Saffraan is een kruid dat afkomstig is van de bloem van Crocus sativus of saffraankrokus, terwijl kurkuma een kruid is dat afkomstig is van de Curcuma longa-plant van de gemberfamilie, die groeit in Azië en Zuidoost-Azië. Beide kruiden worden gebruikt om smaak en kleur aan voedsel toe te voegen.
Kurkuma wordt ook wel aangeduid als Indiase geelwortel, koenier (Surinaams-Nederlands), koenjit (Nederlands-Indisch), kunyit (Indonesisch). Het werd vroeger ook wel tarmeriek genoemd, hetgeen een anglicisme is, vanaf het Engelse woord turmeric. Vanwege de gele kleur wordt het ook wel Indiase saffraan genoemd.
Saffloer is het bekendste alternatief van saffraan en wordt ook wel valse saffraan genoemd. Waar saffraan een intense smaak heeft, smaakt saffloer hooghout wat licht kruidig. Saffloer wordt daarom in plaats van saffraan gebruikt om gerechten een (licht) gele kleur te geven. Dit effect kun je ook met kurkuma krijgen.
Kurkuma, Indiase geelwortel, koenier of turmeric is een specerij die wordt gewonnen uit de plant ' Curcuma longa' (Latijnse benaming). De kurkuma wordt uit de wortel gewonnen het grootste gedeelte van de oogst komt uit India.
In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, depressie, geheugenproblemen en pijn. Volgens de Chinese geneeskunde verbetert saffraan de bloedcirculatie en helpt het bij menstruatieklachten.
Voedingsmiddelen zoals saffraan kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Echter zijn er uit diverse studies waarbij tests zijn uitgevoerd op mensen geen significante of gevaarlijke bijwerkingen gevonden bij dosering onder de 1.5 gram per dag.
Let wel op dat u niet meer als 1,5 gram saffraan per dag gebruikt. De gemakkelijkste manier om van de gezondheidsvoordelen van saffraan gebruik te maken is door middel van het zetten van saffraan thee.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Kurkuma is een specerij welke wordt gewonnen uit de wortelstok van de plant Curcuma Longa. Kurkuma kent vele verschillende namen. Zo wordt dit specerij ook wel; geelwortel, turmeric of koenjit genoemd.
Kurkuma kan vervangen worden door saffraan, wat een wat mildere smaak heeft, maar wel ook de gele kleur afgeeft. Verder zit kurkuma natuurlijk ook in kerriepoeder, waardoor je dat soms als vervanger kunt gebruiken.
Goede alternatieven voor kurkuma in beitsen zijn saffraan, annatto en saffloer.
In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, epilepsie, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, slapeloosheid, depressie, geheugenproblemen en pijn.
Kurkuma werkt ontstekingsremmend
Studies tonen aan dat kurkuma met curcumine ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.
Kurkuma (ook wel bekend als geelwortel) is een zeer krachtige antioxidant dat ondersteuning biedt aan je lever, spijsvertering en soepele gewrichten. Het kruid werkt zuiverend en is daardoor een goede aanvulling op het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.
Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of -thee, is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum.
Saffraan werkt ontstekingsremmend en heeft een pijnstillende werking. Voor een extra sterke werking voeg je een halve theelepel geelwortel (kurkuma) toe aan de thee.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Saffraan voelen de effecten na 10-20 dagen.