In Nederland wordt veel gescholden met 'kanker'. Volgens de Bond tegen Vloeken is het zelfs het meestgebruikte scheldwoord in ons land.
Klootzak, Sukkel, FUCK!
Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.
Nederlandse aan het domein van de godsdienst ontleende vloeken kunnen afgeleid zijn van: Namen: God: god, mijn god, heremijngod, godmiljaar, godallemachtig, met de bastaardvloeken gods, gads, gatsie, gets, getsie, gossiemijne. Hiervan zijn ook afgeleid de interjecties goh, gossie en gompie.
In 15 Nederlandse gemeenten geldt een vloekverbod.
Het gaat onder meer om Barneveld, Ermelo, Urk, Staphorst en Tholen. In de praktijk wordt nooit iemand daadwerkelijk beboet; het is vooral een symbolisch verbod. Wie in het openbaar vloekt, kan zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
Ze ervaren woede, vechten terug en proberen de situatie onder controle te krijgen. Wanneer dit niet tot resultaat leidt, kunnen ze in hulpeloosheid vervallen, hun vrienden verliezen, te veel eten, of zelfs zelfmoordplannen beramen.
Krijg het leplazarus, vuile tyfushond! Krijg de kolere, pokkelijer. Krijg de schijtzenuwen, kankermongool, pleuriswijf, etterbuil met je puistenkop, et cetera. Het arsenaal scheldwoorden en verwensingen met ziekten is schier onuitputtelijk.
Het oudste scheldwoord is shit, dat werd al gebruikt door de oude Germanen!
Je noemt iemand een maaghond als je hem echt haat.
scheldwoord → term of abuse, swear word. scheldwoord → curse, name, swearword.
Over taal en emotie
Jos van Berkum (1962) is hoogleraar Discourse, Cognitie en Communicatie aan de Universiteit Utrecht, afdeling Nederlandse Taal en Cultuur en […] Schelden doet geen pijn.
Veel schelden zegt iets over je persoonlijkheid
Dit is een van de persoonlijkheidskenmerken van de Big Five, een bekende persoonlijkheidstheorie. Mensen met deze eigenschap reageren vaker uit emotie, en hebben vaker de neiging angstig te reageren. Ook hebben ze vaak last van stemmingswisselingen.
“Dit kan even pijn doen.” Zijn die woorden genoeg om ons die pijn ook echt te laten voelen? Ja! Dat blijkt uit onderzoek. Woorden die over pijn gaan, zorgen ervoor dat het deel van de hersenen dat de bijbehorende pijn normaal gesproken verwerkt (de pijnmatrix), wordt geactiveerd.
Beledigen is het opzettelijk aanranden van iemands eer en goede naam. Het doel moet zijn om daar ruchtbaarheid aan te geven. Dat was hier het geval omdat het in het openbaar, waar anderen bij waren, geroepen werd. De maximumstraf is zes maanden of een boete die kan oplopen tot 8.300 euro.
Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.
Verbastering van het Franse nom de Dieu, "godverdomme".
Jeetje is een uitroep in de Nederlandse taal waarmee meestal verbazing of verrukking wordt uitgedrukt, soms ook (lichte) ergernis. Het is verwant aan jeminee, dat al in 1613 voorkwam. Andere vormvarianten zijn jee, tjee, tjeempie, jemig, jeetjemina en jezusmina.
De vloek is tot tussenwerpsel en uitroep van schrik, verbazing, teleurstelling enz. geworden. De Grote van Dale (1992) zegt er het volgende van: “uitroep van verontwaardiging, verbazing, ongerustheid” en noemt de verbindingen: jemig nog toe en jemig de pemig van K. Koets.