Waar komt het woord jam vandaan? Het komt van het Portugese "marmelada", wat "marmeladejam" betekent, wat in het Spaans vertaald kweepeer zou zijn. De term "melimelon" is aanwezig in veel geschriften van het oude Griekenland en betekent "honingappel", omdat de eerste "jam" werd gemaakt van gekookte kweepeer en honing.
Jam is een Engelse meisjesnaam. Het betekent `zoete Condiment`.
Patricia heeft het antwoord: Het verschil is eigenlijk dat jam gepureerd fruit is waarbij confituur meer uit grovere stukjes bestaat. Het is daarbij wel afhankelijk van het soort fruit dat gebruikt wordt want een aardbei is na het koken veel minder in stukjes te houden dan bijvoorbeeld een appel of een bes.
Pas eind negentiende eeuw maakte directeur Fredericus Baesjou op een zakenreis naar Engeland kennis met het product marmelade, een bittere fruitpasta. Hij was meteen enthousiast en zag kansen, hij ging een zoetere variant produceren in zijn fabriek: jam.
Bij de bereiding van jam worden de vruchten gepureerd of tijdens de bereiding fijngehakt. Bij de bereiding van gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt. Marmelade wordt gemaakt met (de schillen van) citrusvruchten en heeft hierdoor een bitterzoete smaak.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten. Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Waarom jam altijd 'extra' jam is
'Extra' is een beschermende term die de hoeveelheid fruit weergeeft per kilo jam. Vroeger waren er verschillende kwaliteiten jam. De populairste was de zogenoemde huishoudjam die 350 gram vruchten per kilo jam bevatte. Extra jam was duurder.
Fredericus Baesjou, die in 1879 directeur was geworden, maakte in 1884 in Engeland kennis met het product "jam" en ging dit produceren.
Helaas bevat gewone jam meestal slechts tot 35% fruit en extra jam 45 tot 50%, waarbij het bovendien gaat om een ingekookt aftreksel van vruchten. Wat overblijft is voornamelijk vruchtensuiker én extra, toegevoegde suikers om het geheel zoeter, dikker en langer houdbaar te maken.
Aan 1 kilogram schoongemaakt fruit voeg je dus 750 gram suiker toe. Als je deze algemene richtlijn aanhoudt, heeft je jam aan het einde van het kookproces een suikerpercentage van 65 procent. Bij dit percentage wordt je jam voldoende dik en is deze lang houdbaar: 6 maanden tot een jaar.
Hero Fluweelzacht Aardbeien jam is een heerlijke, zachte Hero fruitspread zonder stukjes of pitjes. Deze marmelade is heerlijk op je boterham, beschuit of cracker en is daardoor het perfecte zoete broodbeleg!
Marmelade: bitterzoete jam van citrusvruchten én hun schil
Marmelade wordt altijd - en alleen maar - van het vruchtvlees én de schil van citrusvruchten gemaakt. Dat is meteen het belangrijkste verschil tussen jam en marmelade. Marmelade heeft hierdoor een andere structuur dan jam en een bitterzoete smaak.
Een compote heeft meer weg van een moes dan jam en wordt ook gemaakt van fruit en suiker. Het grote verschil is dat het niet zo stevig is en er wordt dan ook geen pectine of ander geleermiddel aan toegevoegd. Vaak zitten er ook nog stukjes fruit in verwerkt, wat het weer onderscheidt van een traditionele moes.
Waar komt het woord jam vandaan? Het komt van het Portugese "marmelada", wat "marmeladejam" betekent, wat in het Spaans vertaald kweepeer zou zijn. De term "melimelon" is aanwezig in veel geschriften van het oude Griekenland en betekent "honingappel", omdat de eerste "jam" werd gemaakt van gekookte kweepeer en honing.
1 de Beste Jam extra aardbei | Dirk.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Bestaat suikervrije jam echt? Jam is iets wat bijna iedereen wel in huis heeft. Helaas bevat gewone jam veel suikers, waardoor het niet geschikt is voor een koolhydraatarm / keto dieet of voor mensen met diabetes.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.
Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.
Ik had van een kilo aardbeien jam gemaakt en dat zijn wel vijf jampotjes vol. Wellicht kan ik iemand anders hier een plezier mee doen. Even een leuk etiket erop plakken en je hebt een homemade cadeautje voor iemand. Natuurlijk kan je het recept ook halveren en maak je 2 1/2 jampotjes.
Jam mag jam heten indien er 60% suiker is toegevoegd. Onze Fruitspread bevat geen toegevoegde suikers, enkel de van nature aanwezige suikers in de vruchten. De Fruitspread is dus puur fruit, en daarom mag het geen jam heten.