Het antwoord is: Nee.Ook in corona-tijd is dat niet verplicht. Het is wel een mooie service naar de klanten en het geeft een hygiënisch en veilig gevoel.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.
Nee, het is niet nodig om je handen te wassen met desinfecterende zeep of handreiniger. Het is voldoende om je handen goed te wassen met water en normale (hand)zeep.
Het desinfecteren van je handen duurt 15 seconden, wassen 60 seconden. Handschoenen gaan gemakkelijker aan na het gebruik van handalcohol.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Uit RIVM-onderzoek blijkt dat het verhoogde gebruik van handgel met ethanol geen darmkanker of verminderde vruchtbaarheid veroorzaakt. Wel neemt naarmate iemand meer van die handgel gebruikt de kans op borstkanker zeer licht toe. Ethanol (alcohol) is een chemische stof die bacteriën en virussen kan doden.
Het komt erop neer dat elk type zeep uw handen kan ontdoen van schadelijke bacteriën bij correct gebruik maar antibacterieel gel of zeep zoals dettol kan zeer effectief werken tegen schadelijke bacteriën ziektekiemen of virussen.
Handdesinfectie is het desinfecteren van handen met handalcohol. Dit doe je op droge handen. Tussen alle verschillende werkzaamheden door, voor en na elk contact met de patiënt en voor en na het dragen van handschoenen. Handreiniging is het wassen van handen met water en zeep.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Uit het Nationaal Toilet Onderzoek (ja, dat bestaat echt) schrijft de internationale standaard voor dat iedereen zijn handen ten minste 6 keer per dag moet wassen.
"Het is daarom heel belangrijk dat we onze handen blijven wassen en blijven ontsmetten", zegt Ang. "Het duurt bijvoorbeeld tien, twintig seconden voordat alcohol het virus inactiveert. Dat is dus hartstikke snel." Een schoonmaakdoekje is voldoende, zolang daar maar ontsmettingsmiddel op zit.
Na een bezoek aan het toilet zitten er maar liefst 200 miljoen bacteriën op je handen. Handen wassen met zeep is het meest effectieve middel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
Het is belangrijk om de mening van de patiënt te betrekken bij het nemen van de beslissing om wel of niet te desinfecteren. De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat er de huid voor injectie niet gedesinfecteerd hoeft te worden, met uitzondering van de patiënt met lage weerstand.
Een waarschuwing van het Huidfonds om de handen goed te verzorgen droeg bij aan die run op handcrème. "Van veel wassen worden handen droog en raakt de huid beschadigd, wat juist tot minder bescherming tegen bacteriën en schimmels leidt", aldus het Huidfonds. “Handcrème, voetcrème, billencrème, het maakt echt niks uit.
Wist je dat het vaker handen wassen niet alleen jouw huid uitdroogt en beschadigt? Maar ook kunnen de giftige stoffen in gewone (en desinfecterende) handzeep jouw hormoonbalans verstoren. Bovendien is gewone handzeep schadelijk voor het milieu.
De alcohol heeft een desinfecterende werking en de vloeistof verdampt bij gebruik waardoor na gebruik de handen niet gedroogd hoeven te worden. Handalcohol kan van ethanol of van isopropanol worden gemaakt. Naast alcohol en een deel water kan een deel glycerine worden toegevoegd om te voorkomen dat de handen uitdrogen.
Regelmatig gebruik van antibacteriële zeep en andere schoonmaakproducten zou mogelijk de huid kunnen uitdrogen en irriteren. Antibacteriële zeep doden ook de goede bacteriën. Daardoor wordt de bacteriële flora van de huid verstoord.
Ethanol uit handgel bereikt je lichaam, maar maakt je niet dronken.
Alcohol doodt bacteriën door middel van een proces dat bekend staat als denaturatie. Omdat bacteriële celmembranen zowel een op vet gebaseerde kant als een op water gebaseerde kant hebben, kunnen alcoholmoleculen zich binden met het beschermende membraan en dit afbreken.
op je handen doden, zoals bacteriën, schimmels en virussen. In cosmetische handgel zit ethanol (alcohol) om je handen schoon te maken en te ontvetten. In desinfecterende handgel is ethanol de werkzame stof. Je spreekt van werkzame stoffen in bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, biociden of (dier)geneesmiddelen. .
Met een desinfectiemiddel kunt u hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet. Desinfectie is het doden van het grootste deel van de bacteriën.
Je handen wassen is het beste middel om de verspreiding van virussen (ook het coronavirus) en bacteriën tegen te gaan. Regelmatig grondig wassen met zeep gedurende 40-60 seconden is voldoende om ze te verwijderen. Klassieke zeep is nog steeds het beste middel om je handen te ontsmetten.
Het verwijderen van vuil en micro-organismen van de handen. De handen wassen met stromend water en vloeibare zeep en afdrogen met een (papieren) handdoek. Handen inwrijven met handalcohol uit een flacon*. Daarmee dood je de micro-organismen op je huid.