Voor de diensttijdvrijstelling geldt niet alleen de duur van het laatste dienstverband. De diensttijd van eerdere dienstverbanden bij dezelfde werkgever tellen ook mee. Belangrijk is dat de werknemer loon heeft ontvangen voor de verrichte arbeid. De perioden waarin het dienstverband onderbroken is, tellen niet mee.
Wanneer een werknemer vijf jaar in dienst is mag dit vijfjarig jubileum zeker gevierd worden. In een tijd waarin men van opdracht naar opdracht gaat of baan naar baan overspringt, is vijf jaar een bijzonder teken van loyaliteit en tevredenheid. Zowel voor de medewerker als voor zijn of haar werkgever.
Bij een 12,5-jarig jubileum bedraagt de gratificatie 25% van de berekeningsgrondslag (afgerond op een veelvoud van 2,50 euro). Volgens het voorbeeld hierboven is 25% van 2.909,25 euro = 727,31 euro.
De onbelaste jubileumuitkering bij 25 of 40 jaar in dienst betreft maximaal een netto maandloon. Deze uitkering wordt de diensttijdvrijstelling, diensttijdenvrijstelling, diensttijduitkering, jubileumuitkering of jubileumvrijstelling genoemd.
Werk je 25 of 40 jaar bij dezelfde werkgever dan kan het zijn dat je een jubileumuitkering ontvangt. Soms staat in de cao dat je aanspraak kunt maken op deze uitkering. Is dit niet schriftelijk vastgelegd in een cao of bedrijfsreglement, dan is de werkgever niet verplicht om een jubileumuitkering te betalen.
Met dienstjaren of diensttijd wordt bedoeld: de periode waarover pensioenopbouw mogelijk is. Het aantal dienstjaren is gerelateerd aan het parttimepercentage. Als iemand 100% werkt, zal ieder gewerkt jaar als 1 dienstjaar tellen. Indien een werknemer voor 50% werkt, telt een gewerkt jaar als 0,5 dienstjaar.
Het aantal dienstjaren wordt afgerond op hele jaren. Een periode van zes maanden en een dag telt mee als een heel jaar. Vervolgens ziet het overzicht er als volgt uit: t/m het 34e levensjaar krijg je een half maandsalaris per dienstjaar.
Het 25-jarig dienstverband biedt gelukkig fiscaal wat meer voordelen. Dan mag je van de Belastingdienst een heel bruto maandsalaris netto vergoeden. De uitkering mag zelfs worden verhoogd met 8% vakantiegeld en met 1/12 deel van de vaste 13e maand.
Als uw werknemer 25 of 40 jaar bij u in dienst is, kunt u hem 1/12e jaarsalaris (dus inclusief vakantiegeld en andere vaste beloningen) bruto is netto uitkeren. Een dergelijke diensttijd uitkering gaat niet ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.
Dit artikel geeft de werknemer die onafgebroken in dienst van de werkgever is geweest recht op een jubileumgratificatie van: - een kwart van het bruto maandsalaris bij een dienstverband van 12,5 jaar; - een half bruto maandsalaris bij een dienstverband van 25 jaar; - een heel bruto maandsalaris bij een dienstverband ...
Er is geen wettelijk voorschrift dat bepaalt dat werknemers recht hebben op een feestje of een extra uitkering bij het bereiken van een bepaald aantal dienstjaren. Kort door de bocht genomen bent u dus vrij om daarvoor zelf een beleid te bepalen.
Onderbroken dienstbetrekking
Als een werknemer bijvoorbeeld 20 jaar in dienst is geweest en vervolgens zes jaar bij een andere werkgever heeft gewerkt, dan mag de onbelaste jubileumuitkering, op het moment dat de werknemer terug in dienst komt, na vijf extra jaren dienstverband worden verstrekt.
Vroeger en dan spreken we over enkele eeuwen geleden was het 12,5-jarige jubileum een groot gebeuren, omdat mensen in die tijd niet zo oud werden. Heden ten dage komt de viering van de koperen bruiloft weer terug, omdat men op steeds latere leeftijd trouwt.
5 jaar: Hout
Na 5 jaar huwelijk vieren jullie de houten bruiloft. Vaak geven koppels elkaar houten dingen, bijvoorbeeld een tuinbank.
jubilaris zelfst. naamw. Verbuigingen: jubilarissen iemand die zijn jubileum viert Bron: WikiWoordenboek.
Waar we enkele decennia geleden nog regelmatig een jubileum 35 jaar in dienst vierden, is dit tegenwoordig toch een heel ander verhaal. Het is in deze moderne tijd zelfs een unieke gebeurtenis geworden wanneer iemand al 35 jaar werkzaam is voor een bedrijf.
Op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt ten gevolge van het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd heeft de werknemer recht op een gratificatie ten bedrage van de helft van het maandsalaris.
Veelal is de gratificatie een geldbedrag, maar de gratificatie kan ook de vorm aannemen van de een fles wijn, een boek of cd, theaterkaartjes, een diner voor twee, enzovoort.
Een 30-jarig huwelijk wordt een parelen bruiloft genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat de relatie na al die jaren prachtig glanst en stevig staat. Het 30-jarig huwelijk wordt niet heel uitbundig gevierd in Nederland, maar dat moet je niet weerhouden om het eventueel wel groots te vieren.
Veel bedrijven kennen een jubileumregeling. Medewerkers met een lang dienstverband worden 'beloond' vanwege hun lange staat van dienst. Bedrijven hanteerden hiervoor een eigen regeling zoals een jubileumuitkering bij 12,5 jaar, 25 jaar en 35 jaar dienstverband.
Van harte gefeliciteerd met je jubileum! > Vandaag is het feest voor ons allen, maar voor jou het allermeest. Een collega die al XX jaar lang er altijd voor ons bedrijf is geweest.
Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien. Dat wil zeggen: je moet het op groepsniveau bekijken.
'Dienstjaren' of 'diensttijd' zijn twee woorden voor hetzelfde en geeft de periode aan dat je bij deze werkgever in dienst bent. Hoe meer dienstjaren, hoe hoger je pensioen. Het beginpunt waarop je dienstjaren gaan tellen is vaak (maar niet altijd) de datum waarop je in dienst kwam bij je werkgever.
De formule is als volgt: Deel het wekelijkse arbeidsstelsel door 38 (uur) en vermenigvuldig dat getal met het aantal dagen waarop de medewerker recht heeft volgens zijn anciënniteit. Bijvoorbeeld: 18 uur/38 uur = 0,47 x 3 dagen = 1,41 dagen.