Risotto kun je, eenmaal afgekoeld, 2 dagen bewaren in de koelkast. Ook kun je het gerecht invriezen, het is dan 3 maanden houdbaar.
En net zoals bij veel van die andere Italiaanse klassiekers: je restje risotto is de volgende dag nog net zo lekker.
In de koelkast
Let goed op met het bewaren van gegaarde rijst. Als gegaarde rijst te lang op kamertemperatuur blijft staan, kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Zet voorgegaarde risotto snel in de koelkast, en regenereer en eet op binnen twee dagen.
Risotto kan je eventueel op voorhand maken maar de textuur zal niet hetzelfde zijn. De risotto zal opstijven en harder worden bij het afkoelen en krijgt bij het opwarmen niet dezelfde romige structuur als dat je hem à la minute zou maken.
De beste manier om het op te warmen is door het gewoon opnieuw in een pan te doen en op laag vuur te zetten. Veel mensen maken de fout om meteen een beetje olie in de pan te doen of extra boter, maar ook dit kun je beter niet doen. Doe de risotto in de pan en voeg wat bouillon toe.
Door te roeren zorg je het zetmeel vrijkomt. Zo krijgt de rijst zijn romige structuur en brand de risotto tevens niet aan. Maar let op: want als je te veel roert, maak je de rijst kapot.Ook brengt roeren lucht in de risotto, waardoor het afkoelt en alles nog zo veel langer duurt.
Je moet de rijst namelijk eerst een paar minuten in de olie bakken. Zorg daarbij dat alle rijstkorrels bedekt zijn met een laagje olie en mooi glazig worden. Het bakken in olie zorgt voor een optimale smaak en textuur en de korrels kunnen hierdoor meer vocht opnemen, met een smaakvoller resultaat.
Risotto kun je, eenmaal afgekoeld, 2 dagen bewaren in de koelkast. Ook kun je het gerecht invriezen, het is dan 3 maanden houdbaar.
De risotto is klaar wanneer de rijst gaar is, maar nog een beetje bijt in de kern heeft. Dit duurt ongeveer 20 min. en het kan zijn dat er nog wat bouillon overblijft. Roer naar smaak boter en Parmezaanse kaas door de risotto.
Serveer je je risotto als hoofdgerecht, dan kun je het best zo'n 75 gram ongekookte risottorijst per persoon aanhouden. Tijdens het koken neemt de rijst namelijk behoorlijk wat vocht op. Vaak tot wel 2 keer hun eigen gewicht. De hoeveelheid van 75 gram wordt dan uiteindelijk dus 225 gram.
De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft rijst zeker 3 maanden goed.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Gekookte rijst bewaren buiten de koelkast is niet zo slim. Er groeien dan namelijk best snel al een heleboel bacteriën op en daar kun je weer ziek van worden. Zorg er daarom voor dat je je rijst niet langer dan 2 uur buiten de koelkast bewaart.
Eigenlijk is het antwoord heel simpel en dat is af en toe (rustig!)roeren in de pan. Want de romigheid van een risotto ontstaat namelijk doordat rijstkorreltjes tegen elkaar aanwrijven als je ze omschept. Hierdoor komt zetmeel vrij en zetmeel betekent: smeuïge, perfect gegaarde risotto (met rode wijn en ui, mmm!).
Van risotto maken wordt regelmatig gezegd dat dit misschien wel 1 van de moeilijkste gerechten is om te maken. Het lastige aan risotto maken is dat dit een hele nauwkeurige bezigheid is, maar moeilijk is het zeker niet.
De perfecte risotto kook je tot 'ie beetgaar is. Zacht aan de buitenkant met een kleine bite aan de binnenkant. Als je risotto te lang kookt en alle bouillon laat opnemen, wordt het een droge massa. Het mag best een beetje vloeibaar zijn.
Risotto opwarmen
Precies zo lekker als vers wordt opgewarmde risotto niet, maar je kunt het de volgende dag wel weer smeuïg krijgen. Belangrijk is om het niet in de magnetron te zetten, maar in de pan op te warmen. Gebruik geen boter of olie, maar voeg een beetje bouillon in de pan toe.
Risottorijst zijn rijstsoorten met veel zetmeel die daardoor veel kookvocht kunnen opnemen. De bekendste soort is de Arborio rijst en met deze soort kan je weinig misdoen. Wil je echter gaan voor topkwaliteit, kies dan voor Carnaroli of Vialone Nano rijst.
De romige smaak van de risotto kan de smaak snel verdoezelen. Als je aan het begin van je bereiding wijn toevoegt, breng je ook een zure smaak toe dat je smaakpapillen wakker schudt. Na het scheutje wijn proef je alle smaken die in je risotto zitten.
Zelf met een dikke laag stof op de verpakking, kan rijst na jaren nog even lekker zijn als de dag waarop je hem kocht. Tenminste: dat geldt voor witte, wilde, arborio, jasmijn en basmati rijst. Bruine rijst kan je niet eeuwig bewaren.
Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren. Ook (magere) melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en slagroom vries je beter niet in.
De rijst is klaar om vocht op te nemen als de rijstkorrels wat glazig zijn en je de kern goed kunt zien. Dit duurt meestal maar 1 of 2 minuten. Even goed opletten dus!
Risottorijst is een speciaal type rijst waarmee je het Italiaanse gerecht risotto kunt maken. Wist je dat je ook risotto kunt maken met gewone rijst? In dit artikel lees je daar alles over, maar krijg je ook antwoord op de vragen 'hoe lang moet risottorijst koken? ' en 'hoeveel risottorijst heb je per persoon nodig?
Steeds één soepopscheplepel en dan roeren tot het vocht is opgenomen door de rijst. Dit duurt in totaal zo'n 15-20 minuten. Nieuwe inzichten bij Italiaanse chefs hebben uitgewezen dat u net zo goed in één keer alle bouillon erbij kunt kieperen om alleen aan het eind even fanatiek 5 minuten te roeren.
Risotto is een van de traditionele Italiaanse gerechten en is van oudsher een specialiteit uit het noorden van Italië, namelijk Lombardije. Het woord risotto is het verkleinwoord van het woord 'riso' en riso betekent rijst.