Wortel blancheren: zo blijven ze langer goed Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken. Schep ze met een schuimspaan uit het hete water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten.Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Daartoe vul je een pan voor twee derde met water, en zet de pan op het vuur. Als het water kookt dan doe je voorzichtig de wortels in het water. Dit laat je nu 4 tot 5 minuten koken. Als je hele wortels wilt invriezen volstaan 2 tot 3 minuten.
Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven. Het koude water stopt het kookproces, waardoor je groenten wel stevig de vriezer in gaan.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels. Deze scheiden een gas af die de wortels een bittere smaak geeft.
Winterpeen kun je na 2-4 minuten blancheren tot 12 maanden in een goed gesloten plastic zakje in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C. Een restje gare winterpeen over? Dat kun je winterpeen 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer in een gesloten bakje bewaren.
Weken plezier
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Wortel blancheren: zo blijven ze langer goed
Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken. Schep ze met een schuimspaan uit het hete water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater.
Je hutspot langer bewaren? Geen probleem. Hutspot mag je ook invriezen. Als je de bakjes in de vriezer zet, zijn ze tot drie maanden houdbaar.
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de bospeen dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren. Rauwe prei ook, mits je hem voor het invriezen 1-6 minuten blancheert.
Witloof invriezen gaat dat? Dat kan, maar bij het invriezen verliest het zijn knapperigheid. Onverwerkt is witloof nadien niet zo lekker meer. De ontdooide stukken kan je nog wel probleemloos verwerken in een gerecht.
Ondanks dat je de schil van een wortel gewoon kunt eten, worden wortels toch regelmatig geschild. Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn.
Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren. Nadat je ze gekuist, gesneden en geblancheerd hebt, kun je ze invriezen.
Niet geschikt om thuis in te vriezen.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Het groen van jonge wortelen is een bron van vitamine A. Gooi het dus niet weg maar gebruik het bijvoorbeeld om een heerlijke soep van te maken. Het groen van jonge wortelen is een bron van vitamine A. Gooi het dus niet weg maar gebruik het bijvoorbeeld om een heerlijke soep van te maken.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Stap voor stap blancheren
Breng een pan met water aan de kook. Kook de groente of het fruit kort in het water. Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Voeg aan het ijswater een kleine theelepel zout toe, omdat ijswater zonder zout er soms voor kan zorgen dat alsnog de smaak wordt aangetast. Het belangrijkste doel van blancheren is het proces van bederf stopzetten.