Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Lichtroze: zo hoort je tong eruit te zien, dat is een gezonde kleur. Rood: infectieziekte, je hebt waarschijnlijk een ontsteking. Helder rood: kan wijzen op een hartaandoening. Geel: maag- of leveraandoening.
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Symptomen bij een tumor in of op de tong
Klachten die kunnen horen bij tongkanker: De tong is gezwollen, voelt geïrriteerd aan en kan pijn doen. Er zit een zweertje op de tong dat maar niet dichtgaat en pijn kan doen. De tong doet pijn bij eten, slikken of praten.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Het oppervlak van je tong is groot en vaak ook een beetje ruw, vooral aan de achterkant. In deze groeven is het voor bacteriën en andere micro-organismen gemakkelijk om zich te nestelen. Gelukkig kan je deze witte aanslag weghalen, waardoor de tong weer roze van kleur wordt en tevens de adem verbeterd.
Overdreven rode tong
Hoewel een té rode tong een symptoom kan zijn van een Kawasaki ziekte (vooral bij kinderen tot 5 jaar), wordt het veel vaker geassocieerd met een vitaminegebrek, zoals foliumzuur of B-12. De oplossing hiervoor is om simpelweg een vitaminesupplement toe te voegen aan uw dagelijkse routine.
De grootte van je tong is gezond wanneer je tong goed in jouw mond past en je er geen last van hebt. Bekijk ook de onderkant van je tong. Aan de onderkant zie je twee grote aders, deze zijn bij een gezonde tong goed zichtbaar maar niet paars of opgezwollen. Echter zijn er ook andere kleuren die je tong kan hebben.
Ook kunt u de tong schoonmaken met een tandenborstel of tongschraper en lauw water. Als dit niet werkt, schrijft uw arts soms ureum-oplossing voor. Ureum verweekt het buitenste laagje van de uitsteeksels op de tong. U kunt de aanslag er dan makkelijker afschrapen of afborstelen met een tandenborstel.
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 800 mensen te horen dat ze tongkanker in het voorste deel van de tong hebben, of mondkanker. De cijfers van deze 2 kankersoorten worden samengenomen. Mond- en tongkanker komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar.
De oorzaak van zwarte haartong is niet precies bekend. Het wordt soms gezien na antibioticagebruik. Ook komt het voor bij personen met een slechte mondhygiëne, bij roken, alcohol- en koffiegebruik, en bij gebruik van sommige mondspoeldranken zoals waterstofperoxide en chloorhexidine.
Een brandende tong is een onaangename klacht wat op een lopend ziekteproces kan duiden. Er bestaan veel verschillende oorzaken van een brandende tong. Van een slechte mondhygiëne tot aan auto-immuun aandoeningen, zoals systeemziekten.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Lokale factoren zijn slechte mondhygiëne, langdurige irritatie door een oude of slecht passende gebitsprothese, roken, droge mond, lokaal gebruik van hormoon bevattend geneesmiddel (corticosteroiden) bijvoorbeeld inhalatie-medicijnen bij astmatische klachten, droge mond en bestraling van het mondholtegebied.
Aardbeientong of frambozentong is in de geneeskunde een symptoom waarbij de tong eerst wit wordt en na een aantal dagen rood en gezwollen en regelmatig bespikkeld met rode puntjes, in een verdeling zoals de zaadjes op de buitenkant van een aardbei. De puntjes zijn gezwollen papillen.
Voedselresten en de daarbij behorende bacteriën kunnen namelijk gemakkelijk op de tong blijven zitten wegens de structuur van de tong. Deze aanwezige bacteriemassa zal minder worden wanneer de tong goed gereinigd wordt. Wanneer er minder bacteriën op de tong zitten zal de kans op een slechte adem verminderen.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Regelmatig tongschrapen is zinvol
Maar het is wél zeker dat regelmatige reiniging zinvol is bij een slechte adem. Tongschrapen verwijdert de stankproducerende bacteriën niet alleen; er ontstaat ook een nieuw evenwicht waarbij de 'goede' bacteriën de kans krijgen om de veroorzakers van slechte adem terug te dringen.
In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee.
Meestal laten schimmels ons links liggen. Maar soms heb je pech en krijg je een schimmelinfectie. Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Symptomen van candida in je vagina
jeuk in je vagina. witte afscheiding zonder geur, soms brokkelig. je vagina is rood, gezwollen en pijnlijk. pijn of een branderig gevoel, soms alleen bij het plassen of seks.