Een kind voelt zich veilig en ontspannen als het weet dat het goed gaat met de relatie tussen de ouders en dat ze elkaar respecteren. Dus vergeet vooral niet om oprechte aandacht in elkaar als partner te blijven steken en doe regelmatig ook iets leuks met zijn tweeën (en praat dan niet alleen over de kinderen).
Baby's hebben voor hun gevoel van veiligheid een rustige omgeving nodig, evenals oogcontact met opvoeders. Tenslotte geeft een vast dagritme kinderen regelmaat en houvast en daarmee een gevoel van veiligheid. Een goede begeleiding van de pedagogisch medewerker is hierbij essentieel.
Veiligheid en welbevinden is voor ons het belangrijkste uitgangspunt. Een kind moet zich in z'n omgeving veilig voelen, moet vertrouwen hebben in de mensen waarmee het omgaat, moet het gevoel hebben dat het kan zijn zoals het is en onvoorwaardelijk geaccepteerd wordt.
Belangrijke punten om kinderen veerkrachtig en vrolijk op te laten groeien zijn: Lichamelijke verzorging, voeding, rust. Spelen en leren, succes- en faalervaringen opdoen, een werkhouding aanleren. Leren omgaan met emoties, je gevoelens kunnen uiten, met tegenslag leren omgaan.
De naam 'Triple P' staat voor 'Positive Parenting Program' en is een methode voor opvoedingsondersteuning voor ouders met kinderen van 0 tot 16 jaar. Triple P is een laagdrempelig, integraal programma met als doel emotionele en gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen door het aanleren van opvoedvaardigheden.
In een veiligheidsplan staat altijd een omschrijving van uw evenement en welke risico's u realistisch gezien kunt verwachten. Ook staat er beschreven hoe u als organisatie werkt. [Geef hier het programma van activiteiten, programmering van artiesten, eventuele locaties enzovoort in weer].
Kinderen hebben het recht op veiligheid. Dat betekent dat elk kind in een veilige omgeving moeten kunnen opgroeien. Een leven met liefde en aandacht – zonder geweld – is belangrijk voor een kind om zich te ontwikkelen. Toch zijn er in Nederland jaarlijks bijna 120.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Onder emotionele veiligheid verstaan we een stabiele omgeving waarin liefde voelbaar is en waar gehandeld wordt volgens bepaalde principes. Emotionele veiligheid is noodzakelijk voor een optimale ontwikkeling van kinderen, zowel van persoonlijke als van sociale competenties.
Wat je als eerste kunt doen, is je aandacht richten op jezelf en meer specifiek op het gevoel van liefde voor jezelf. Zonder boosheid erin (bijvoorbeeld: ik hou wel van mezelf, ook al houdt … niet van mij), zonder dat het gerelateerd is aan andere personen of aan situaties. Alleen gericht op jezelf en vanuit jezelf.
Werken aan de emotionele veiligheid doen we door:
Te zorgen voor een positieve en ontspannen groepssfeer, voorspelbaarheid in het dagritme en duidelijk te zijn over wat wel en niet mag en waarom; Goed te kijken en te luisteren naar je kind.
Blijf je kind steunen en vertel dat het pesten hoe dan ook moet stoppen. Geef aan dat je kind er zelf niet voor verantwoordelijk is dat het gepest wordt en dat er oplossingen zijn. Bespreek mogelijke oplossingen en luister goed naar je kind en doe geen dingen waarvan je kind niet op de hoogte is.
Kijk hoe je de fysieke locatie inricht (het gebouw, de groepen, de speelplaats). Voorbeelden van veiligheidsmaatregelen: beveiliging van ramen en stopcontacten, hoge kasten voor de schoonmaakmiddelen, traphekjes, veilig meubilair en speelgoed en zorg dat baby's het niet te warm krijgen.
Veiligheid verwijst naar verschillende aspecten: de aanwezigheid van regelmaat en stabiliteit zoals overzicht, structuur, continuïteit en voorspelbaarheid; de lichamelijke en emotionele zorg voor de jeugdige. Hierbij gaat het om basale verzorging, acceptatie en bescherming.
Belang van veiligheid en vertrouwen
Veiligheid en vertrouwen zijn als het ware smeerolie voor de samenleving: als mensen zich veilig weten en vertrouwen hebben, durven zij zich in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen, samen te werken. Het gevoel veilig te zijn is ook een basale menselijke behoefte.
De medewerker Veilig Thuis bespreekt de voorwaarden met de gezinsleden en vraagt hen een veiligheidsplan te maken. In het plan staan afspraken waaraan iedereen wordt gevraagd zich te houden en die nodig zijn om de veiligheid te herstellen. Deze afspraken zorgen ervoor dat het thuis weer veilig wordt en blijft.
het veiligheidsbeleid zelfst. naamw. Uitspraak: ['vɛiləxhɛitsbəlɛit] manier waarop de algemene veiligheid in een land of gebied geregeld wordt (door de overheid) Voorbeelden: `het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB)`, `een integraal veil...
Organisatorische maatregelen: de procedures die in uw bedrijf van belang zijn; Bouwkundige maatregelen: compartimenten en sloten; Technische maatregelen: inbraakalarm, toegangscontrole en camerabeveiliging; Omgevingsmaatregelen: tips om de omgeving inbraakveilig te maken.
Door te straffen, leggen we de nadruk op het gedrag wat we niet willen. Als een kind straf krijgt voor iets wat hij fout deed, dan weet hij nog niet wat hij dan wel had moeten doen. Ook kan het kind niks meer veranderen aan het gedrag waarvoor het net is gestraft.
Negatieve reacties zonder aandacht voor wat een kind goed doet, helpen meestal niet om het gedrag te veranderen. Probeer samen één lijn te trekken in het reageren op lastig gedrag, bijvoorbeeld met leerkrachten of mensen uit de buurt. Hoe eerder je kind leert wat wel en niet kan, hoe beter.
Wat is de Gordonmethode? De Gordonmethode is een communicatiemethode die gericht is op luisteren naar het kind en duidelijk communiceren op basis van gelijkwaardigheid en respect. Respect voor elkaars mening en behoefte staan centraal. Conflicten worden zo opgelost dat niemand het gevoel heeft dat hij verliest.