Veel spinnen leggen hun eitjes af in de herfst en die komen maar uit in de lente van het volgend jaar.Andere leggen eitjes in de lente of de zomer en die kunnen uitkomen na een paar weken. Maar hoe lang het duurt hangt af van de temperatuur. Hoe warmer hoe sneller het gaat.
Bij de meeste soorten bewaakt het vrouwtje haar eitjes. De eitjes worden in een beschermende cocon geplaatst, worden verstopt in de directe omgeving of worden op het lichaam meegenomen. Andere soorten kleven de eitjes tegen elkaar en nemen de bol-vormige klont eitjes mee tussen hun cheliceren.
Babyspinnen
Spinnen leggen eitjes, als ze dat dan gaan doen, doen ze dat in een extra dik spinnenweb. Ze leggen tussen de 100 en 200 eitjes per keer.
Een spinnennest ziet er heel anders uit dan een spinnenweb. Het nest is zeer dicht gesponnen en lijkt nog het meest op een zakje. Hierbinnen zie je witte, gele, rode of zwarte puntjes zitten. Welke kleur deze puntjes hebben hangt er vanaf hoe ver de eitjes ontwikkeld zijn.
In een schoon en opgeruimd huis wonen gemiddeld 1500 spinnen.
Spinnen zijn niet zo'n fan van de geur van pepermunt en eucalyptus. Meng daarom bijvoorbeeld wat pepermuntolie met water, en sproei het op openingen en plinten in huis. Heb je groene vingers? Dan kan een muntplantje op bijvoorbeeld de vensterbank buiten ook helpen.
Spinnen hebben namelijk niets te zoeken bij mensen, en al helemaal niet als ze slapen. Er valt dan simpelweg geen eten te halen. Het is voor spinnen veel effectiever als ze in of bij hun web blijven wachten op een invliegend insect. Bovendien trilt een slapend mens doordat hij ademt en snurkt.
Spinnen zijn altijd met z'n tweeën
Wanneer jij er dus meerdere op dezelfde plek aantreft dan is dat of puur toeval, of er is op dat moment op die plek heel veel eten te vinden voor deze beestjes. Wanneer jij er dus één in je huist aantreft betekent dat niet dat je hele huis vol spinnen zit.
In de meeste gevallen is je stofzuiger je beste verdediging tegen spinnen en hun eierzakjes. Als het eierzakje op een plek zit waar je met de stofzuiger bij kan, gebruik dan een opzetstuk op het, en eventuele spinnen in de buurt, op te zuigen. Je kunt ook een plumeau gebruiken om webben en eitjes te verwijderen.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
1/Komen ze in de herfst binnen? Spinnen zitten het hele jaar door in huis, maar tegen de intrede van de herfst zie je ze vaker en vaker opduiken. Dan worden de mannetjes van enkele grotere huisspinsoorten volwassen en verlaten ze hun web, op zoek naar een partner.
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's. Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen. Spinnen hebben geen oren, maar horen bij de haartjes op hun poten.
Door insecten te eten maken spinnen zich nuttig
Ze maken een web waar muggen in vliegen of ze jagen actief op insecten als zilvervisjes. "Als spinnen er niet zouden zijn, zouden we omkomen in de plaagdieren", legt Getreuer uit. "Die insecten kunnen dodelijke ziektes overbrengen, denk bijvoorbeeld aan de malariamug.
Nee, spinnen kunnen geen eieren leggen onder de huid van een mens. Spinnen missen daarvoor de apparatuur. Ze hebben een gaatje in het achterlijf waar eieren uit geperst kunnen worden, maar absoluut geen legboor.
Einde spinnentijd
Aan het einde van de herfst gaan ze vaak dood, maar voordat ze overlijden leggen ze wel eitjes en zorgen ze dat die goed verpakt zitten. In het voorjaar zo rond april kruipen de nieuwe spinnetjes dan weer uit hun ei.
De meeste spinnen maken een coconnetje en sommige kleven dit wel onderaan een blad of tegen een harde ondergrond (een steen, een stuk hout) maar om eitjes binnenin een plant of een vrucht te leggen zijn ze niet uitgerust. Je mag gerust het uiteinde van je banaan verorberen!
Ruim zoveel mogelijk op.
Rommel, stapels papier, oude kleren… het zijn allemaal leuke plekjes voor spinnen om zich te verstoppen. Gebruik ook liever opbergdozen in plastic met een deksel om dingen in op te bergen; in kartonnen dozen geraken spinnen makkelijk binnen.
Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen. En dat is nou net wat je niet wilt! Kit ze dus af voor een spinvrij huis.
Geen winterslaap, wel winterrust
Sommige spinnensoorten gaan niet dood, maar houden een winterrust. Er zijn in deze tijd van het jaar veel minder insecten en dus is er ook weinig voedsel voor de diertjes. Spinnen die overwinteren spelen hier slim op in door in winterrust te gaan. Ze kruipen weg in hoekjes en gaatjes.
Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel 's nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Spinnen komen niet uit je afvoer
Spinnen die uit de afvoer van je bad komen gekropen, het is een echt fabeltje. Een spin in je badkuip is daar per toeval verzeild. De wanden van je bad of wastafel zijn voor het diertje vaak te glad om er weer uit te kunnen kruipen, en daardoor kan de spin nergens anders meer heen.
Geen enkele spin kroop zijn mond in. Diana legt in de video uit dat je adem al voldoende is om je mond the mijden. Ook onze hartslag, de trillingen in onze ademhaling, het snurken en eventuele praten wat we doen in onze slaap houden spinnen niet van.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken. Een echte fabel dus!
Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.