E-nummer E210 komt uit de groep Conserveermiddelen en voedingszuren E200 - E299 . E210 wordt gebruikt in bijna alle eet- en drinkwaren, jams, fruitproducten, sauzen, salades en zoetwaren.
E211 – Natriumbenzoaat
Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat bacteriën, gisten en schimmels doodt in zure producten zoals vruchtendranken. Er zijn aanwijzingen dat natriumbenzoaat in een reactie met vitamine C die aanwezig is in het lichaam, kan leiden tot het ontstaan van benzeen, wat kankerverwerkend is!
Titaniumdioxide (E171) is witte kleurstof die in bijvoorbeeld snoep en kauwgom zit. In 2021 concludeerde EFSA dat de stof niet meer veilig is als E-nummer. Eerder riepen we samen met andere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie (EC) al op om het gebruik van titaniumdioxide in voedsel te verbieden.
En de producten waarmee we gezond oud worden zoals volkoren granen, groenten, fruit, verse vis en bonen bevatten bijna nooit E-nummers. De producten die wel veel E-nummers bevatten moeten we laten staan omdat ze teveel zout en suiker bevatten, en niet omdat er een van de 400 stofjes met een E in zit.
Waar zitten veel E-nummers in? U kunt zelf altijd zien op de verpakking welke E-nummers aanwezig zijn op een product maar in het algemeen komt het veel voor in snoep, frisdranken, kant en klaar maaltijden, sauzen welke u kant en klaar koopt, light producten.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
Natriumbenzoaat is het natriumzout van benzoëzuur. Het is door de Europese Commissie als veilige hulpstof bestempeld en heeft het E-nummer 211 toegekend gekregen. Je gebruikt het in producten zoals jam en vruchtensappen.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
Verborgen verslaving
En zout is verslavend. Maar ook andere stoffen zetten in op smaak en zorgen ervoor dat je steeds meer wilt. Zoals suiker en additieven als E621 (ook gekend als MSG, mononatriumglutamaat). Samen zorgen de additieven ervoor dat je moeilijk van dit tussendoortje kunt afblijven.
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Groen, smaakvol en gezond
Naast vezels (E460) gaat het om conserveermiddelen, antioxidanten, organische zuren en kleurstoffen zoals vitamine C (E300), citroenzuur (E330), appelzuur (E296), chlorofyl (E140), caroteen (E160a) en lycopeen (E160d).
Toch is het een vraag die veel mensen hebben. "E-nummers zijn veilig, maar je kan niet spreken van gezond of ongezond. E-nummers hebben meestal geen voedingskundige functie. Ze worden toegevoegd in kleine hoeveelheden aan een product en zijn functioneel.
Benzoëzuur komt van nature voor in benzoë-gom, maar komt ook voor in honing en zuivelproducten. Het zout, natriumbenzoaat, is wateroplosbaar en is zeer geschikt als conserveermiddel in cosmetica en voeding. Beide ingrediënten remmen de groei van gist en schimmel en hebben ook enigszins antimicrobiële eigenschappen.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
E621 Mononatriumglutamaat
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin. Het is een bouwsteen van eiwit en wordt gebruikt als smaakversterker. MSG smaakt als iets wat we 'umami' noemen: Japans voor hartig.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid. Onbewerkte voedingsmiddelen bevatten geen E-nummers.
Het wordt vooral gebruikt als conserveermiddel dat de groei van gisten, bacteriën en schimmels tegengaat. Echter alleen als de pH lager is dan 3,6, zoals in sambal, jam, frisdranken en vruchtensappen. Ook aan augurken en sauzen wordt natriumbenzoaat vaak toegevoegd.
Waar komt natriumbenzoaat vandaan? Natriumbenzoaat wordt gesythetiseerd oftewel kunstmatig bereid uit de stoffen benzoëzuur en natriumhydroxide. Deze komen in de natuur voor in de meeste soorten fruit, maar ook in bijvoorbeeld champignons en kruidnagel. Natriumbenzoaat is het natriumzout van benzoëzuur.
"Ja" als je te veel van inneemt of overgevoelig bent tegen sorbaat. Onder "te veel" moet je verstaan meer dan 12,5 mg per kg lichaamsgewicht (advies van de WHO), en dat komt neer op 875 mg kaliumsorbaat (E202) per dag voor een mens van 70 kg.
Een E-nummer wordt alleen toegevoegd aan een product om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid. Het is dus niet hetzelfde als de ingrediënten zout, suiker, azijn of saffraan, want dit zijn op zichzelf ook voedingsmiddelen.
E-nummer E221 komt uit de groep Conserveermiddelen en voedingszuren E200 - E299 . E221 wordt gebruikt in bijna alle eet- en drinkwaren, jams, fruitproducten, aardappelproducten en groenteconserven.
Aan de meeste soorten chips zijn namelijk suikers toegevoegd en vooral HEEL VEEL smaakversterkers (e-nummers). De smaakversterker die in veel soorten chips voorkomt is mononatriumglutamaat: E621. Er zijn verschillende meningen over, en onderzoeken gedaan naar dit e-nummer, maar al met al vermijd ik deze liever.