Een termijnrekening is een rekening waarop u uw geld voor een vooraf bepaalde looptijd plaatst. De looptijd kan variëren van korte termijn (1 maand, 3, 6 of 12 maanden) tot langere termijn (van 2 jaar tot 10 jaar). U krijgt er een vooraf afgesproken rente voor, die vastligt voor de hele looptijd.
Een termijnrekening heeft een vooraf vastgelegde looptijd.Dat kan gaan van een maand tot meerdere jaren.De meest courante looptijden zijn 3, 6, 9 en 12 maanden. In tegenstelling tot het spaarboekje geeft u uw geld dus voor een vooraf bepaalde tijd af aan de bank.
Wat is de looptijd van een lening? Met de looptijd van een lening wordt de termijn bedoeld waarin de lening volledig wordt afgelost. Dit wordt in maanden of in jaren uitgedrukt. Bij een persoonlijke lening wordt een vast aantal termijnen afgesproken.
Berekening van de rente
De bruto rente op een termijnrekening van 100.000 EUR met een looptijd van 3 maanden dat begint op 30 juni en eindigt op 30 september tegen een rentevoet van 3,5%, bedraagt 100.000 EUR x 3,5% x 92 / 365 = 882,19 EUR.
Doorheen het jaar kan de klant steeds bijstorten in het termijnplan. Deze bijstortingen worden op een tussentijdse vervaldag dan belegd in een nieuwe termijnrekening.
De hoogste rente voor een termijnrekening op één jaar vind je opnieuw bij Deutsche Bank, die 3,18 procent biedt. Maar ook hier bedraagt de minimale inlage 100.000 euro. Dan volgen Izola Bank met 2,80 procent en Santander Consumer Bank met 2,75 procent.
Wat zijn de nadelen van een termijnrekening? Het nadeel van een termijnrekening is dat uw geld vaststaat tijdens de looptijd. U kan het dus niet zomaar opnemen (zie verder). Dat de rente vastligt, kan in plaats van een voordeel ook een nadeel zijn, namelijk als de rente op een gewone spaarrekening sterk zou stijgen.
Wat is een termijnrekening? Een termijnrekening is een rekening waarop geld geplaatst wordt voor een vooraf bepaalde duurtijd. Na het verstrijken van deze periode kan de spaarder weer vrij beschikken over het geld en de erop verworven intrest.
Afhankelijk van de looptijd en de inlagen bieden de tien hoogst renderende termijnrekeningen in ons land gemiddeld een netto rente van 2,1 procent. Voor de top tien van de spaarboekjes bedraagt die gemiddelde rente vandaag 1,5 procent.
In geval van overlijden van de houder(s) van de termijnrekening loopt deze rekening onveranderd voort, behalve wanneer er een instructie tot vervroegde terugbetaling is, ondertekend door alle rechthebbenden of hun vertegenwoordigers.
De looptijd is de periode waarin een lening moet worden afgelost. Financiële producten zoals obligaties en opties hebben een beperkte levensduur, ze houden op met bestaan. Deze levensduur wordt dan de looptijd genoemd. Voordat bijvoorbeeld een obligatie wordt uitgegeven wordt de looptijd afgesproken.
Looptijd verlengen
U kunt er dan voor kiezen om de looptijd van uw lening te verlengen. Op die manier moet u maandelijks minder aflossen en kunt u de vrijgekomen cash voor andere belangrijke zaken gebruiken. Door de verlenging moet u wel meer intresten betalen, aangezien er langer afgelost moet worden.
De looptijd van een hypotheek is standaard 30 jaar omdat je 30 jaar lang recht hebt op hypotheekrenteaftrek. De maximale looptijd geldt voor iedereen ongeacht je leeftijd. Let op: de looptijd van je hypotheek is niet hetzelfde als de rentevaste-periode.
Heeft een spaarrekening een bepaalde looptijd? In tegenstelling tot andere spaarformules zoals termijnrekeningen, obligaties of kasbons heeft een spaarrekening geen vervaldatum en dus ook geen vaste looptijd.
In principe moet u de looptijd uitdoen, maar de banken bieden wel de mogelijkheid om uit te stappen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde banken (bv. Argenta, Axa, Keytrade) vragen dat u een reden opgeeft om de termijnrekening te verbreken (bv. een scheiding, overlijden, ongeval, enz.).
Door een termijnrekening te kiezen klikt u de rente vast voor een bepaalde periode, waardoor u mogelijk profiteert van de huidige hogere rente, zelfs als die in de toekomst daalt. Het kan dus een slimme zet zijn om nu een deel van uw spaargeld op een termijnrekening te plaatsen en te profiteren van de hogere rente.
Meestal kan je een termijnrekening openen zonder dat je hiervoor kosten moet betalen en moet je ook geen kosten betalen om de termijnrekening te beheren. Wel moet je 30% roerende voorheffing betalen op de rente die je verworven hebt. Deze roerende voorheffing is een voorschot op de inkomstenbelasting.
Wat is de hoogste spaarrente in Nederland? De hoogste spaarrente die je in Nederland momenteel kunt krijgen is 3,50%. Deze spaarrente krijgt u op een spaarrekening van Banca Progetto (via Raisin).
De termijnrekening is een rekening die rente uitkeert over het geld dat u belegt. U stort het bedrag dat u wilt, gedurende een bepaalde periode. Wanneer u uw geld terugkrijgt, ontvangt u een extra bedrag dat overeenkomt met de rente. Het is een veilige financiële investering.
De tegoeden op zichtrekeningen, spaarrekeningen en termijnrekeningen zijn beschermd tot 100.000 euro per persoon en per bank. De bescherming betreft alle deposito's, ongeacht de munt. Ook kasbons op een effectenrekening vallen onder de depositogarantiebescherming.
Een termijnrekening is een niet-gereglementeerde rekening : je betaalt 30% roerende voorheffing vanaf de eerste eurocent interest die je ontvangt. Je spaargeld staat vast tot de eindvervaldag en in ruil krijg je een maandelijkse of jaarlijkse rentevergoeding.
Je krijgt meestal een hogere intrest als je je geld effectief voor langere tijd erop laat staan. Het verschil tussen een spaarrekening en een termijnrekening is dat je bij een spaarrekening altijd en zonder voorwaarden geld kan overschrijven naar je zichtrekening.