Een tekstschema is een voorlopige indeling van je tekst. Je kunt een tekstschema bijvoorbeeld maken in een boomstructuur of in een kolommenschema. Je geeft in het schema aan welke onderwerpen bij elkaar horen en in welke volgorde je ze wilt behandelen.
WAT? Als je je tekst gestructureerd hebt (o.a. titels aanduiden, kernwoorden aanduiden, hoofdgedachte uit de tekst of uit elke alinea halen…), kan je ervoor kiezen om je tekst in een schema te gieten. Schematiseren is dus een stapje verder gaan dan structureren. Een schema is een visuele voorstelling van informatie.
In een schema schrijf je alleen de belangrijkste woorden op.Je gebruikt lijnen om verbanden aan te geven.Ook in een samenvatting staan alleen de hoofdzaken van een tekst. Om een samenvatting te maken, moet je de tekst eerst goed doorlezen.
Het nut van schema's
In principe is het zo dat schema's je leven een stukje makkelijker maken. Door schema's onthoud je namelijk makkelijker sociale informatie, en weet je hoe bepaalde situaties gaan en wat erbij hoort.
Een ijzersterke samenvatting
Het waarom van je onderzoek en het onderwerp. Het hoe van je onderzoek, de methodes die je hebt gebruikt. Je belangrijkste bevindingen. Je belangrijkste conclusies, aanbevelingen en/of suggesties.
De meeste teksten hebben de indeling: inleiding, kern en slot. De inleiding en het slot bestaan meestal beide uit maar één alinea. De kern bestaat daarentegen uit een aantal alinea's. In de alinea's worden alle deelonderwerpen besproken.
Met beeld wordt een afbeelding of illustratie (foto, tekening, grafiek, logo, plattegrond) bedoeld. Opmaak of lay-out is de manier waarop de tekst en afbeeldingen over de bladzijde zijn verdeeld. Als je let op de opmaak van de tekst, kijk je naar de titel, tussenkopjes, tekstindeling, alinea-indeling en lettertypes.
Definities die `schematiseren` bevatten:
Schematisch, voorbeeldig, schetsmatig, ontwerpachtig. schematiseren, schetsen, een denkbeeld door overeenkomst met iets zinnelijks bevattelijk m... generaliseren = Men moet om de kaart leesbaar te houden in het afgebeelde gebied gaan selecteren, schematiseren en symboliseren.
Een samenvatting is een kortere versie van een tekst waarin de belangrijkste zaken uit die tekst worden genoemd. Bij een tekst kun je jezelf de volgende vraag stellen: 'Wat staat er eigenlijk? ' In je samenvatting geef je - zo kort mogelijk - antwoord op deze vraag.
Als je een tekst samenvat, schrijf je die tekst in je eigen woorden beknopt en overzichtelijk op. Tijdens je onderzoek kom je misschien volledige bronnen, hoofdstukken of paragrafen tegen die relevant en interessant zijn voor je eigen scriptie.
Selecteer de tekst die u wilt opmaken. Selecteer op de pop-upwerkbalk of het tabblad Start een optie om het lettertype, de tekengrootte, de tekenkleur te wijzigen of de tekst vet, cursief of onderstreept te maken.
De samenvatting kan gezien worden als je scriptie in het klein. De samenvatting is een systematische weergave van de inhoud van jouw scriptie en dient niet langer dan 1 A4 te zijn. Het is niet de bedoeling dat je het puntsgewijs opschrijft, maar dat het een samenhangend geheel wordt in vloeiende zinnen.
Maken van samenvattingen
In een handomdraai kan ChatGPT een document samenvatten. Dit is handig als je conclusies wilt trekken uit grote stukken tekst. Een simpele commando zoals: “Herschrijf de tekst in maximaal 200 woorden” zorgt hierbij voor een voortreffelijk resultaat.
Een samenvatting in APA-stijl heeft een lengte van ongeveer 150 tot 250 woorden.
Een samenvatting is een verkorte versie van een origineel, bijvoorbeeld een tekst, een film of een gebeurtenis. De bedoeling van zo'n vereenvoudiging is om de hoofdpunten van het veel langere onderwerp uit te lichten. Men krijgt hiermee in een korte tijd de kerngedachten ervan weergegeven.
Aan het eind van de inleiding weet de lezer waar hij kan verwachten bij de rest van het stuk.De samenvatting geeft de hele inhoud beknopt weer. Dus naast de hoofdboodschap ook de uitwerking, en misschien ook wel, heel in het kort, achtergrond, probleem en vraagstelling.
Waarom is het maken van een samenvatting nuttig? Het maken van een samenvatting is een actieve vorm van studeren. Door het maken van een samenvatting kun je nagaan of je de inhoud van de tekst goed begrijpt. Meestal kun je geen samenvatting maken als je de stof niet begrijpt.
Een schema bestaat uit herinneringen, emoties, overtuigingen en lichamelijke gewaarwordingen. Een schema ontstaat door een combinatie van ervaringen in je kindertijd, je temperament en de mate waarin er aan je basisbehoeften is voldaan.