De Veldheer 6 is de eerste houtkachel met een gepatenteerd ingebouwd rookgasfilter. Maakt korte metten met de laatste vervuilende deeltjes die de kachel willen verlaten. De schoonste kachel van Nederland! Met een vermogen van 5kW een perfecte fit in bijna iedere woning en geeft het toekomstige houtstoken vorm.
HR houtkachels zijn brandstof zuinig en laten maar weinig as over omdat het rendement zo hoog is. Een verbruik van 1 KG hout per uur bij een vermogen van 4,5 kW is goed haalbaar bij een rendement van 80%.
Moderne houtkachels van gerenomeerde merken hebben een rendement van zo rond de 85%. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de populaire Contura 850 of de spekstenen Altech Eclips. Een kachel met een uitzonderlijk hoog rendement is de Walltherm Königsspitze. Deze kachel heeft een rendement van maar liefst 93%!
Schone verbranding houdt in dat de kachel beschikt over een duaal verbrandingssysteem, waarbij het hout optimaal wordt gebruikt en vervuiling tot een minimum wordt beperkt. Dankzij dit systeem worden tot wel 90% van de gassen en deeltjes die zich in de rook bevinden omgezet in warmte.
Naaldbomenhout. Dit is een houtsoort die zorgt voor vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel. Vuren en grenen. Deze houtsoort zorgt voor een vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel.
De schors van naaldhout en vurenhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Deze houtsoorten zijn daarom geen geschikte hoofdbrandstof voor jouw houthaard of houtkachel. Naaldhout en vurenhout zijn daarentegen wel geschikt om te gebruiken in een goed brandend vuur.
Geverfd, geïmpregneerd of gebeitst hout is ongeschikt als stookhout. Dat geldt ook voor sloophout, spaanplaat, hardboard en multi- of triplex. Ook schors of hout met teveel modder is niet geschikt.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op.Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen.
Een houtkachel aanschaffen om je huis mee te verwarmen lijkt een goed idee, omdat je hiermee dus de energieprijzen reduceert. Echter is het stoken van hout ook slecht in het nieuws de laatste tijd. Houtstook zorgt voor fijnstof in de lucht wat vooral schadelijk is voor oudere mensen.
Speksteen geeft vooral stralingswarmte af. Deze warmte, die als onzichtbare infrarode warmte wordt afgegeven, voelt heerlijk aan. De speksteenkachel levert hierdoor de meest aangename warmte af. De kachel is wel minder goed te sturen.
Houtgestookte haarden hebben de neiging om de meeste warmte te produceren, gevolgd door gas-, elektrische en bio-ethanol haarden.
De meeste houtkachels geven in meer of mindere mate stralingswarmte af. Stralingswarmte is warmte die de lucht en vlakken (en koude lichamen) rond de kachel snel opwarmt. Kenmerkend voor straalkachels is dat de kachel zelf heel warm wordt en dus niet in de buurt van brandbare muren of meubels kan staan.
Als u echt energie wilt besparen, kies dan voor een infraroodkachel. Deze verwarmt personen en objecten in de ruimte zonder de lucht te verwarmen. Hierdoor is een infraroodkachel tot 40% zuiniger dan een keramische kachel met ventilator. Ook zijn infraroodkachels sneller op temperatuur.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat verwarmen met hout goedkoper is wanneer de gasprijs hoger ligt dan €0,45 per m3.
Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten.
Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
Stookalert 12 februari 2023: stook geen hout in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland. Het RIVM adviseert om op zondag 12 februari 2023 in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland geen hout te stoken.
Hou het volgende aan: een optimaal rookkanaal heeft een lengte tussen de 4 en 7 meter. Wat betreft de diameter, deze moet net zo groot zijn als de uitgang van de houtkachel. Hoe hoger het vermogen van de kachel, hoe breder de diameter van de rookgasafvoer is.
Op vlak van warmteafgifte zijn er nauwelijks verschillen tussen hardhout (beuk, eik, meranti,…) en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen.
Gemiddeld kost een kuub losgestort droog haardhout €90.
Hardhout zijn de zwaardere houtsoorten, zoals eiken, essen, beuken en haagbeuk. Wanneer het eenmaal brandt dan blijven ze lang door branden en is het af en toe bijvullen voldoende om de hele avond te genieten van de warmte van de kachel of haard. Het hout is wel moeilijker aan te krijgen dan de zache hout soorten.
Naaldhout (dennen,spar) wordt vaak als minderwaardig brandhout gezien. De rook en de problemen met het hars treden eigenlijk alleen op bij een lage verbrandingstemperatuur, dus is niet geschikt in de openhaard, maar wel in de houtkachel.