De anus wordt afgesloten door een sluitspier en door de bekkenbodemspieren, waardoor je je ontlasting kunt ophouden. Wanneer je naar het toilet gaat, ontspannen de sluitspier en de bekkenbodemspieren zich. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting naar buiten kan.
Een kringspier wordt ook wel een sluitspier genoemd. De uitwendige kringspier zorgt ervoor dat we de ontlasting op kunnen houden. Bij het ophouden van de ontlasting spelen ook de bekkenbodemspieren een belangrijke rol. De bekkenbodem is een spierplaat onder in de buikholte.
De volgende oefeningen dienen om de bekkenbodemspieren en de anale kringspier te versterken. Span de bekkenbodem aan door te doen alsof u een windje ophoudt of de plas ophoudt. Span de anale kringspier aan door te knijpen met de anus, alsof u een 'knipoog' geeft met de anus.
De sluitspier is de spier rond de anus. Deze wordt ook wel kringspier genoemd. Wanneer je je sluitspier aanspant, gaat je anus dicht. Op die manier kun je je poep ophouden.
De uitwendige kringspier is normaal gesproken ontspannen. Als de endeldarm volraakt met ontlasting en de inwendige sluitspier ontspant, spant de uitwendige sluitspier zich juist. Je houdt de ontlasting dan op. Als je naar het toilet gaat, ontspant de uitwendige sluitspier, zodat de ontlasting naar buiten komt.
Verzakking van de dunne darm (enterocele)
Bij een enterocele is de dunne darm tot laag in het bekken gezakt. De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak 's nachts het gevoel hebt dat u moet poepen.
Als iemand geen controle meer heeft over de stoelgang en ongewild ontlasting verliest, is er sprake van incontinentie voor ontlasting. Dit wordt ook fecale incontinentie of incontinentia alvi genoemd. Incontinentie komt vooral bij ouderen voor en vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Je kunt zelf geen invloed uitoefenen op de inwendige sluitspier. Je kunt deze dus niet bewust aanspannen of ontspannen. Deze is normaal gesproken ontspannen. Als de endeldarm vol raakt met ontlasting en de inwendige sluitspier ontspant, spant de uitwendige sluitspier juist aan.
Stop een vinger met handschoen en glijmiddel in de endeldarm. Draai rustig rond en haal de ontlasting die meekomt eruit. Wacht enkele minuten om de darm uit zichzelf te laten samentrekken om nog meer ontlasting naar onderen te brengen. Herhaal indien nodig tot het klaar is.
Constipatie wordt gekenmerkt door trage stoelgang met harde, droge ontlasting. De frequentie is eens in de 3 dagen of minder. Vaak is er wel aandrang, maar komt de ontlasting niet, dat geeft een naar gevoel in de buik. De harde ontlasting kan ook worden afgewisseld met zachte, ongevormde ontlasting.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten. Wellicht moet je de intensiteit en duur wat aanpassen.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Vroege dumping – 10-20 minuten na een maaltijd:
Vocht verplaatst zich snel naar de darm, gevolgd door vast (vaak zoet) voedsel. Hierdoor wordt er veel vocht vanuit de bloedbaan naar de darm aangetrokken en ontstaat er (osmotische) diarree.
Veel mensen moeten na een maal subiet naar de WC. Ze denken dan dat hun eten snel weer naar buiten wil. Maar het duurt één tot twee dagen voor de resten van wat er in gaat er weer uit komen. Nodig moeten poepen na het eten is volgens darmkundigen gevolg van een 'gastrocolic reflex' zodra voedsel in de maag komt.
Een vuistregel is dat het gezond is als er vaste regelmaat in je stoelgang zit en dat je ontlasting er normaal uitziet (een vaste, stevige vorm en bruin van kleur). Als je minder dan drie keer in de week poept, is de kans wel groot dat je met verstopping te maken hebt.
Wat is het? Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Ontlasting die in de endeldarm blijft zitten – een ledigingsstoornis – kan komen door een verzakking van de endeldarm. Uw ontlasting kan door de verzakking moeilijker uit het laatste stuk van de darm komen. Als er altijd wat achterblijft in de endeldarm, voelt u constant aandrang.
Bij de sterk aangespannen bekkenbodemspieren kunt u last hebben van: regelmatige aandrang om te plassen. steeds terugkerende blaasontstekingen. problemen bij de ontlasting zoals verstopping of het gevoel dat er iets achterblijft.
De arts kan verschillende medicijnen voorschrijven afhankelijk van de oorzaak, de ernst en de duur van de klachten. De meest voorgeschreven medicijnen zijn: Zetpillen met een ontstekingsremmende werking. Klysma's met ontstekingsremmende medicijnen.
Ten eerste worden je darmbewegingen gestimuleerd tijdens het hardlopen, waardoor verstoppingen worden voorkomen, maar waardoor je ook naar de wc moet. Ten tweede stroomt je bloed tijdens een langere duurloop naar je actieve spieren, waardoor je spijsverteringsorganen minder bloed, zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
Als je veel toiletpapier moet gebruiken kan dit wijzen op een slechte werking van de stoelgang. Het kan ook betekenen dat je dingen consumeert waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt, of dat je darmbacteriën niet optimaal werken.
Sommige mensen zijn volledig incontinent en poepen in hun broek zonder het te merken. Maar ook als u maar een klein beetje ontlasting verliest, ongewild windjes laat of wanneer u alleen remsporen in uw onderbroek heeft, is sprake van een lichte vorm van fecale incontinentie (ontlastingsverlies).