Het Achterhuis is een autobiografie en oorlogsroman. Het is een non-fictie dagboek geschreven door Anne Frank over haar leven.
Het Achterhuis is een indrukwekkend literair document. De omwerkingen die Anne in 1944 op haar dagboek toepast, tonen haar grote talent. Als Anne Frank de oorlog zou hebben overleefd, zou ze ongetwijfeld zijn uitgegroeid tot een grote Nederlandse schrijver.
De roman Het Achterhuis
Op ruim 300 dichtbeschreven losse vellen herschrijft Anne haar eerste dagboeken. Als de onderduikers op 4 augustus 1944 opgepakt worden, vindt Miep Gies, een vriendin van de familie, in het Achterhuis de dagboeken en de losse bladen van Anne terug.
Er zijn diverse films op het dagboek gebaseerd, zoals The Diary of Anne Frank (1959), dat drie Oscars won.Onder dezelfde titel verschenen films in 1980, 1987 en 2009. In 2020 kwam de Anne Frank Stichting met een online videoserie over het dagboek genaamd Anne Frank videodagboek.
Anna wilde zelf misschien zelf ook ooit haar dagboek uitbrengen onder de titel Het Achterhuis. · Thema Het thema is natuurlijk oorlog. Het hele verhaal speelt zich af tijdens WO II, Anne Frank, haar familie, familie Daans en Pfeffer zijn ondergedoken. Het thema is ook een beetje hoop en liefde.
Het Achterhuis is een woning aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam waar de Joodse familie Frank zat ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank haar beroemde dagboek Het Achterhuis schreef.
Het Achterhuis is tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar lang een schuilplaats voor Anne Frank en de andere onderduikers. Na de oorlog dreigt deze te vervallen. In 1957 wordt de Anne Frank Stichting opgericht met als belangrijk doel: het behoud van de schuilplaats.
Het verhaal eindigt met een nawoord, geschreven door Otto Frank en Mirjam Pressler. Daarin staat over de afloop van de onderduikers uit het achterhuis. Anne's verhaal eindigt echter al op 1 augustus, de dag dat ze opgepakt werden.
Na de arrestatie van de acht onderduikers, hebben helpsters Miep Gies en Bep Voskuijl de geschriften van Anne in het Achterhuis gevonden. Miep bewaart Annes dagboeken en papieren na de arrestatie in een la van haar bureau.
Door de week en op zaterdag werkten er mensen in zijn bedrijf. Zij mochten absoluut niet te weten komen dat er mensen in het achterhuis waren ondergedoken. Er waren 4 mensen die het wel wisten en de onderduikers hielpen, Miep Gies, Bep Voskuijl, Johannes Kleiman en Victor Kugler.
Onderduiken in het achterhuis aan de Prinsengracht
De twee families kennen elkaar al: Hermann van Pels werkte voor het bedrijf van Otto Frank. Na vier maanden komt Fritz Pfeffer er als achtste onderduiker bij. Hij is een kennis van de familie Frank.
| niveau 2 | Het Achterhuis.
Verhaal in korte zinnen en makkelijke woorden. Leesniveau A1/A2. Vanaf ca. 12 jaar.
Anne sterft van uitputting in Bergen-Belsen
Ze wordt met Margot naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Haar ouders blijven achter in Auschwitz. Ook in Bergen-Belsen zijn de omstandigheden erbarmelijk: er is bijna geen eten, het is koud, nat en er heersen besmettelijke ziektes. Ze krijgen allebei vlektyfus.
Willem van Maaren was de verrader.
Otto Frank en de helpers klagen hem in 1947 aan bij de politieke recherche omdat ze hem verdenken van verraad. Onderzoek levert echter geen bewijs op voor zijn schuld. Van Maaren bestrijdt de beschuldigingen en wijst een schikking van de hand. De kantonrechter verwerpt de aanklacht.
Het Rode Kruis concludeerde dat het overlijden viel tussen 1 en 31 maart 1945. De Nederlandse autoriteiten stelden vervolgens de officiële sterfdatum op 31 maart, voor zowel Anne als Margot.
Net als 's ochtends gaan de onderduikers een voor een naar de badkamer. Elke dag moeten, wanneer de zon ondergaat, de ramen verduisterd worden. Daarna wordt het stil in het Achterhuis. De volgende ochtend gaat de wekker weer om 6.45 uur, behalve op zondag.
Getuigenissen en transportlijsten. Otto Frank, de enige overlevende van het Achterhuis, ging na de oorlog vergeefs op zoek naar zijn vrouw Edith, zijn dochters Anne en Margot en de andere vier mensen met wie hij twee jaar lang ondergedoken had gezeten op de Prinsengracht.
Op 3 juni 1945 - tien maanden na zijn arrestatie - is Otto weer terug in Amsterdam. Tot zijn grote opluchting hebben alle helpers van het Achterhuis de oorlog overleefd. Otto trekt in bij Jan en Miep Gies.
Deportatie. Symbolische grafsteen voor Anne en Margot Frank in Bergen-Belsen, 2003. In werkelijkheid liggen hun lichamen in een van de massagraven aldaar.
Miep Gies is een van de helpers van de onderduikers in het Achterhuis. Na de arrestatie bewaart zij de geschriften van Anne in een la van haar bureau. In 2010 sterft ze, een eeuw oud.
Tijdens de oorlog zaten er in Nederland tussen de 300.000 en 330.000 mensen ondergedoken. Onder hen bevonden zich 28.000 Joden. Dit zijn er op het totale aantal onderduikers in verhouding misschien niet veel, maar op een Joodse gemeenschap van 140.000 mensen was het substantieel.
Dagboek Anne Frank Huis. De eerste vertaling van het dagboek van Anne Frank verscheen in het Duits in 1950. In 1952 volgden Engelse vertalingen voor Engeland en de Verenigde Staten. Sindsdien is het dagboek in minstens 60 landen gepubliceerd.
Na twee jaar werd de familie verraden. Op 8 augustus 1944 werden de onderduikers opgepakt en per trein gedeporteerd naar Kamp Westerbork, op 3 september werden zij op de allerlaatste deportatietrein naar Auschwitz gezet. Alleen Otto Frank overleefde de oorlog.