Als het gist als een fijne nevel in het bier zit vind de brouwer dat het de smaak ten goede komt en kan het dus rustig gedronken worden. Bij bieren met tarwe blijft de gist als een nevel in het glas zitten dit hoort zo lekker opdrinken. Maar net zoals Mexicaans eten moet je er wel aan wennen.
Om de vraag “ is gist nu gezond of ongezond?” te beantwoorden, kunnen we concluderen dat gist niet ongezond is, maar ook niet knetter-gezond. Als je verder goed en gezond eet, en geen last hebt van overgevoeligheden, kun je gerust gist-producten als brood consumeren , zij het met mate.
Gist zit o.a. in: cake, koek, brood, paneermeel, wijn, bier, wijnazijn, bouillon (blokjes, instantsoep e.d.) wessana bakboter, sommige sauzen, bamboekoffie, overrijpe vruchten b.v. ananas, nat geworden gedroogde vruchten en maltose (= moutsuiker).
Een huis-tuin-en-keuken beautyingrediënt zijn vlokken biergist, waar een gezichtsmasker van kan worden gemaakt, maar ook van binnen uit kan biergist de huid mooi maken door haar te zuiveren. De vitaminen B die het bevat hebben een bloedzuiverende werking.
Gist is een rijsmiddel dat je gebruikt voor het bakken van brood. Door goed en lang te kneden en het brood te laten rusten werken alle ingrediënten samen om uiteindelijk mooi te rijzen voordat je het de oven in schuift. Als een brood niet goed rijst, ligt dat in vrijwel alle gevallen aan het kneden.
Darmen. Er zitten vezels in biergist die de werking van je darmen stimuleren. Hierdoor wordt je darmflora beter en kan het helpen bij constipatie.
Gist is een levend ééncellig micro-organisme, heeft een grootte van ongeveer één honderdste van een millimeter en is dus niet met het blote oog zichtbaar. De wetenschappelijke naam voor bakkersgist is saccharomyces Cerevisiae.
Biergist laat je haar niet alleen sneller groeien, maar maakt het ook mooier en sterker. Omdat het de synthese van keratine bevordert, kan het je haar beschermen tegen ultravioletstralen en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Je haar zal minder snel breken en opnieuw veerkrachtig en sterk worden.
Het chroom en de vitamine B in biergist kan helpen bij verschillende huidziekten zoals acné en eczeem. Acné vermindert bij veel mensen wanneer de bloedsuikerspiegel in balans is, het chroom in biergist zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans wordt gebracht.
Zout remt de werking van gist. Wanneer je het gist niet eerst laat oplossen maar direct bij de bloem strooit, voeg je pas later het zout toe. Maar in beide gevallen geldt: het mag nooit meer zijn dan de hoeveelheid gist die je gebruikt!
Gisten zijn eencellige micro-organismen. Ze worden overal in de natuur aangetroffen maar vooral op planten en fruit. Er bestaan vele soorten gisten. De meest gebruikte gist is de soort Saccharomyces cerevisiae.
Biergist, ook wel bakkersgist, brouwersgist of wijngist (wetenschappelijke naam: Saccharomyces cerevisiae) is een gist dat onder andere gebruikt wordt voor het fermenteren van koolhydraten, zoals bij de bereiding van bier en wijn en het laten rijzen van brood.
Gisten zijn micro-organismen, een soort schimmels, die worden gebruikt voor het fermenteren van deeg en dat komt het rijzen van het brood ten goede. Maar omdat het eencellige organismen zijn, behoren deze niet tot het dierenrijk. Veganisten kunnen daarom zowel gist- als desembrood eten.
Instant gist is een gist die droog is en bestaat uit hele kleine korreltjes, ter grootte van zoutkorrels. Je kan instant gist enorm lang bewaren en zoals de naam reeds doet vermoeden, kan je dit gist meteen toevoegen aan de andere ingrediënten, zoals meel, water en zout, om daarna meteen een deeg er van te maken.
Verse gist is niet overal verkrijgbaar, maar je vindt het in sommige supermarkten en toko's en bij de meeste warme bakkers. Deze verse gist wordt het meest gebruikt door professionele bakkers, omdat het de beste kwaliteit heeft. Een nadeel is dat het niet erg lang houdbaar is en je moet het koel bewaren.
Darmen. Biergist kan ook nog een rol vervullen als het om de darmen gaat. Als je ontlasting te “zwaar” is en moeizaam gaat, kunnen de vezels in biergist de werking van de darm positief stimuleren. Bovendien wordt de darmflora met biergist per definitie beter.
Je kunt het meestal tot twee jaar bewaren zonder bang te hoeven zijn dat het bederft. Als je biergist wilt gebruiken maar niet helemaal zeker weet of het nog goed is, kun je dat gemakkelijk controleren.
Biergist tegen acne. Biergist helpt tegen acne doordat het de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert en je lichaam voedt met belangrijke B-vitaminen. Deze vitamine wordt ook gegeven aan mensen die extreem veel last hebben van acne. Na drie maanden kan het acne zichtbaar verminderen.
Biergist is een vloeibaar voedermiddel. Het is goed verpompbaar en heeft een licht bruine kleur. Biergist bevat veel eiwit met een zeer gunstig aminozurenpatroon. Het bevat 5 tot 6% alcohol wat zorgt voor een hoge EW.
Biergist bevat veel vitamine B1 en B2. Als je het éénmalig doet zal er niks gebeuren. Maar als het week in week uit doet dan zal het meer kwaad dan goed doen, tenzij je bepaalde aandoeningen hebt zoals hepatitis A en levercirrose dan is je behoefte aan deze vitamine sterk verhoogd.
Aanbevolen gebruik: 2 maal daags 3 tabletten, bij voorkeur tijdens de maaltijd innemen. De (aanbevolen) dosering niet overschrijden.
Droge gist wordt gemaakt van verse gist en bestaat uit korrels. Als je de droge gist oplost in een lauwwarme vloeistof komt het organisme weer tot leven en kun je het gebruiken in je deeg. Droge gist wordt zelden nog verkocht in Nederland.
In principe kan je geen gist invriezen tenzij je heel snel bij een zeer lage temperatuur werkt. Om dit te doen, wordt vloeibare stikstof (-190 ° C) gebruikt om de gist in leven te houden. Als de gist te langzaam wordt ingevroren, vormen zich ijskristallen in en rond de gist, waardoor de celwand wordt beschadigd.
Wanneer een recept om verse gist vraagt, kun je gerust droge gist gebruiken. Deel de hoeveelheid verse gist door drie en je weet hoeveel droge gist je nodig hebt. Omgekeerd, wanneer het recept vraagt om droge gist, kun je ook verse gist gebruiken. Vermenigvuldig dan het gewicht van de droge gist met drie.