In het algemeen vindt men zachte siliconen borstimplantaten veel natuurlijker aanvoelen dan andere implantaten en geven ze minder kans op rimpeling. Daarnaast kan er voor een zacht implantaat een kleiner litteken nodig zijn dan voor een stevig implantaat.
De meest gemelde klachten zijn vermoeidheid, gewrichtspijn en pijn in de borst(en), maar ook concentratiestoornissen en geheugenvermindering. Dat staat in de jaarrapportage 2019 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM.
Er zijn wel testen bij muizen gedaan waarbij siliconen deeltjes zijn ingespoten en die bleven op hun plek zitten zonder gevolgen. Je moet het zweten ook als een heel dun aftreksel van het siliconen zien, als een dun olielaagje wat je op bijvoorbeeld op verwarmde soep ziet.
Lekkende borstimplantaten. Dit komt vooral voor bij protheses die voor of in de jaren 90 geplaatst zijn. In principe vindt er altijd kapselvorming plaats bij een borstimplantaat, maar bij overmatige kapselvorming voelt de borst hard aan, vervormt deze en/of voel je pijn.
Bij sommige echte borsten is het overigens ook mogelijk om er licht doorheen te schijnen, maar dan is de kleur wel anders volgens Lapa. "Bij echte borsten krijg je een meer roze kleur door de bloedvaten die er doorheen lopen, terwijl borstimplantaten een fellere oranje kleur geven."
Klachten die beschreven worden bij BII zijn atypische klachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval, spierpijn, brainfog, etc. Dat maakt het heel moeilijk om te onderzoeken; de klachten zijn zo algemeen en breed dat ze allerlei oorzaken kunnen hebben die niets met borstprotheses te maken hebben.
De eerste dagen na de ingreep kan u ook een gespannen gevoel hebben in de borsten. Ze voelen vrij hard aan, en zijn wat pijnlijk bij aanraking. Deze klachten zullen geleidelijk aan verminderen. De huid dient zich de volgende weken aan te passen aan de nieuwe borstomvang.
Breast Implant Illness is een term die gebruikt wordt door vrouwen met borstprotheses die zelf een scala aan symptomen hebben opgemerkt en beschreven zoals moeheid, borstpijn, borstkaspijn, haaruitval, hoofdpijn of migraine, chronische pijn, overgevoeligheid voor licht, uitslag, angst, slaapstoornissen, veranderde ...
Een prothesen kan zich ook verplaatsen. Dit komt dikwijls voor bij prothesen geplaatst achter de spier door de werking van spier. Dikwijls ziet men de prothese naar buiten toe verschuiven. Ook anatomische of druppelvormige prothesen kunnen zich draaien wat vervelend is doordat de volumeverdeling in de borst wijzigt.
Bij het lekken en zweten van de borstimplantaten wordt het materiaal door het lichaam afgebroken en komen er kleine siliconenmoleculen los van het implantaat en die gaan door het lichaam zwerven. Deze deeltjes bevatten veel giftige stoffen die dan vrij komen in het lichaam.
Ja, siliconen borstimplantaten zweten en siliconen moleculen kunnen migreren naar het lichaam. Wetenschapper Dr. Henry Dijkman, verbonden aan het Radboud UMC, stelt dat vroeg of laat álle vrouwen met siliconenborsten er ziek van worden, doordat zich steeds meer siliconen ophopen in vitale organen en zenuwen.
In totaal zijn de vragenlijsten van 976 vrouwen geanalyseerd. Hiervan hebben 695 vrouwen gezondheidsklachten ervaren na de implantatie van een siliconen borstimplantaat. Deze vrouwen ervaren klachten die grote invloed hebben op hun dagelijks leven.
"De siliconen zijn gaan zwerven door het lichaam en veroorzaken klachten als vermoeidheid, gewrichtspijn en concentratiestoornissen en darmklachten bijvoorbeeld. Als je implantaten lang laat zitten krijg je op een gegeven moment klachten." Het is een proces dat je in verband kunt brengen met het verouderingsproces.
Borstprothesen gaan niet levenslang mee. Na tien à vijftien jaar moeten ze vervangen worden. De levensduur van een borstimplantaat hangt vaak af van de omstandigheden en de patiënt zelf, maar eigenlijk is het simpel: hij loopt ten einde als de vorm van de borst verandert.
Je kunt in principe alles doen wat geen pijn doet. Als je geen lichamelijk inspannend werk hebt, kun je na ongeveer 2 weken ook weer aan het werk.
Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar de eerste zes weken na je borstvergroting mag je absoluut niet op je buik slapen. Ook op je zij slapen mag niet. Buikslapers moeten even afzien. Het beste slaap je op je rug met een extra kussen in je rug zodat je iets meer rechtop ligt.
Kapselvorming kan snel na het inbrengen van een borstprothese, maar ook pas na vele jaren optreden.
De belangrijkste reden hiervoor is dat de borstprothese hierbij minder zichtbaar is. De plooien in de prothesen zelf verdwijnen immers vanzelf indien de borstspier over de borstprothesen loopt. Ook is er een vermoeden dat er minder kans is op kapselvorming indien borstprothesen onder de borstspier worden geplaatst.
Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee. Daarom moeten ze op den duur vervangen worden. Hierbij moet de chirurg samen met u het risico van de operatie afwegen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten.
Dat is een recentelijk ontdekte conditie waarbij de blootstelling aan een additief kan lijden tot een auto immuun reactie. Zo'n additief kan van alles zijn dat niet lichaamseigen is; een borstimplantaat, maar net zo goed een piercing of vaccinatie.
Siliconen borstimplantaten zullen altijd een beetje lekken, dat is eigen aan de samenstelling van de siliconen inhoud en het omhulsel. De implantaten die tegenwoordig worden gebruikt lekken wel veel minder dan implantaten die voorheen gangbaar waren. Door lekkage kunnen siliconen in de buikwand terechtkomen.
De eerste twee weken mag u alleen op de rug slapen. Vanaf week drie mag u op de rug of de zij slapen. Vanaf week vijf kunt u weer gaan proberen op uw buik te liggen.
U mag niet meer dan één kilo tillen. De eerste drie weken na de operatie raden wij autorijden af. weigeren om een schadevergoeding uit te keren. zijn, mag u weer douchen.