Zaaien in de volle grond In koelere temperaturen ontwikkelt de smaak van rucola zich beter. Kies in het voorjaar en najaar voor een zonnige standplaats om te zaaien en in de zomer een plekje in de halfschaduw. Zaai op 0,5 tot 1 centimeter diepte en bij voorkeur in rijen met een rijafstand van 10 tot 15 centimeter.
Je kunt 1 tot 3 zaadjes samen in een klein gaatje onder de grond zaaien. Ongeveer 0.5 cm diep. Als je zaait in maart/april heb je wel meer kans dat de plant snel gaat bloeien.
Je kunt rucola in potjes voorzaaien maar rucola houdt niet van warmte, in huis kiemen de zaden al binnen een paar dagen maar worden de zaailingen al snel na de kieming lang en dun en zwak. Beter is het om rucola gewoon buiten te zaaien, doe dat in een week dat het niet vriest, de zaden kiemen binnen 2 tot 3 weken.
Rucola is een snelgroeiende plant, die je in de zomer al na drie tot vier weken kunt oogsten. Je kunt rucola ook als wintergroente kweken, maar dan groeit de plant wat langzamer. Oogst rucola wanneer het blad acht tot tien centimeter lang is.
Zaai dun en oppervlakkig en bedek de zaden met een dun laagje grond of druk de zaden voorzichtig aan. Houd de zaden goed vochtig en onkruidvrij. Dun, de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 15 cm ruimte. Bescherm uw Wilde Rucola plantjes tegen slakken, rupsen, bladluis en duiven.
Zaaien in de volle grond
In koelere temperaturen ontwikkelt de smaak van rucola zich beter. Kies in het voorjaar en najaar voor een zonnige standplaats om te zaaien en in de zomer een plekje in de halfschaduw. Zaai op 0,5 tot 1 centimeter diepte en bij voorkeur in rijen met een rijafstand van 10 tot 15 centimeter.
Even gemakkelijk te verzorgen is de meerjarige soort Diplotaxis tenuifolia, in het Nederlands wilde rucola, grote zandkool of gewone zandkool.
Je kunt rucola bijna jaarrond zaaien, zowel in de lente als in de zomer, maar ook in de herfst. Ze groeit snel en je kunt er dus ook snel blaadjes van oogsten, vaak al binnen een week of 8 (afhankelijk van het jaargetijde/de temperatuur.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Rucola wordt geoogst zoals andere verse kruiden. U plukt de bladeren of, als u meer nodig hebt, knipt u ze af met een schaar. Ze worden bij de grond afgesneden. De meerjarige rucola verhout aan de basis.
Zoals gezegd behoort rucola tot de kruisbloemigen en is het erg gezond. Dat komt doordat het rijk is aan vele voedingsstoffen. Rucola bevat (per 100 gram) 100% van de dagelijks aanbevolen (ADH) hoeveelheid vitamine A in de vorm van bètacaroteen, een krachtige antioxidant.
rucola zaden. een plek met minstens 4 uur zonlicht per dag.
Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken.Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Rucola oogsten (snelle teelt)
Zo'n 4 weken na het zaaien kun je al volop fris jong blad knippen. Knip niet de hele plant af ,maar knip ongeveer 2 cm boven de grond en de meeste van al die jonge planten zullen nog tot een tweede jonge oogst uitgroeien.
Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 rucola planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 rucola planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Wist je dat bittere stoffen de afgifte van gal in je darmen stimuleren? Zet dus wat vaker witloof, pompelmoes, spruitjes, groene thee, asperges, blauwe bessen, waterkers, artisjok, rucola of radijsjes op het menu om je lever te boosten.
Meeste groenten laten zich goed invriezen, op een paar uitzonderingen na. Knoflook, paprika, rucola, uien, tomaten, Spaanse pepers en bladgroenten bevatten te veel vocht en zijn minder geschikt om in te vriezen.
Inheemse rucolasoort (grote zandkool) met gele bloempjes. Met ingesneden, pittig smakend rucolablad en eetbare bloempjes.
Help : mijn rucola bloeit - kan ik deze nog opeten? Wanneer je rucola begint te bloeien, is dat niet echt een probleem. De bladeren zijn nog steeds eetbaar.
Door in volle grond te telen en te laten overwinteren, krijgt de wilde rucola een nog diepere smaak. 'Er zijn twee soorten rucola: de tamme met breed en weinig ingesneden blad die vooral in mesclun wordt verwerkt en de wilde met fijner en dieper ingesneden blad. Qua smaak is de tamme wat 'braaf' en neutraal.
Maar als rucola toch gaat bloeien is er geen man overboord: de bloemetjes zijn eetbaar en vrolijken elke boterham of salade op.
Rucola eten we natuurlijk ook veel in salades maar door de pittige smaak is het ook heel lekker als je hem gedroogd ergens doorheen doet.
Rucola werkt vochtafdrijvend en bevordert de spijsvertering. De secundaire plantenstoffen versterken het immuunsysteem. Rucola is veelzijdig inzetbaar.