Het sleutelbeen wordt in vaktermen clavicula genoemd en vormt de verbinding tussen borstbeen (sternum) en schouderblad. Het sleutelbeen ligt direct onder de huid en is daarom bij de meeste mensen goed voel- en zichtbaar.
Behandeling. De behandeling hangt af van de ernst van de breuk. De behandeling van een sleutelbeenbreuk is meestal conservatief (= geen operatie).Rust wordt gegeven door middel van een sling (draagband ter ondersteuning van de arm).
Verschijnselen van een sleutelbeenbreuk
Een afhangende schouder (de schouder hangt naar beneden en naar voren).Je kan je arm door de pijn niet optillen.Een schurend/knarsend gevoel als je de arm probeert op te tillen. Een zwelling en bloeduitstorting boven de plek van de breuk.
U mag 6 weken lang niet zwaar tillen of veel kracht zetten. U kunt de arm weer goed gebruiken. U kunt even snel weer aan het werk of aan het sporten. U kunt de arm weer goed gebruiken.
Het sleutelbeen heeft een aantal functies; het houdt ons schouderblad op de plaats zodat de arm los kan hangen. Tijdens het heffen van de arm begeleidt het sleutelbeen het schouderblad in zijn beweging. Het heeft ook een beschermende functie.
Het sleutelbeen wordt in vaktermen clavicula genoemd en vormt de verbinding tussen het borstbeen (sternum) en het schouderblad. Het sleutelbeen ligt direct onder de huid en is daarom bij de meeste mensen goed voelbaar en zichtbaar.
Wat je direct moet doen bij pijn aan het sleutelbeen
Een sleutelbeenblessure moet je altijd direct door een arts laten beoordelen. Ga na het oplopen van je blessure naar een huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Hier kun je op eigen gelegenheid naartoe als dat gaat.
Een gebroken sleutelbeen geneest meestal binnen enkele weken helemaal. Het kan tot 6 weken duren voordat u de arm en de schouder weer helemaal kunt gebruiken.
Na 6 weken kunt u uw arm meestal weer gebruiken voor dagelijkse activiteiten. Probeer in totaal 3 maanden rustig aan te doen met uw schouder. Meestal kunt u na 6 tot 8 weken uw arm weer volledig bewegen. 8 weken nadat u uw sleutelbeen heeft gebroken, komt u naar het ziekenhuis om een röntgenfoto te laten maken.
In het algemeen is na zes weken de breuk zo goed genezen dat u uw arm weer kunt gebruiken. Na genezing van de breuk kan een verdikking van het bot op de plek van de breuk zichtbaar blijven.
U kunt wandelen, fietsen en of eventueel hardlopen. In deze fase is het sleutelbeen nog niet sterk genoeg om contactsport te doen of te fietsen op een racefiets of mountainbike.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
In de meeste gevallen houd je na een clavicula fractuur een kleine bobbel over, maar normaal gesproken ervaar je hiervan geen hinder in je dagelijkse bezigheden. 3. Wanneer kan ik weer fietsen? Zoals gezegd is het herstel erg belangrijk, wat fietsen (recreatief) betreft is mijn advies om dit pas na 6 weken te doen.
Deze breuk gaat gepaard met (veel) pijn in het schoudergewricht en de bandjes en spieren die het schoudergewricht met elkaar verbinden. Door de klap zijn deze uitgerekt en ontstaat er in het gewricht vocht. Daarnaast kan een flinke bloeduitstorting of zwelling ontstaan, die kan uitzakken naar de arm en borst.
Probeer op je rug te slapen. Dit is de beste positie voor een gebroken arm, omdat het de arm rust geeft en de druk op de pijnlijke gebieden vermindert. Gebruik een kussen om je arm te ondersteunen. Dit kan helpen om de pijn te verminderen en de arm in een comfortabele positie te houden.
Als er een witte pleister op de wond zit, mag u deze na twee dagen verwijderen. De wond mag de eerste twee dagen niet nat worden.Daarna mag u kort, lauw douchen.Na een week mag u weer normaal douchen en in bad.
Behandeling met sling
U krijgt op de Spoedeisende Hulp of Gipskamer een sling. Dit is een soort band die de arm ondersteunt. U draagt de sling ongeveer 1 week. U mag de sling in de nacht afdoen.
Door het dragen van een mitella krijgt de schouder rust. Het is belangrijk om daarnaast gedoseerd te oefenen, zonder de schouder te belasten. Zodra het mogelijk is, mag en moet u oefenen. Als u niet oefent, wordt de breuk niet gestimuleerd om te genezen en kan uw schouder stijf worden.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
De sleutelbeenbreuk is één van de meest voorkomende botbreuken. Het is bijna altijd een gemakkelijk genezende botbreuk. Er zijn bijna nooit complicaties.
De sternocleidomastoideus ligt in het halsgebied en is een tweekoppige spier. Hij loopt van het sleutelbeen en het bovenste gedeelte van het borstbeen (sternum) naar het tepelbeen van de schedel.
De operatie
Een laterale clavicularesectie betekent letterlijk weghalen van het buitenste eind van het sleutelbeen. (lateraal = buitenste uiteinde, clavicula = sleutelbeen). Tijdens de operatie wordt ongeveer twee millimeter van het uiteinde van het sleutelbeen verwijderd.
Meestal kan je de arm niet bewegen zonder veel pijn te hebben. Rondom de schouder treedt in de eerste fase zwelling op, en later ook dikwijls hematoomvorming met uitgebreide blauwe plekken. Als je vermoedt dat je schouder gebroken is, moet je medische hulp zoeken (spoedgevallen, huisdokter, …).
Stijfheid van de arm of moeite met het bewegen van de arm. De huid puilt uit of staat gespannen, doordat er een stuk bot tegen de huid aan duwt.
Een laterale clavicularesectie kan worden gedaan bij pijnklachten van slijtage (artrose) van het gewricht tussen sleutelbeen en schouderdak (het acromioclaviculaire gewricht, ook wel het AC-gewricht).