Werk-privébalans (62%) en beloning & arbeidsvoorwaarden (66%) zijn het meest bepalend voor het werkplezier van medewerkers. Daarna komen betekenisvol werk (50%) en leuke collega's (58%) vaak voor in de top drie van werkplezier.
Complimenten geven
En niet alleen een compliment krijgen heeft een positief effect op het werkplezier, maar ook het geven van een compliment geeft een goed gevoel blijkt uit het onderzoek. Op deze manier creëer je een positieve werksfeer op de werkvloer en krijg je meer werkplezier.
Als een werknemer werkplezier ervaart, haalt hij of zij uit de werkzaamheden energie. Hierdoor wordt er gedurende de dag energie opgebouwd en houdt de werknemer meer energie over voor na het werk. Dankzij het plezier dat de medewerker ervaart op de werkvloer, heeft hij of zij minder last van werkstress.
Een werkomgeving waar je werknemers zich op hun gemak voelen is belangrijk. Een omgeving waar alles aanwezig is wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen, zorgt voor een groter werkgeluk. Een werkplek waar vertrouwen en veiligheid voorop staan, betekent ook een werkplek waar open en eerlijk met elkaar gepraat wordt.
Daarnaast heeft werkgeluk een positief effect op de klanttevredenheid. Gelukkige medewerkers stralen positiviteit uit naar klanten. Zij ervaren hierdoor meer service en een betere dienstverlening, wat leidt tot een hogere tevredenheid. Ook zien we dat werkgeluk een positief effect heeft op verzuimcijfers.
Bevlogenheid creëer je door een juiste balans te vinden tussen de taken die bij je functie horen en de zaken in je werk die jou energie geven. Denk bijvoorbeeld aan steun en gezelligheid van collega's, de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je werk invult en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.
Zorg voor uitdaging en voldoening
Om jezelf te motiveren is het belangrijk dat je uitdaging hebt en voldoening haalt uit wat je doet. Onderzoek eens of je andere taken kunt uitvoeren die jou voldoening geven, of sluit aan bij projectgroepen om jezelf uit te dagen.
Haal energie uit je werk door je werkactiviteiten regelmatig af te wisselen met een pauze. Een veelgebruikte regel is: 50 minuten onafgebroken werken en aansluitend 10 minuten pauzeren. Doe je dat? Dan werk je met meer plezier, krijg je energie, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.
Werkdruk ontstaat als een werknemer niet kan voldoen aan de eisen die het werk aan hem stelt. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer te weinig tijd heeft om zijn werk af te krijgen of onmogelijk het gewenste resultaat kan halen.
De arbeidsomstandigheden van een onderneming bepalen de arbeidsbelasting op de individuele werknemer. Werkdruk, werktijden, werkhouding en werkplek zijn factoren die van invloed zijn op de arbeidsomstandigheden. Deze factoren kunnen zowel fysieke als psychische invloed hebben op werknemers.
Door uit te zoeken op welke taken je je verheugt om te gaan doen, waarin je je versterkt voelt als je het doet en waar je enthousiast over praat met anderen. Als je weet welke taken je leuk vindt, kun je ervoor zorgen dat je meer van deze taken gaat doen door je baan te veranderen.
Laat de motivatie van andere mensen naar jou overvloeien
Een andere goede manier om jouw motivatie op te laden is eenvoudigweg om je te laven aan de energie van andere mensen. Praat daarom met de mensen in jouw leven over hun dromen en wat hen het meest motiveert om dingen te bereiken in hun leven.
Passie in je werk ervaar je als je werk doet waarin je jouw kwaliteiten kunt inzetten en waar je energie van krijgt. Wat er volgens mij werkelijk toe doet is dat je werk doet dat bij je past. Werk waarvoor je een grote bevlogenheid voelt, dat je energie geeft en waarin je het beste van jezelf kunt geven.
Vind je werkplezier terug door nieuwe, haalbare doelen te stellen. Kies voor grote én kleine uitdagingen: zo heb je een ambitie om naartoe te werken, maar blijf je jezelf motiveren met doelstellingen die je op korte termijn kunt bereiken.
Tevreden zijn over je job heeft niet alleen te maken met hoe enthousiast je bent over de dingen die je doet, maar ook met de manier waaróp je werkt. Voldoening halen uit je werk gaat om een balans tussen de inhoud en vorm van je werkzaamheden.
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.
Werkplezier is het vermogen om uit jezelf met plezier het werk te doen wat gedaan moet worden met als kenmerk dat het meer energie voor je oplevert dan het kost. Het geheim van plezier hebben in je werk schuilt niet in alleen doen wat je leuk vindt maar ook in leuk vinden wat je doet.
U moet ook op de flexibele werkplek of bij thuiswerken zorgen dat de werknemer gezond en veilig kan werken: Uw werknemer moet een ergonomische werkplek hebben. Uw werknemer moet zich houden aan de regels voor beeldschermwerk. U moet uw werknemer informeren over en helpen bij veilig werken.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.