Het is een plantaardige olie die je zowel in de keuken kunt gebruiken als bijvoorbeeld in zeep en andere schoonheidsproducten. Zo kun je er bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie mee vervangen in de keuken (bijvoorbeeld in dressings, liever niet om mee te bakken).
Sesamolie is prima bestand tegen verhitting, maar minder geschikt voor bakken en braden dan olijfolie. Sesamolie dient niet verder dan 100 °C te worden verhit. Sesamolie wordt met name gebruikt in de Japanse en Indische keuken.
Vanwege de nootachtige smaak is de olie zeer geschikt in bijvoorbeeld salades of sauzen. De kenmerkende smaak past ook goed in roerbakgerechten. Wel wordt aangeraden om de sesamolie niet te lang te verhitten op hoge temperatuur. In sesamolie bakken is prima, maar gebruik het liever niet om te wokken.
Positieve werking op de psyche. Basis omega 6 heeft een positieve werking op de psyche. Dat komt met name omdat het naast omega 6 ook vitamine B6 bevat. Wanneer je de neiging hebt om onevenwichtig of depressief te zijn kun je regelmatig sesamolie gebruiken in het eten als preventief middel.
Sesamolie heeft een nootachtige smaak en wordt vooral als slaolie gebruikt. Je kunt ze ook gebruiken voor de bereiding van andere gerechten, maar steeds met mate. Vaak zijn enkele druppeltjes genoeg, liefst vlak voor het opdienen. Sesamolie is een olie om gerechten een extra aroma te geven.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Sesamolie kun je innemen met een eetlepel; een eetlepel per dag is voldoende.
Sesamolie is een plantaardige olie en wordt gewonnen uit het zaad van de Sesamum indicum of Sesamum orientale. De plant wordt sinds oude tijden voor zijn zaden gecultiveerd, voornamelijk rond de steenbokskeerkring in Afrika en Azië. Sesamzaad is zwart of wit.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Olie van geroosterd sesamzaad doet het goed in dressings, sauzen en roerbakgerechten. Daarnaast is sesamolie zeer geschikt om te gebruiken in salades. Bij het bereiden van warme gerechten is het advies de sesamolie pas op het laatst toe te voegen en niet te lang te verhitten.
Sesamolie geeft een nootachtige smaak aan gerechten. De lichte, westerse sesamolie is uiterst geschikt voor slaatjes of om te bakken of te frituren. De oosterse sesamolie is daar niet voor geschikt. Die wordt als smaakbrenger gebruikt voor dressings of marinades of wordt op het eind van een bereiding toegevoegd.
Sesamolie kan tot redelijk hoge temperaturen worden verhit voor een korte periode, waardoor het geschikt is voor bakken en wokken. Wel is het zo dat bij verhitten op hoge temperaturen de smaak van de olie verdwijnt. Geroosterde sesamolie is niet geschikt voor het verhitten van producten, omdat de olie snel verbrand.
Lekker én gezond
Behalve dat tahini plantaardig en zuivelvrij is, vind je ook ontzettend veel goede voedingsstoffen in deze sesampasta. Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium.
Sesamzaad, een fythotherapeutisch middel
Het zijn antioxidanten en ze gaan hoge bloeddruk tegen en beschermen de lever tegen schade die door vrije radicalen wordt aangebracht. Omdat sesam de lever helpt is die in staat beter afvalstoffen af te voeren wat goed is voor tal van ziekten waaronder constitutioneel eczeem.
Lijnzaadolie is gezond door de aanwezigheid van Omega-3- en Omega-6-vetzuren. Dit zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf aan kan maken, maar uit voeding moet halen. Honderd gram lijnzaadolie bevat 66,3 gram meervoudig onverzadigde vetten en 20,3 enkelvoudig onverzadigde vetten.
Reacties. Volgens het Voedingscentrum minstens een jaar na opening.
Je kunt druivenpitolie ongeopend tot een jaar bewaren. Wel moet je ervoor zorgen dat je het op een donkere en koele plaats bewaart.
Ongeroosterd: geperst uit rauwe sesamzaadjes heeft een zeer lichtblonde kleur, geen smaak en geen geur. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het een goede bakolie is. Geroosterd: geperst uit geroosterde sesamzaadjes is een diepe amber en intens geroosterd met een nootachtige smaak en aroma.
De sesamplant behoort tot één van de oudste gekweekte gewassen voor het winnen van olie. Sesamzaad bevat tot wel 50% sesamolie. Sesam wordt verbouwd in (sub)tropische gebieden in de gehele wereld, vooral in Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Sesamzaad noem je in het Arabisch saasim of simsim.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).