Wanneer je 16 bent mag je zelf een arbeidsovereenkomst aangaan. Ook mag je maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken. LET OP! Schooltijd telt mee als arbeidstijd en je mag niet 's nachts werken, geen oproepdiensten doen en niet overwerken.
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hen geldt dat naar school gaan voorop staat. Daarom telt voor deze jongeren schooltijd als arbeidstijd. Zij mogen geen werk doen dat gevaarlijk of schadelijk is voor hun gezondheid. Dit zijn de verboden werkzaamheden.
Verboden werkzaamheden 16- en 17-jarigen
Als je onder de 18 jaar bent, mag je bepaalde werkzaamheden niet doen. Het gaat om werk dat groot gevaar kan opleveren voor je veiligheid en gezondheid. Zo mag je bijvoorbeeld niet werken met giftige stoffen of in een lawaaiige omgeving.
Je mag vanaf je 16e theorie-examen voor rijbewijs B doen. Je mag met 16,5 jaar beginnen met autorijlessen. Je mag een testament maken. Hierin kun je aangeven wat je wilt dat er met jouw geld en bezittingen gebeurt als je overlijdt.
Als ouder betaalt u geen lesgeld voor de basisschool van uw kind. De school kan wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Ook moet u betalen voor buitenschoolse opvang (BSO) en voor bepaalde kosten van het overblijven op school (tussenschoolse opvang).
Jeugdigen van 16 en 17 jaar
Schooltijd telt altijd mee als arbeidstijd. Er moet altijd in een periode van 7 dagen een rustperiode van ten minste 36 aaneengesloten uren zijn. De jeugdige werknemer mag tot 23.00 uur werken. Jeugdigen van 16 en 17 jaar mogen maximaal 9 uur per dag werken en 45 uur per week.
Werknemers van 16 jaar mogen maximaal 9 uur per dienst werken en maximaal 45 uur per week, inclusief de tijd dat ze op school zitten. Over een periode van 4 weken mogen ze niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken.
De adolescentie is de overgang tussen de jeugd en de volwassenheid. Een adolescent leert omgaan met regels, afspraken en conflicten en is vooral bezig met zelfstandig worden.
Ouders zijn verantwoordelijk voor kinderen
Ouders zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dat staat in de wet. Ouders betalen kosten van verzorging en opvoeding. Ouders betalen kosten van levensonderhoud en studie.
Welke juridische mogelijkheden zijn er als een kind van 16 jaar oud zegt geen contact meer met één van de ouders te willen? Een omgangsregeling tussen een ouder en kind die door de rechter is opgelegd, is in principe bindend voor de betrokkenen.
Vanaf 16 jaar ben je seksueel meerderjarig en beschik je over 'seksueel zelfbeschikkingsrecht'. Dat betekent dat je vanaf 16 jaar voor de wet oud genoeg bent om toestemming te geven voor seksueel handelingen. Je mag dus seks hebben met iedereen ouder dan 16 jaar op voorwaarde dat jullie dit beiden willen.
Als je kind niet meer naar jou toe wil
Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.
Als je 16 of 17 bent en meer dan 4,5 uur werkt, heb je recht op een half uur pauze. Ook heb je recht op extra rusttijden.
16- en 17-jarigen mogen in principe al het werk in de horeca doen, zolang de veiligheid maar niet in het geding is (denk aan werken met giftige stoffen of werken in een lawaaiige omgeving). Alcohol schenken en serveren is toegestaan voor 16- en 17-jarigen, mits er toezicht van een volwassene is.
Je mag beginnen met helpen en werken in de spoelkeuken als je 15 jaar oud bent. Vanaf die leeftijd mag je lichte werkzaamheden doen, zoals: handafwas en poleren. Lees er meer over in dit artikel en bekijk meteen de vacatures.
Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Met het recht op vrije arbeidskeuze mag u twee banen hebben. Dat betekent dat u bij meerdere werkgevers kunt werken, of uw baan kunt combineren met een eigen bedrijf.
Ouders zijn wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Voor de kinderen ben je daarom beiden, naar draagkracht, onderhoudsplichtig. De bijdrage die je betaalt of ontvangt voor de kosten van het onderhoud van jouw kinderen wordt kinderalimentatie genoemd.
Als je spaart op naam van je kind dan ziet de Belastingdienst dit als een cadeau aan je kind. In 2023 mag je € 6.035 belastingvrij aan je kind geven. Als jij en de andere ouder allebei geld geven, dan geldt dit bedrag van € 6.035 voor jullie samen.
Als ouder blijf je wel onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is. Dat betekent dat je er nog steeds verantwoordelijk voor bent dat je kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt.