Als echte beginner: Softtop
Als je surfles krijgt, begin je altijd met een softtop. Dit zijn onverwoestbare surfboards, waarbij je ook geen wax nodig hebt. Omdat de surfboard zo zacht is, is hij iets veiliger voor beginners. Ook heeft de softtop genoeg volume, zodat je makkelijk op een golf start!
Als je een beginner bent, moet je altijd op zoek gaan naar een plank die breed, dik en minstens 90 cm langer is dan jij. Beginnende surfers moeten altijd een surfplank met extra drijfvermogen en stabiliteit nemen om makkelijker te peddelen voor de golf.
Zorg ervoor dat het board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. Je kunt het ongeveer berekenen dat jou eigen gewicht (zeg 80 kg) + het gewicht van je zeil, mast en giek (zeg 10 kg) samen 90 liter is. Dus op een 90 liter board zou je dan net kunnen blijven drijven.
Een goede beginners surfplank is vrij groot, 280 cm lang en 75-95 cm breed. Als je op zoek gaat naar zo'n plank dan kun je natuurlijk online zoeken op sites zoals marktplaats. Let er dan wel goed op hoe de staat is van alle materialen. Beginnersplanken kun je natuurlijk ook aanschaffen in gespecialiseerde winkels.
Hoe groter je zeil is, hoe meer wind je vangt, hoe harder je gaat. Freeride zeilen zijn meestal wat groter (vanaf 4.0 m² ongeveer) dan beginnerzeilen. Ze hebben wat meer zeillatten om het profiel beter vast te houden. Sommige zeilen hebben ook “cambers”.
Het beste kijk je naar een Fish Surfboard of een Hybrid board. Deze boards hebben het voordeel dat ze dezelfde lengtes zoals shortboards hebben, maar doordat ze wijder en dikker zijn hebben ze nog een vrij hoog volume. Zo is de stap van een Mini Malibu/Funboard niet te groot.
Wij raden de soft top surfboards van 6'0"-> tot -> 9'0" aan. Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.
Het surfen van groene golven (ongebroken golven)
Bij het aanpaddelen van een ongebroken golf moet je met je borst meer druk op het voorste gedeelte van je board geven. Stel je maar voor dat je van een heuvel naar beneden paddelt.
“We gaan zo aan de slag met duurzaam populierenhout en red cedar afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Dat is heel geschikt hout voor surfboards: sterk, licht, goed bewerkbaar en buigz aam. Met behulp van glasvezel en epoxy lijmen we de planken aan elkaar; dat wordt de achterkant van het surfboard.
De maten van surfboards zijn altijd aangegeven in feet en inches. Je ziet vaak 3 getallen op het surfboard bijvoorbeeld: 7'6” x 21 1/4” x 2 3/4” Het eerste getal is de lengte in feet (7′) en inches (6″), de tweede is de breedte in inches (21 1/4″) en de laatste is de dikte in inches (2 3/4″).
Het aantal vinnen onder een surfplank kan verschillen van 1 tot 4 vinnen. Surfen met 1 vin, noemen we een single fin en zie je voornamelijk op longboards. Een surfplank met 2 vinnen is een twin-fin genaamd en komt vaak voor op retro surfplanken.
OLAIAN is het Decathlon-merk voor surfen en skimboarden.
Het is een samentrekking van OLA, want OLATU is Baskisch voor golf, en IAN, een Baskisch achtervoegsel voor 'erin'.
Bij Bol.com zijn er veel verschillende soorten bodyboards, voor jong en oud, maar ook voor kleine tot grote golven. Het assortiment bestaat uit merken als Waimea, Jobe en Beco. Kijk o.a. goed naar het boardformaat, de boardbodem en het materiaal van je bodyboard. Zo surf jij zo snel over de golven heen.
De windsurfplank bestaat uit een drijflichaam van -veelal- kunststof, voorzien van een beweegbaar tuig. Dit tuig bestaat uit een mast, zeil en giek. Dit tuig is aan de plank bevestigd door middel van een in alle richtingen draaibare en kantelbare mastvoet.
Maat. Bij de dichte hiel vinnen kun je gewoon de normale schoenmaat aanhouden. De voet mag strak in de vin zitten maar natuurlijk niet te strak of te los.
Leash lengte
De lengte van je leash is afhankelijk van de lengte van je board. Een vuistregel die je kan hanteren is dat je leash minimaal dezelfde lengte heeft als het board dat je surft. Dit betekent dus een 8 ft leash als je een 8'0 surfboard surft. Surf je een 7'6, dan is het ook fijn om een 8′ leash te gebruiken.
Uiteindelijk kun je jezelf natuurlijk leren windsurfen. Maar het is makkelijker om windsurfen via een ervaren windsurfer te leren! Tijdens windsurflessen leer je hoe je op je surfboard moet staan, wat de beste houding is, hoe je het zeil en de giek uit het water haalt en nog veel meer.
Een Freeride zeil staat voor relaxed en onbezorgd het water op. Licht, stabiel en comfortable te surfen. Door het ontbreken van de cambers is het zeil gemakkelijk op te tuigen. Hoef je niet de snelste windsurfer op het water te zijn dan is een Freeride zeil wat voor jou.
Cambers zijn bedoeld als ondersteuning van het profiel van het zeil. Ze zorgen er samen met de zeillatten voor dat het zeil stabiel blijft. Bovendien zorgen ze voor een betere (meer aerodynamische) aanstroom hoek van het zeil met de wind.