Wolven verjagen kunt u doen door middel van wolvennetten. Deze afrastering tegen wolven zorgt er voor dat wolven op afstand blijven en uw huis- en weidedieren niks aan kunnen doen. Het elektronische draad zorgt er voor dat de wolven worden afgeschrikt en niet in de buurt kunnen komen.
Schrikdraad en lint om wolven op afstand te houden
Door het plaatsen van lint boven het schrikdraad worden wolven afgeschrikt en zullen ze ook niet over het draad heen springen. Het hek tegen wolven is daarom dus ook niet voldoende, want de wolven zullen hun weg naar binnen wel vinden.
Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren.
Maar als je het idee hebt dat een wolf je gaat aanvallen, dan moet je anders reageren. Jansman: "Maak lawaai en gebaren.Laat de wolf zien dat je niet bang voor 'm bent en dat je groot bent en in staat om je te verweren.Dat je er niet van gediend bent dat die wolf dichterbij komt." Jansman lacht.
In gebieden waar ook wolven voorkomen, leven goudjakhalzen vaak in gebieden die wolven mijden. Vaak komen goudjakhalzen voor in kleinschalige landschappen met zowel natuur- en cultuurgebieden. Een aandeel ondoordringbaar kreupelhout is daarin belangrijk. Goudjakhalzen lijken in Europa grote open vlaktes te mijden.
En wij als mensen zijn onraad. Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Veel wolven gaan 's nachts op jacht. Maar als er genoeg rust is in hun leefgebied, zijn ze ook regelmatig overdag op pad.
Onder normale omstandigheden zal een wolf een mens niet aanvallen. Dus als hij niet ziek is of wordt aangevallen."
Door eeuwenlange vervolging heeft de wolf geleerd de mens te mijden. Om risico's te vermijden, zal hij meestal proberen te vluchten voor mensen. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij – zoals elk ander dier – toch aanvallen in een poging om zichzelf te redden.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.
Maar het is onwaarschijnlijk dat een gezonde wolf mensen zal benaderen. Er leven momenteel 17.000 wolven in Europa, waarvan er veel in de nabijheid van miljoenen mensen leven, en toch vinden we alleen bewijs voor een handvol aanvallen in de afgelopen decennia.
Blijf kalm, geef de wolf de ruimte. Neem langzaam afstand. Heb je een hond bij je, houd deze dan aan de lijn. Als de wolf te dichtbij komt: luid spreken en gebaren maken.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
Wolven verdedigen hun nest met jongen niet tegen mensen, terwijl ze dat wel tegen een beer zouden doen. Ook een prooi wordt door wolven niet verdedigd tegen mensen. Kortom, wolven zijn van nature niet agressief naar mensen. In Nederland is sinds de terugkeer geen melding bekend van een aanval op mensen.
In de natuur jagen wolven vooral op reeën en wilde zwijnen. Toch begeeft de wolf zich ook buiten natuurgebieden en ziet soms ook een schaap als prooi. We moeten vee dus beschermen en schade compenseren. Wolven jagen op dieren die ze gemakkelijk kunnen vangen.
Bijna het hele jaar rusten en slapen wolven in het gras of tussen de struiken. Maar is het paarseizoen eenmaal begonnen, dan verhuist de hele roedel naar de buurt van het hol. Daar bevalt het vrouwtje van de puppy's of pups en verzorgt ze.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
In veel gebieden zijn de wolven uitgestorven. Daar heeft vooral de mens voor gezorgd. Toch zijn er nog heel veel wolven in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Rusland leven de meeste wolven, tussen de 10.000 en 20.000.
De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Begin 2018 stak een gezenderde wolvin de grens met Vlaanderen over. In Limburg verbleef het dier vooral in het Kempen-Broek en de Vallei van de Zwarte Beek. Wolven hebben een groot aanpassingsvermogen.
Wolven zijn overdag actief, maar op plaatsen waar er veel menselijke activiteit is, houden wolven er een nachtelijke levenswijze op na. Door bejaging in het verleden zijn het schuchtere dieren geworden. Wolven kunnen zich snel, met een topsnelheid van zo'n 60 km per uur, over grote afstanden verplaatsen.
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
Dat een wolf en een hond met elkaar paren is zeldzaam. In Duitsland leven verschillende wolvenroedels. Vorige week werd ook op de Veluwe een wolf gespot.
Amerika. In de VS is het Yellowstone National Park in de staten Montana en Idaho de allerbeste plaats om wolven te spotten. In Yellowstone zijn de roedels relatief groot waardoor je ze gemakkelijker kunt spotten dan elders ter wereld.
Dit gebeurt meestal wanneer jonge wolven op zoek zijn naar een nieuw territorium. Waarbij ze tot wel 70 kilometer per dag afleggen. In een gebied met voldoende wilde prooidieren komt dit nauwelijks voor. Voorwaarde is wel dat het vee voldoende wordt beschermd met zogenaamde wolvenrasters.
Zwemmer en loper
Er is niet veel dat een wolf tegenhoudt. Hij kan grote afstanden lopen en uitstekend zwemmen, wat nodig is in een territorium van zo'n tweehonderd vierkante kilometer. In één nacht kan een wolf makkelijk zeventig kilometer afleggen.