Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Latex is uiterst veerkrachtig, in tegenstelling tot traagschuim. Hierdoor wordt uw lichaamsgewicht goed verdeelt en opgevangen door de latex topper. Daarnaast zal uw lichaam weinig tot geen tegendruk ervaren. Een latex topdekmatras heeft een drukverlagende werking.
Traagschuim is warmer doordat je dieper in het matras ligt en er nauwelijks drukpunten zijn.
Koudschuim matrassen en pocketvering matrassen hebben een buitengewoon goed ventilerend vermogen en zijn daarom met name geschikt voor mensen die het snel warm krijgen (zweten).
Mensen die overmatig zweten adviseren wij onze Pantera® koudschuim matrassen. De matras in combinatie met de Thermo-Cool® matrashoes maakt de ideale combinatie. Zowel de matras als de matrashoes reguleren de warmteafgifte van het lichaam. Daarnaast zorgt de matrashoes ervoor dat vocht sneller verdampt.
Traagschuim matrassen variëren sterk wat prijs betreft. Sommige modellen kosten zo weinig als 400 euro, terwijl high-end en luxe traagschuim matrassen meer dan 3000 euro zullen kosten.
Koudschuim heeft een open celstructuur. Dit betekent dat het matras goed ventileert. Het materiaal vormt zich naar je lichaam en verdeelt de druk gelijkmatig. Dat betekent dat je spieren zich ontspannen, de bloedcirculatie optimaliseert en je uitstekend slaapt.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Er wordt wel eens gezegd dat mensen met rugpijn het best op een harde matras slapen. Ook een waterbed wordt soms nog voorgesteld als een goede keuze. Niettemin krijgen meer en meer ruglijders te horen dat ze beter een (dure) matras kopen die is vervaardigd met geheugenschuim.
Een latex matras is een matras met een kern van latex (rubber). Latex is van nature veerkrachtig en biedt daardoor goede ondersteuning. Latex is ook heel rekbaar en flexibel maar neemt slecht vocht op en is relatief warm omdat het niet goed ventileert, met uitzondering van Talalay latex.
Latex heeft als kenmerk dat het een dichte celstructuur heeft. Door deze dichte celstructuur ademt latex veel minder goed dan koudschuim. Hierdoor kan je dit type matras of topper als warm ervaren. Dit is een nadeel van latex.
Voor een topmatras van traagschuim geldt dat hoe dikker de topmatras is, hoe meer comfort. Een dikte van 22 cm of meer biedt bijvoorbeeld meer comfort en gaat ook nog eens langer mee. Bij een topmatras van enkele centimeters zul je nauwelijks effect van het traagschuim voelen.
Een latex matras is van nature anti-allergisch. Bacteriën, schimmels en huisstofmijt kunnen zich namelijk niet nestelen in latex. Dit is een hele fijne hygiënische eigenschap van latex matrassen. Natuurlatex matrassen zijn dus uitermate geschikt voor mensen met allergieën.
Het heerlijke ligcomfort van een traagschuim matras is dankzij de minimale druk erg goed voor je spieren en gewrichten. Daarnaast worden óók je bloedvaten en zenuwbanen ontlast. Een perfect matras dus wanneer je last hebt van gewrichts- of rugklachten óf deze graag voorkomt.
Een koudschuimmatras leent zich perfect voor alle types slapers. Een traagschuimmatras heeft meer een medische toepassing (doorligwonden) en helpt om spierspanning te verlichten door de drukverlagende eigenschappen. Koudschuim voelt altijd even hard of zacht aan.
Latex matrassen staan bekend als uiterst hygiënisch en sterk anti-allergisch; bacteriën en schimmels hechten zich moeilijk aan dit materiaal. Reken op een levensduur van 7 – 9 jaar.
Dikte koudschuim matras
De regel is dat hoe dikker het matras, hoe comfortabeler. Ik zou u minimaal 18 cm aanraden maar nog beter is 22 of zelfs 25 cm dik.
Traagschuim heeft opvallende eigenschappen
Van nature is het materiaal vrij hard, maar onder invloed van lichaamswarmte- en gewicht wordt het al snel zachter. Dit zal u het gevoel geven dat u lekker wegzakt in het matras.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Kies daarom een matras dat het lichaam ondersteunt, maar geen tegendruk geeft. Een pocketveermatras geeft voor de meeste senioren teveel tegendruk en een traagschuim matras maakt omdraaien moeilijker, omdat je 'in' het schuim zakt. Voor ouderen zijn latex en koudschuim ideaal.
Een goed matras moet het gewicht van je lichaam goed ondersteunen: het moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Je hoort vaak dat een hard matras beter is voor de rug maar dat is een fabeltje.
Er zijn wel onderzoeken gedaan naar traagschuim (drukverlagend schuim) met gel voor gebruik tegen decubitus (doorliggen). Het blijkt dat de drukverlagende eigenschappen van traagschuim met gel minder goed werken en dat is juist belangrijk voor mensen die lang in bed moeten liggen.