Ouderdomswratten zijn vaak gemakkelijk af te schaven met een zogenaamde scherpe lepel. De huid kan vooraf met een injectie worden verdoofd, maar vaak is dat niet eens nodig. Er blijft een oppervlakkig schaafwondje over, dat snel en meestal zonder litteken geneest.
Het wordt afgeraden om de wratten zelf af te krabben, dit is niet zo eenvoudig als het lijkt, en er kunnen wondjes ontstaan die gaan infecteren. Laat de ouderdomswrat zitten en indien u er van af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen.
Als ze niet hinderlijk zijn moeten ze niet behandeld worden, want ze verdwijnen meestal vanzelf omdat we antistoffen maken tegen het virus. Na twee jaar zijn de meeste wratten weg.
Voor de behandeling van vlakke ouderdomswratten in het gelaat wordt meestal vloeibare stikstof gebruikt. Hiermee worden de wratjes kort bevroren en vallen zij na een aantal dagen er vanzelf af. Indien er veel ouderdomswratjes tegelijk verwijderd worden of bij grote wratten, kan verdoving soms toch nodig zijn.
De ouderdomswrat kan vele gedaanten aannemen. Soms is het een ruwe, halfbolvormige, wratachtige plek. Soms zijn ze heel dun (vooral in het gezicht) en lijken zij meer een bruine vlek dan een wrat. Ook kunnen zij vele kleuren vertonen: van huidkleurig tot donkerbruin en zelfs zwart.
Hoe ontstaan ouderdomswratten ? Ouderdomswratten ontstaan waarschijnlijk als gevolg van het ouder worden van de huid. Bij uitgebreide vormen speelt ook een erfelijke factor een rol. Tot nu toe is er geen relatie aangetoond tussen ouderdomswratten met virussen, bacteriën of parasieten, zonblootstelling of voeding.
Wat zijn de kosten. Het verwijderen van fibromen wordt helaas niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten voor het verwijderen van fibromen en ouderdomswratjes beginnen bij €65. Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten bij jou in de buurt om te kijken wat er mogelijk is.
De meeste wratten kunt u zelf behandelen met een vloeistof met salicylzuur. Die verweekt het bovenste laagje van de huid en werkt ontstekingsremmend. Het kan soms wel 3 maanden duren voor de wrat kleiner wordt of verdwijnt.
Met azijn. Appelazijn wordt door sommige mensen gebruikt bij het verwijderen wratten. Dip een wattenstaafje in appelazijn, breng het aan op de wrat en maak het met een pleister vast. De appelazijn droogt het steelwratje in sommige gevallen uit waardoor deze er uiteindelijk vanzelf afvalt.
Droge huid, schilfering of psoriasis: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts hoe lang u het medicijn moet gebruiken. Als u het te lang en te vaak gebruikt of op te grote huidoppervlakken kan te veel salicylzuur in uw lichaam komen.
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.
ziet eruit als een glad, glazig bolletje dat zeer traag groeit; kan variëren van bruin, roze, huidkleurig tot donkerrood; kan licht doorlopen zijn met fijne bloedvaatjes.
Meestal gaan wratten op een gegeven moment vanzelf weg. Een behandeling door de dermatoloog is alleen nodig als wratten pijn doen, in de weg zitten of als ze erg lelijk zijn. Er zijn verschillende manieren om wratten weg te halen. Wat vaak gedaan wordt, is de wrat insmeren of aanstippen met salicylzuur.
Je kunt een wrat laten weghalen door hem te bevriezen, verbranden of uit te lepelen. Wegsnijden is ook mogelijk, maar dat wordt bijna niet meer gedaan.
Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar. Dit zijn haarvaten die de wrat van bloed voorzien. Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.
Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabt is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de 'patiënt' zelf andere huiddelen geïnfecteerd.
Hoe krijg je steelwratjes? Men gaat ervan uit dat steelwratjes ontstaan door het wrijven van huid tegen huid. Het is verder bekend dat medische aandoeningen gerelateerd zijn aan steelwratjes, zoals overgewicht, diabetes, insulineresistentie en aderverkalking. Steelwratjes komen ook vaker voor bij zwangere vrouwen.
Er is geen medische reden om een steelwratje te behandelen, ze zijn immers onschuldig en nooit kwaadaardig. Maar de wratjes kunnen soms wel als ontsierend of hinderlijk worden ervaren, waardoor iemand er toch graag vanaf wil.
Gaan fibromen/ steelwratjes vanzelf weg? Nee, fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren meerdere fibromen op de huid ontstaan.
Wratten hebben geen 'wortel' waardoor ze weer zouden kunnen aangroeien. Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen: Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen.
Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV. Sommige veroorzaken wratten op de huid of slijmvliezen, andere liggen mee aan de basis van baarmoederhalskanker.
Bijnaam: wrattenkruid
In sommige dialecten heet stinkende gouwe dan ook wrattenkruid. Kneus een takje of blad en het felgekleurde sap sijpelt eruit. Leg het snijvlak meteen op de wrat en wrijf het sap er zo goed mogelijk over. Herhaal dit meermaals per dag gedurende een week.
Salicylzuur maakt de bovenste laag (hoornlaag) van de huid en de nagel zacht. Salicylzuur met sterkte 20-40% wordt gebruikt bij wratten, likdoorns, eeltknobbels en schimmelnagels. Na enkele dagen kunt u de bovenste laag afschuren of afvijlen. Na een paar weken kan de klachten verdwenen zijn.
De wratjes zijn goedaardig en niet besmettelijk. Hoe fibromen precies ontstaan, is niet bekend. Wel hebben mensen met overgewicht er vaak last van. Verder kan kleding die langs de huid schuurt en wrijft, fibromen uitlokken.
Wratten worden veroorzaakt door een virus (het humaan papillomavirus). Dit virus is besmettelijk. Je kan een wrat krijgen als je huid met het virus in contact komt. Dit gebeurt sneller wanneer de huid kapot is of verweekt.