Wat zit er in beits? Beitsen zijn op basis van terpentine en op waterbasis (ook wel 'water gedragen' beits genoemd) te koop.
Beits en olie zijn natuurlijk twee verschillende producten. Beide hebben ze hetzelfde doel, maar toch zijn er verschillen. Over het algemeen is een olie dunner en trekt het meer in het hout.
Beits is een vochtregulerend product dat bescherming biedt aan houten ondergronden. Beits trekt in het hout. Het zorgt ervoor dat vocht uit het hout kan raken, zodat houtrot voorkomen wordt. Tevens wordt bescherming geboden tegen de zon.
Kies dan een beits, olie of lak op waterbasis. Deze zijn milieu vriendelijker en bevatten niet of nauwelijks schadelijke stoffen. Toch is de bescherming van deze producten niet minder.
Beits is een speciale soort verf, die compleet in de ondergrond trekt. Je hebt voor dekkende beits dus ook nooit grondverf nodig. Door de goede vochtregulerende werking kun je deze verf heel goed gebruiken op ondergronden die wat vochtiger dan normaal zijn. Daardoor kun je de verf vaak ook goed buiten gebruiken.
Beits is vochtregulerend. Dat betekent dat hout dat gebeitst is, kan blijven werken en 'ademen' nadat het behandeld is. Vocht trekt nog steeds in en uit het hout, terwijl het toch beschermd is tegen water en allerlei weersinvloeden, omdat de beits in het hout is getrokken.
De meeste beitsen gaan minstens 3 a 4 jaar mee.Er bestaan ook beitsen die soms tot na wel 8 of 9 jaar nog steeds goed zijn. Lees ook hiervoor altijd goed de verpakking en de productinformatie. U kunt zich natuurlijk ook altijd laten adviseren door experts.
Door meerdere lagen aan te brengen dringt de beits dieper door in het hout.Hierdoor is er een betere bescherming tegen weersinvloeden. Zorg ervoor dat je tussen de lagen door het hout licht opschuurt en minimaal 8 uur wacht voordat je de nieuwe laag aanbrengt.
Een ander verschil tussen impregneer en beits is dat impregneer in het hout trekt (zeker met Celfix® geïmpregneerd hout) en dat beits een oppervlakte-laagje vormt. Beits is ook bedoeld ter verfraaiing van het hout.
Vervolgens heb je beits op terpentine- en waterbasis. Vaak zijn buitenbeits op terpentinebasis en binnenbeits op waterbasis. Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.
Waterbeits is zoals de naam al zegt oplosbaar in water. U verwerkt deze beits als volgt: Maak de gewenste oplossing aan door een zakje of potje waterbeits-poeder op te lossen in circa 300 ml water. U krijgt daarmee een beits-concentraat waarmee u de uiteindelijke hoeveelheid water op kleur kunt brengen.
Droogtijd beits
Het volledig uitharden van verf duurt namelijk lang. Zeker wanneer er buiten is geverfd. Verf is officieel pas volledig uitgehard na een paar week. Meestal duurt dit een week of 3.
Toch is het helemaal geen verkeerd idee om dit hout van extra bescherming te voorzien door middel van een beits. Dit helpt vooral tegen vergrijzing en voorziet het hout van een nog betere mate van bescherming. Het gemiddelde onderhoudsinterval voor geïmpregneerd en gebeitst hout is drie tot vier jaar.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Wie van de uitstraling van hout houdt, zal altijd voor olie kiezen. Olie beschermt hout weliswaar minder goed dan beits of verf, maar zorgt ervoor dat hout het beste de natuurlijke uitstraling blijft behouden. In onze ogen is olie daarom het beste middel om hout mee te beschermen.
Beits verwijderen kan op verschillende manieren. Meestal gebruik je schuurpapier om de laag snel en effectief te verwijderen. Is dit niet afdoende dan gebruik je een afbijtmiddel. Bekijk goed wat je koopt of win eerst advies in bij onze klantenservice voor je begint met beits verwijderen.
Beits heeft namelijk een hechtlaag nodig. Een oude laag geeft onvoldoende hechting. Daarom moet de oude verf of beits zoveel mogelijk verwijderd worden en is er een ruw oppervlak nodig. De oplossing is schuren.
Het afbladderen van verf is het proces waarbij verf plaatselijk in z'n geheel loslaat. Dit komt o.a. door spanning binnenin het verfsysteem of verandering van vorm van de ondergrond (door het weer bijvoorbeeld). Andere redenen zijn de vorming van vocht of gas of dat de verf is aangebracht op een te natte ondergrond.
Is schuren voor beitsen nodig? Ontvetten en schuren is altijd nodig om een goede hechting te krijgen met het hout dat gebeitst gaat worden.
Bij transparante beits geldt: hoe meer lagen u aanbrengt, hoe dieper en warmer de kleur zal zijn. Bij nieuw hout adviseren we minimaal 2 lagen. Voor onderhoudswerk is eens in de 3 tot 5 jaar 1 laag voldoende.
Beitsen zonder schuren
Wanneer het hout echter wel bewerkt is of al eerder gebeitst, dan is het verstandiger om het hout eerst te schuren alvorens je begint met opnieuw beitsen. Een schutting beitsen zonder schuren is dus zeker mogelijk, maar je moet wel goed kijken naar de staat waarin het hout zich verkeerd.
Schilder niet in de volle zon of op plaatsen waar later op de dag volle zon komt te staan. Dit kan voor blaasjes in de beits zorgen.
U kunt beits of verf afbranden met een haardroger en vervolgens er af schrapen met een driehoek-schraper. Het is belangrijk dat u voorzichtig schraapt, anders moet u alsnog op bepaalde plekken gaan schuren. Gebruik bij voorkeur een professionele schraper, dit maakt groot verschil ten opzichte van goedkopere varianten.
Beits dringt slechts deels tot in het hout. Het verzorgt en beschermt het hout en heeft een vochtregulerende werking. Lak vormt een duurzame beschermlaag op het hout. Het dringt minder door tot in het hout en is minder vochtregulerend.