En een betere conditie. Want het goede nieuws is: iedereen kan zijn of haar slechte conditie verbeteren, ook al is deze superslecht. Dat gaat bij de een weliswaar sneller dan bij de ander, maar vraagt van iedereen dezelfde drie dingen: geduld, regelmaat en een plan.
Allereerst is er goed nieuws, want een slechte conditie en slecht uithoudingsvermogen kun je verbeteren. Ook met een slechte conditie kun je beginnen met hardlopen. Begin met je conditie te verbeteren door gedurende de dag meer te bewegen en je lichaam te laten wennen aan inspanning.
Hoe lang duurt het voordat je resultaat kunt verwachten? 'In principe gaat het vrij snel. Binnen 2 à 3 weken moet je merken dat je je rondje met meer gemak doet. De conditie van het hart-, spier- en longgebied kan heel snel vooruit gaan, ook bij mensen die niet fit zijn.
Denk hierbij aan sporten, zoals: hardlopen, spinning, roeien, mountainbiken en zwemmen. Zelfs met een stevige pas wandelen, verbeter je je uithoudingsvermogen al. Je conditie verbeteren op alle vlakken doe je het beste door een mix aan sporten te beoefenen. Dus een mix van kracht- en cardiotraining.
Je conditie opbouwen kan je doen door te wandelen, fietsen, zwemmen, roeien, badmintonnen en nog veel meer. Met elke bewegingsvorm zal je je algemene conditie opbouwen. Je hartspier wordt groter en sterker en je krijgt een beter energiemetabolisme in de cellen.
Kies voor duursporten
Met name door een duursport te beoefenen of te kiezen voor intervaltraining, zul je snel resultaat boeken. Denk aan sporten als hardlopen, fietsen, wandelen en zwemmen. Ook met wat minder traditionele duursporten zoals touwtje springen, skeeleren of roeien breng je jouw conditie op peil.
Wandelen is de perfecte sport om op een gezonde manier je conditie op te bouwen. Maar hoe begin je? Wandel.nl geeft je tips en een schema om op een gezonde manier te starten met wandelen.
Getrainde sporters zijn na vier weken niksen bijvoorbeeld nog net zo sterk als in de periode dat ze regelmatig sportten. Pas na acht tot twaalf weken is er een achteruitgang te zien. Je spierkracht daalt in die tijd met zeven tot twaalf procent. Dit geldt voor zowel gewichtheffers als voor minder fanatieke sporters.
Je conditie wordt bepaald door je uithoudingsvermogen in combinatie met andere lichaamskenmerken zoals spierkracht, lenigheid, coördinatie en snelheid. Met een basisconditie kun je wandelen, fietsen of traplopen zonder direct buiten adem te raken.
Het stimuleren van traplopen heeft na 12 weken al een positief effect op fitheid, gewicht en bloeddruk van mensen. Regelmatig dagelijks traplopen vermindert de kans op overlijden met 15%. Met traplopen verbrand je ongeveer 10 kcal per minuut.
Conditie verbeteren met zwemmen
Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden.
Om te berekenen wat voor jou 70-80% van je maximale hartslag is kan je het volgende doen: trek je leeftijd af van het getal 220.Bereken wat daarvan 70% (ondergrens) en 80% (bovengrens) is en tadaa: dit is je ideale trainingszone.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Doordat je tijdens het zwemmen ook je bovenlichaam en onderlichaam actief gebruikt, is je verbranding hoger per respectievelijke hartslag dan pakweg tijdens het fietsen. Zwemmen is dé low-impactsport bij uitstek. Het is ook een full-body work-out: je oefent er zowat alle spieren mee.
Door te fietsen, hardlopen, zwemmen, dansen of schaatsen ontwikkel je een goede cardiovasculaire werking en bloedsomloop. Die twee zorgen voor de toe- of afname van het aantal hartslagen en het stijgen of dalen van je bloeddruk. Recht tegenover cardio staat krachttraining.
Als je aan je conditie wil werken en fitter wil worden moet je denken aan een tempo van zes tot zeven kilometer per uur. Je kunt hierbij de duur en de frequentie van de wandelingen steeds verder opvoeren.
Over het algemeen duurt het ongeveer twee tot drie maanden van consequent trainen voordat u merkbare resultaten ziet op het gebied van spierkracht, uithoudingsvermogen en algehele fitheid.
Bij een rustige duurloop met lage hartslag is 24 tot 48 uur voldoende om te herstellen. Hieruit kun je de conlusie trekken dat je maximaal 2x per week intensieve trainingen kunt doen voor optimaal resultaat en blessurevrij sporten.
Elke dag hardlopen zou geen probleem moeten zijn, mits je het verstandig aanpakt, aldus Fifer. Is er in je trainingsweek onvoldoende ruimte voor herstel, dan is er op de lange termijn kans op overtraining, een blessure of een burn-out, waarschuwt ze. Fysiek herstel is juist van belang voor fanatieke sporters.