Je hebt maar vijf centimeter warm water nodig om je baby een goed bad te kunnen geven. Leg een warm washandje over het buikje, zodat je baby het niet koud krijgt.
Er is geen wetenschappelijk antwoord op hoe vaak een kind in bad moet. Jonge kinderen hoeven echt niet elke dag in bad vanuit hygiënisch oogpunt. Een of twee keer per week is voldoende. Natuurlijk zorg je ervoor dat je kind elke avond met schone billen, handen en gezicht naar bed gaat.
Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.
Je kind elke dag badderen of douchen hoeft echt niet. Twee keer per week is ruim voldoende, want water en vooral zeep drogen zijn huid uit.
Let goed op bij het in bad doen!
Laat het nooit alleen, ook niet heel eventjes. Loop ook niet naar de kamer ernaast en laat de deurbel rinkelen. Een peuter kan namelijk al in 10 centimeter water verdrinken. Zorg dat je alles wat je nodig hebt van te voren binnen handbereik klaar hebt gelegd.
Eén á twee keer in de week zijn haar wassen is voldoende. Vaker wassen met zeep of shampoo is zelfs niet goed voor zijn huidje. Zeepproducten tasten namelijk het natuurlijk aanwezige, vette laagje op de huid aan. Door vaak te wassen droogt de huid van je kindje sneller uit, waardoor het schraal kan worden.
Het is niet noodzakelijk om je kind elke dag te wassen. Water (en dan met name warm water) kan de huid namelijk uitdrogen en zelfs de huidbarrière beschadigen. De jeugdzorg, verloskundige en kraamzorg in Nederland adviseren ouders om hun kind maar 2 à 3 keer per week te wassen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Leg je baby op het aankleedkussen en wikkel hem lekker warm in een grote hydrofiele doek of badcape. Als je wil, kan je nu jezelf snel wassen onder de douche. Daarna droog je jezelf af of trek je even een badjas aan. Droog je baby af en kleed hem weer aan.
Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.
Daar staat geen leeftijd voor. Er is vaak wel een 'natuurlijk' moment waarop kinderen dit niet meer willen, bijvoorbeeld omdat zij zich gaan schamen voor hun lichaam. Dat moment komt soms sneller dan jij denkt. Als jouw kind aangeeft alleen te willen douchen, dan is het tijd ermee te stoppen.
Het badwater mag niet te heet zijn
Het badwater mag niet warmer zijn dan dit: een te hoge temperatuur kan het hart en de bloedsomloop belasten. Bovendien, hoe warmer het water, hoe meer vocht de huid verliest. Voor een warm bad wordt een badduur van 15 tot 20 minuten aanbevolen.
Kinderen worden op hun 18e verjaardag meerderjarig. Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Die talg wordt door huidbacteriën, die het lekker warm vinden onder zo'n oksel, omgezet in de bekende zweetgeur. Een beetje geur is belangrijk voor de seksuele aantrekkelijkheid. Waarom de ene oksel dan toch natter wordt dan de ander of sterker ruikt, blijft een raadsel, zegt Venema. “We hebben geen idee.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Hoe was je je kind met een washandje? Leg je baby op een zachte, vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op het aankleedkussen. Houd warm water en een washandje of spons bij de hand. Houd je baby warm ingepakt, leg één lichaamsdeel tegelijk bloot en was voorzichtig.
Doe wat leuke spelletjes als je je baby wast. Droog je kindje op de commode af van boven naar beneden (leg hem/haar op een voorverwarmde hydrofiele luier om afkoeling te voorkomen). Voor de rug, draai je je baby voorzichtig op de buik.
Kleed je baby uit en was met een nat washandje (zonder baby verzorgingsproducten) het gezicht. Met een washandje met babyzeep of babyolie was je de voor- en daarna de achterzijde van je kindje. Spoel de baby af in het babybadje. Ondersteun het hoofd en de billen als het kindje gaat wassen.