De gewone dolfijn is een dolfijn met een pelagische leefwijze, anders dan de bekende tuimelaar, die vooral langs kusten voorkomt. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Al in het oude Griekenland werd de gewone dolfijn afgebeeld op munten en fresco's.
Door hun gestroomlijnde en gespier- de lichaam kunnen ze wel 7 meter hoog springen, echte hoogspringers dus! Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen.
Als hij lange stukken zwemt haalt hij een snelheid van ongeveer op 4 km/h, maar op korte stukjes zwemt hij soms wel 45 km/h! Door middel van echolocatie kunnen dolfijnen onderwater hun weg, hun voedsel en hun partner vinden.
Dit kan gaan van 2 tot 7 jaar voor vrouwtjes en 3 tot 12 jaar voor mannetjes. Ze zouden zo'n 35 jaar oud worden, maar slechts ongeveer 22 in de Zwarte Zee.
Haaien en orka's zijn vrijwel de enige vijanden van gewone dolfijnen. Alle belangrijke bedreigingen hangen samen met de mens: jacht (rond de Azoren alsook rond Japan en Zuid-Amerika). In veel gebieden komen dolfijnen om als onbedoelde bijvangst bij de (tonijn)visserij en in lange drijfnetten ("muren des doods").
Dolfijnen herkennen elkaar doordat elk dier zijn eigen 'fluitje' heeft. Ze gebruiken het om elkaar te roepen. Om eten te kunnen vinden gebruiken dolfijnen hun oren in plaats van hun ogen. Vanuit hun kop kunnen dolfijnen hoge pieptonen uitzenden die weerkaatsen tegen bijvoorbeeld een vis.
Dolfijnen leven in groepen, omdat de vijanden van de dolfijnen de orka en de haai zijn. Om de haaien en de orka`s weg te jagen leven ze dus in groepen. Ze worden ook wel kuddes genoemd.
Ook nog een speciaal geval: de dolfijn. Hij slaapt eigenlijk nooit volledig. Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open. Dat doen ze zo een 8 uur per dag.
Dolfijnen paren gedurende het hele jaar, maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. Na een draagtijd van 12 maanden wordt er één jong geboren. Zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!
Ze komen regelmatig boven om adem te halen, want ze zijn geen vissen en hebben dus geen kieuwen om zuurstof mee uit water te filteren. Een dolfijn kan ongeveer vijftien minuten onder water blijven.Sommige dolfijnen zelfs een uur!
hoe slapen dolfijnen? Onder water Dolfijnen zijn daarom nooit volledig in slaap, maar slapen eigenlijk maar voor de helft. Dit wordt ook wel unihemisferische slaap genoemd. Tijdens hun slaap is de ene helft van de hersenen in ruststand maar blijft de andere helft actief.
De meeste dolfijnen zijn vriendelijk maar het zijn wilde dieren en ze kunnen agressief zijn – hoewel ze zelden bijten – of mensen aanvallen, vooral als ze denken dat ze in gevaar zijn of erg gestrest zijn.
Dolfijnen horen zeker thuis in dit lijstje met slimste dieren ter wereld. Ze zijn uiterst intelligent, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Dolfijnen kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen.
Dolfijnen staan symbool voor communicatie, intelligentie, spelen en vrijheid. Zij zijn meester healers en beschermers van het Licht op de planeet Aarde.
Het team ontdekte dat de dolfijnen veel langer onder water kunnen blijven dan gedacht. Twee specifieke dolfijnen spanden de kroon. Eén dolfijn bleek maar liefst drie uur lang onder water te blijven, terwijl een andere het een buitengewone 3 uur en 42 minuten vol wist te houden.
Dolfijnen drinken niet. Ze halen het nodige vocht uit de vis die ze eten. Slapen Dolfijnen slapen nooit helemaal. Ze hebben, net als mensen, twee hersenhelften.
Omdat dolfijnen zoogdieren zijn, halen ze adem met longen in plaats van met kieuwen. Een dolfijn leegt en vult zijn longen met lucht in minder dan 1/5 van een seconde. Boven op hun hoofd hebben dolfijnen een spuitgat waardoor ze ademen.
Van dolfijnen werd het al vermoed, maar nu weten we zeker dat ze ervan genieten. Dolfijnen blijken ook niet echt preuts. Ze hebben vaak seks – meerdere keren per dag.
Dolfijnen zijn goede duikers. Meestal duiken ze niet dieper dan 25 meter en komen ze regelmatig aan het wateroppervlak. Maar in sommige omstandigheden kan dit gaan tot 200 meter en dan blijven ze zo'n 5 tot 10 minuten onder water.
Zij brengen maar liefst 70% van hun leven al slapend door. Ook nog een speciaal geval: de dolfijn. Hij slaapt eigenlijk nooit volledig. Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open.
De verschillende soorten variëren in lengte van ongeveer 1,5 meter tot meer dan 9 meter. Zo lang kan de grootste dolfijn worden, de orka.
Een paard krijgt gemiddeld één veulen per zwangerschap en heeft twee tepels, net als de kameel, ezel, olifant, dolfijn,… En toch heeft de koe er vier, terwijl het ook gemiddeld maar één kalf per worp op de wereld zet.
Dolfijnen horen vrij te kunnen zwemmen in de oceaan en niet opgesloten te zitten in betonnen tanks of kunstmatige meertjes. Wilde dolfijnen zwemmen vaak meer dan zestig kilometer per dag, ze foerageren, spelen met hun schoolgenoten, paren en gebruiken hun echolocatie om hun omgeving in de oceaan te verkennen.