Met een beetje water lost je gekleurde vlak gemakkelijk op tot waterverf. Of doop je aquarelpotlood in water en ga er dan mee tekenen. Dit geeft een hele andere uitstraling dan een tekening met gewone kleurpotloden. Natuurlijk kun je aquarelpotloden ook droog gebruiken als een gewoon kleurpotlood.
De aquarelpotloden kun je met water mengen, of slechts deels vermengen zodat je de karakteristieke arceringen blijft zien. Vaak wordt kleur op de eerder bevochtigde ondergrond of in nog vochtige afbeeldingen aangebracht, zodat de kleuren in elkaar overgaan en mengen.
Over het algemeen zul je kleurpotloden het meest gebruiken op papier. Welk papier je gebruikt is afhankelijk van het soort kleurpotlood dat je gebruikt. Aquarelpotloden kun je het beste gebruiken op aquarelpapier. Dit is dikker papier en is geschikt voor het gebruik van water.
Met aquarelpotloden kun je prachtige aquarelschilderingen maken zonder verf te hoeven gebruiken. Teken met de potloden op aquarelpapier of dik papier dat tegen water kan. Je kunt dan met een penseel water op je tekening strijken of het erop spuiten.
Aquarelpotloden zijn kleurpotloden waaraan een emulgator is toegevoegd, zodat de stift wateroplosbaar wordt. Bij de betere kwaliteit aquarelpotloden is er meer pigment aanwezig in de tekenstift en heeft dit pigment ook een betere kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat deze potloden lichtecht zijn.
Vermijd echt zwart om schaduwen te tekenen met kleurpotlood. Zwart maakt kleuren een beetje modderig en geven een onrealistische indruk. Beter is om donkerblauw, donkergroen of donkerbruin te gebruiken als basis voor je schaduwen. Kleuren hebben ook psychologische betekenissen.
Een aquarelmarker is in het kort een stift met inkt die waterverdunbaar is. Net als met Aquarelverf kun je het mengen met water. En net als met verf heb je verschillende kwaliteit soorten. Als de inkt nog nat is, kun je er met een beetje water mee aquarelleren.
Vergeet het maar, kleurpotloden zijn super handig. Je hebt geen water nodig, zodat je er in vrijwel elk museum mee kunt tekenen. Je tekening hoeft niet te drogen en de kleuren lopen niet door als je dat niet wilt. Je kunt al met zes kleuren aan de slag omdat je ze op het papier kunt mengen.
Nog een droge manier van blenden is die met blender potloden. Bijna ieder merk biedt wel een kleurloos blender potlood aan: Derwent, Caran d'Ache, Prismacolor. Met een blender potlood breng je een kleurloos zacht laagje aan waarmee je het kleurpotlood egaler kan blenden of een mooier kleurverloop kan maken.
Pastelpotloden werken daarom dus hetzelfde als pastelkrijt. Je brengt de kleur aan op het papier en kunt het daarna met je vinger uitvegen. Ook kan je lichte over donkere kleuren aanbrengen!
Slijp met een speciale puntenslijper voor pastelpotloden een korte punt aan jouw potlood. (voor potloden met een normale dikte kan je het beste de Koh-I-Noor pastelpotlood puntenslijper gebruiken. Voor de dikkere potloden, zoals die van Derwent en Conté a Paris kan je beter de puntenslijper van Derwent gebruiken.)
Polychromos is een kleurpotlood op oliebasis. Het is daarom een wat harder potlood dat veel wordt gebruikt voor gedetailleerd werk. Mooie kleurovergangen maak je door voorzichtig de lagen op te bouwen. Om makkelijker te blenden kun je Zest-it blender gebruiken.
Slijp je potlood goed en teken de omlijning van de ogen waarbij de bovenste lijn precies door het midden van de ogen loopt. Teken vervolgens de pupillen en de lijn waar je de mond gaat tekenen. Schets tot slot ook alvast een deel van de haarlijn met licht gebogen lijnen.
Ronde penselen zal je waarschijnlijk het meeste gebruiken. Als eigenschap hebben zij dat ze veel verf vast houden, waardoor je bredere penseelstreken en wassingen kan maken. Ook de punt van de penseel kan je heel goed gebruiken voor je preciezere werk. De Chinese penseel wordt ook vaak door kunstenaren gebruikt.
Gebruik je te grof papier, dan vallen de mooie details in je tekening weg. Het ideale tekenpapier voor kleurpotloden en schetsen heeft een fijne of gemiddelde textuur. Onze favoriet is het Canson Illustration papier. Het is lekker dik, ideaal voor gelaagde tekeningen met mooie kleurpotloden.
Faber Castell Polychromos kleurpotloden
De reviews online zijn lovend, waaruit blijkt dat de kwaliteit van de potloden de prijs zeker waard is. De potloden houden soepel vast, geven veel kleur af en de kleur is mooi en helder. Je hebt de keuze uit 120 kleuren die je ook nog eens gemakkelijk kunt mengen.
Ikzelf gebruik een combinatie van Polychromos en Luminance potloden, de twee laatst genoemde soorten. Hierdoor kun je goed blenden door de waxbasis van Luminance en heb je toch controle door de scherpe en fijne Polychromos. Ze vullen elkaar goed aan.
Welk potlood is makkelijk uit te gummen? Grafiet uit zachte potloden is een stuk makkelijker uit te gummen dan grafiet uit de harde variant. Gummen zijn niet alleen handig om potlood te verwijderen, u gebruikt ze ook om highlights in uw tekening aan te brengen.
De edding permanent markers zijn hoogwaardige stiften waarmee u kunt schrijven en markeren op bijna elk materiaal, zoals metaal, kunststof, glas, steen en leer. De inkt is lichtbestendig en sneldrogend en is daarnaast watervast en wrijfvast op vrijwel elk oppervlak.
Het beste antwoord. Ja hoor, dat wil prima, al moet je niet rekenen op al te scherpe randen, want het blijft inkt (vloeibaar) op stof, dus dat loopt altijd ene klein beetje uit, maar met watervast estift op canvas is dat minimaal.
De aquamarkers zijn verkrijgbaar in zes verschillende sets met ieder 12 tinten van een bepaalde kleur: groen, blauw, paars/roze, roze, rood/oranje/geel en grijs/bruin. In iedere set van €3,99 zit een opberger voor de aquamarkers die op elkaar te stapelen zijn.