De Nederlandse vissersvloot haalt ongeveer 1000 ton griet per jaar op in het zuidelijk deel van de Noordzee en in Het Kanaal.Verder wordt griet gevangen in de Middellandse Zee en de Atlantische oceaan (tussen Noorwegen en Marokko). Het is een nevenvangst van schol en tong, er wordt dus niet gericht op gevist.
Griet komt voor in de Middellandse Zee, in de Zwarte Zee en in de Atlantische Oceaan, van Noorwegen tot Marokko, op verschillende dieptes tussen 5 en 50 m.
Griet is een stuk goedkoper. Een perfect alternatief dus voor wie tarbot te duur vindt. De vis begint vanaf een maat van 30 centimeter groot en kan soms wel doorgroeien tot 75 centimeter. De verschillende maten griet koop je in z'n geheel of gefileerd.
De griet is ovaler van vorm en veelal lichter van kleur dan de tarbot. Verder heeft de tarbot harde knobbels op de huid, terwijl de griet 'glad' is. Momenteel is de griet een populaire vis in de gastronomie. Qua smaak is griet nauwelijks minder dan tarbot.
U betaalt voor 700 gram verse griet filet €37,95. Deze vis is te lekker om te laten liggen!
Griet heeft mager, wit en stevig vlees. Net als het uiterlijk lijkt ook het visvlees van griet sterk op dat van tarbot. Het is zeer fijn van smaak, maar is iets minder stevig dan dat van tarbot. Opvallend aan de griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde.
Tarbot wordt vooral in de Noordzee gevangen, maar je kan hem ook vinden in de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee. Het visvlees is zeer stevig van structuur. Tarbot is het ganse jaar verkrijgbaar, maar nooit in grote hoeveelheden. Dat verklaart waarom tarbot zo een duur product is.
Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis. Juli: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel. Augustus: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel.
Griet lijkt ook op tarbot, maar heeft een ovalere vorm. En in tegenstelling tot tarbot heeft griet wél schubben, maar geen onderhuidse benige knobbeltjes. Deze platvis leeft van helemaal in het noorden van Noorwegen tot in de wateren rond Marokko, en van de Middellandse Zee tot in de Zwarte Zee.
Griet is een straalvinnige platvis en familie van de tarbot. De vorm van deze vis is bijna rond en past zich qua kleur op de omgeving aan.
Neem de griet: een olijke naam voor een smakelijke platvis die verschrikkelijk veel lijkt (in vorm en smaak!) op de dure tarbot, maar vele malen goedkoper is. Hij heeft lekker mals wit visvlees en is ook nog makkelijk te fileren, zelfs voor een leek.
Noordzeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op zijn best tussen juli en december. In onze viskalender vindt u de beste periode voor deze vissoort. Bekende en geliefde bereidingen met tong zijn tong à la meunière ( met boter en peterselie), al dan niet gevulde tongrolletjes, en gebakken sliptongetjes.
The Sunday Times en Greenpeace sloegen de handen in elkaar voor een grootschalig onderzoek. Schelvis is 30% goedkoper t.o.v. kabeljauw.
Er zijn drie soorten heilbot die algemeen verkrijgbaar zijn: de Pacifische, de Atlantische en de Groenlandse heilbot. Wanneer de heilbot met rust gelaten wordt kunnen het echte reuzen worden van wel drie tot soms wel vier meter lang en 200-300 kilo zwaar.
Culinair gezien is de tarbot veelzijdig, hij is geschikt voor alle bereidingswijzen. De vis weegt ca. 420 gram (1 à 2 pers.)
Zeg niet zomaar tarbot tegen griet. En dan hebben het wel degelijk over die van de vismijn. Beide vissen vertonen gelijkenissen qua uiterlijk, maar niet in prijs. Griet is een stuk goedkoper.
Deze vissen leven op zanderige of grindbodems in het noordelijk deel van de Noordzee, op 10 tot 250 meter diepte. We vinden ze ook in de Atlantische Oceaan, van midden Noorwegen tot Gibraltar, in de Oostzee en het Middellandse Zeegebied. Jonge tarbotten leven dicht bij de kust, maar oudere trekken dieper in zee.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem en de ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten zodat beide ogen aan één kant komen.
Grote koppen
Van grote vissenkoppen kun je meestal wel het hoofdbestanddeel van een maaltijd maken. Grote koppen van bijvoorbeeld zalm, gestreepte zeebaars, grouper of tonijn hebben een behoorlijke 'kraag'. Als je de kop van de vis afsnijdt, doe je dat vrijwel altijd in een rechte lijn net achter de borstvinnen.
Een hele vis fileren lijkt veel werk, maar ook voor dit karwei geldt: oefening baart kunst. Zeker als je de juiste tools in huis hebt, is fileren helemaal niet moeilijk. Kies voor een goed scherp (fileer)mes, het liefst een die aan twee kanten snijdt.