Waarom duurt het herstel van een burn-out zo lang? De totale hersteltijd van een burn-out duurt meestal minimaal zes maanden en kan zelfs oplopen tot enkele jaren. Vaak duurt de opbouw van een burn-out minstens net zo lang. Je bent lange tijd over je grenzen gegaan en je hebt veel stress opgebouwd.
Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Behandeling van een burnout
Stop of vermijd de spanningsbron en alle overmatige prikkels. Doe de Burnoutmonitortest en start het 4-stappenplan van 'helemaal mis' tot aan 'hersteld'. Deze training kan je ook volgen naast de andere stappen. Bezoek je bedrijfsarts wanneer je ook bent uitgevallen op je werk.
U kijkt naar hoe u in de toekomst met moeilijkheden om kunt gaan. Deze fase duurt gemiddeld 3 tot 6 weken. De praktijkondersteuner-ggz, huisarts of bedrijfsarts kunnen u hierbij helpen.
De duur van een burn-out hangt af van hoe lang je bent doorgelopen met je klachten en hoe snel je door de verschillende burn-out fases heen gaat. Bij de één duurt een burn-out zes maanden en de ander kan er twee jaar last van hebben. Acceptatie is hierin belangrijk.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Er gebeurt meer om je heen dan dat je kunt verwerken waardoor je raakt overprikkeld. Door deze stress kun je vaak niet goed slapen, waardoor je vermoeid raakt. Deze vermoeidheid is vervolgens weer de oorzaak van verminderde concentratie. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is.
“Dan raakt de hippocampus overwerkt en stopt met het sturen van anti-stress-prikkels. Vanaf dat moment krijg jij het steeds moelijker. Het hersendeel dat jou normaal gezien helpt met concentreren, remmen van emoties en omgaan met prikkels van buiten, werkt dan niet meer goed. Dat kan leiden tot een burn-out.”
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Ontspannen lichaam, ontspannen geest
Om goed te kunnen slapen is echter niet alleen een ontspannen lichaam nodig, maar ook een ontspannen geest. 'Stress komt hoofdzakelijk door dingen die zich maar ophopen in je hoofd', aldus Kees Kwakman.
De geestelijke en lichamelijke klachten samengenomen maken het in de meeste gevallen niet mogelijk om te werken. U raakt arbeidsongeschikt door de burn out en komt thuis te zitten. Er is sprake van ziekteverzuim en bij het verwaarlozen van de burn out klachten treedt op den duur arbeidsongeschiktheid op.
Vrijwel iedereen herstelt volledig van een burn-out. De hersteltijd duurt vaak wel enkele maanden tot soms zelfs jaren. In de laatste herstelfase kun je af en toe terugvallen, waardoor het kan lijken alsof je nooit volledig zult herstellen. Terugvallen horen echter bij deze laatste fase.
Veel piekeren. Je moeilijk kunnen concentreren. Gevoel niet meer competent te zijn. Een gespannen of opgejaagd gevoel hebben.
“Rust uit en leer niks doen zonder schuldgevoel, maar houd wel structuur in je dag aan. Ga wat rondhangen, maar voorkom dat je meer gaat piekeren. Buitenlucht, een wandeling maken, naar de sauna, een massage, dat soort dingen doen vaak goed. Maar sporten is bij mensen met een burnout weer géén goed idee.
Een burn-out lichtzinnig afdoen als pure uitputting of een tijdelijke labiele gemoedstoestand is gevaarlijk. Iemand met klachten moet altijd zorgvuldig onderzocht worden en zo snel mogelijk behandeld. Anders dreigen er ernstiger problemen.
Let voortdurend op je vochtgehalte door voldoende water te drinken en voedingsmiddelen te eten die veel water bevatten. Verbeter je slaapritme door 's nachts lang en goed genoeg te slapen. Beoefen je ontspanningstechnieken en meditatie om stress (als belangrijke aanjager van brain fog) te voorkomen.
Conclusie. Chronische overbelasting en cumulerend hersteltekort leiden tot energetische uitputting en ontregelingen waardoor burn-out ontstaat en voortduurt. Voor het genezingsproces is primair nodig dat het biologisch herstelzich goed kan ontwikkelen.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen.De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid.Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
Lichaamsbeweging is gunstig bij herstel van een burn-out, maar moet zorgvuldig en geleidelijk worden aangepakt. Veilige bewegingsvormen omvatten wandelen, yoga en pilates. Rust en ontspanning na het sporten zijn net zo belangrijk als de inspanning zelf.