In de zee leven algen (microscopische kleine plantjes) en de schuimalg is de veroorzaker van zeeschuim. Wanneer de kolonie schuimalg afsterft komt er eiwit vrij dat vervolgens door de golven wordt opgeklopt. Net als melk van een cappuccino. De hoeveelheid schuim kan enorm zijn, vooral in de lente.
Wanneer kolonies schuimalgen sterven, kloppen de golven bij een stevige wind het slijmomhulsel op, waardoor schuim wordt aangemaakt - je kan dat het best vergelijken met het opkloppen van eiwit voor het maken van slagroom. Dit schuim spoelt later aan op de stranden, soms in massale hoeveelheden.
De algen leven ongeveer vier tot zes weken. Daarna raken de voedingsstoffen op en zakken ze naar de bodem van de zee. Daar sterven ze af, waar bacteriën ze verteren. De golven en stroming kloppen bij een stevige wind het slijmomhulsel op waarbij eiwitten vrijkomen en het karakteristieke schuim ontstaat.
De basisingrediënten van schuim zijn twee chemische stoffen: polyol en di-isocyanaat. Als je die twee samenbrengt en mengt met water, dan gebeurt er dit. Het gaat schuimen als een gek. En het verandert van een vloeibare in een vaste stof.
De eiwitten uit de algen maken schuim
Vooral eiwitten uit de algen maken schuim, vergelijkbaar met het eiwit van een ei dat je kunt opkloppen tot een luchtig papje. Alleen speelt de wind in dit geval voor garde. Vooral als het hard waait, kan genoeg schuim ontstaan om het hele strand te bedekken.
In de zee leven algen (microscopische kleine plantjes) en de schuimalg is de veroorzaker van zeeschuim. Wanneer de kolonie schuimalg afsterft komt er eiwit vrij dat vervolgens door de golven wordt opgeklopt. Net als melk van een cappuccino. De hoeveelheid schuim kan enorm zijn, vooral in de lente.
Als het water heel troebel is door bijvoorbeeld veel plantjes of zand of modder dan botst het licht er tegen aan en wordt het teruggekaatst. Dus als er veel plantjes zijn dan wordt het water groen. Is er veel modder en zand? Precies, dan wordt het zeewater bruin.
Een schuim is een dispersie van gas in een continue fase.
De gasbellen in het schuim variëren in grootte van enkele millimeters (slagroom), tot enkele centimeters (brood). De continue fase in een schuim vormt vaak een dunne laag, die ook wel een filmlaag wordt genoemd.
Schuimvorming is een verschijnsel, waarbij vloeistof wordt vermengd met lucht. Wat doet het? Schuimvorming kan optreden, als olie door een pomp of tandwielen in beroering wordt gebracht. Daardoor ontstaan er lucht¬bellen.
Vers schuim kan het beste verwijderd worden met PU reiniger. Uitgehard schuim kan enkel mechanisch verwijderd worden. Daarnaast hebben we voor reeds uitgeharde resten van purschuim een product beschikbaar dat gebruikt kan worden op niet poreuze ondergronden zoals kunststoffen, aluminium en coatings.
Er ontstaat schuim wanneer er grote hoeveelheden afvalstoffen in het water zitten en de organismen in uw vijver niet alle afvalstoffen meer af kunnen breken. Daarnaast kan het ook zijn dat uw water te zacht is, doordat er te weinig calcium en/of magnesium aanwezig is in het vijverwater.
De beste manier om schuim op de vijver te verwijderen is door een eiwitafschuimer te gebruiken. Eiwitafschuimers zijn niets meer dan filtersystemen die zo ontworpen zijn zodat ze schuim scheiden van water. In de eiwitafschuimer probeer je de eiwitten op te kloppen, waardoor het als schuim gaat drijven op het water.
Er ontstaat schuimvorming in uw zwembadwater wanneer u teveel anti-alg of een teveel aan reinigingsproducten heeft gebruikt. U kunt het beste uw zwembad deels leegpompen en bijvullen met leidingwater. Zo zakt de schuimconcentratie.
Schuim ontstaat in een mengproces tussen een gas en een vloeistof. Voor het mengproces is energie noodzakelijk. Een voorbeeld is het kloppen van slagroom. Ook kan schuim ontstaan als gevolg van een chemische reactie waarbij een gas vrijkomt.
Oorzaken van schuimig water
De oorzaak van schuimig water is meestal zeepresten in een badpak, een opeenhoping van oliën, of een onevenwichtige waterchemie. Een lage calciumhardheid kan er ook voor zorgen dat er zich makkelijker schuim vormt aan de oppervlakte van het water.
Bier bevat heel veel eiwit
Die eiwitten vormen ketens. En die eiwitketens vormen een soort netje waarin de koolzuurbelletjes worden vastgehouden. Hoe sterker de eiwitten met elkaar verbonden zijn, hoe groter de eiwitketens worden en hoe sterker het schuim in je bier is.
Gewoon de nodige hoeveelheid zeep in het bad, en een flinke harde straal er op. Hoe harder de straal, hoe meer schuim. Nadeel is dat je zodra je in bad zit het schuim vrij snel afbreekt. Vooral als je je haar gaat wassen ; dan verdwijnt het badschuim als sneeuw voor de zon.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Kwallen, krabben en schelpen herkent iedereen wel. Er spoelt nog veel meer aan: stukken net, touw, plastic, lege melkpakken en flessen, vaak gedumpt vanaf schepen. Ook badgasten laten afval en verloren voorwerpen achter. Mensen die op het strand naar waardevolle dingen zoeken heten jutters.
In Zeeland komt een bijzonder dier voor; de sepia, ook wel zeekat genoemd. De sepia is een inktvissoort. Ze hebben een rugschild dat dient voor stevigheid en om het drijfvermogen te regelen. In de dierenwinkel worden deze rugschilden als 'zeeschuim' verkocht.