften is voldaan. Ook is het zo dat hoe meer men afwisselt in het diersoort van de vlees, hoe beter het voor de hond is. Denk aan variatie in kip, eend, kalkoen, etc.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Is gehakt eten gevaarlijk voor een hond? Rundergehakt is voor je hond geen probleem, je kunt dit zowel rauw als gebakken aan je hond voeren.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
Je hond mag alle soorten vis eten, als het maar met mate is.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Als je jouw hond fruit wilt geven, zijn appels een goede optie. In appels zitten namelijk antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C. Behalve de gezonde eigenschappen van appels, zijn ze voor veel honden ook nog eens leuk om op te eten: door de knapperige structuur kunnen ze er lekker op kauwen.
Nadeel: de vitamine biotine dat in het eigeel zit, gaat verloren doordat het rauwe ei-wit een stofje (avidine) bevat dat biotine vernietigt.
Wil je je hond een gezonde groentesnack geven, denk dan aan schijfjes wortel, komkommer, sla, of courgette. Pas op met paprika en tomaat, want sommige honden zijn er allergisch aan. Een gekookte aardappel kan ook, maar een rauwe aardappel is giftig en not done.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25). Dit kun je over twee momenten verspreiden.
Ongeveer 50 gram per kg lichaamsgewicht en bij kleinere rassen tot wel 100 gram per kg lichaamsgewicht. Hoe ouder de pup wordt, hoe minder per kg lichaamsgewicht je hoeft te voeren. Ongeveer 20-40 gram per kg lichaamsgewicht, kleine en actieve honden hebben vaak meer nodig.
Een ander voordeel is dat als de hond alleen hondenbrokken eet, er minder gebitsproblemen zullen ontstaan. Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven.