Voor ondernemers is er wat dat betreft niets geregeld door de overheid. Je zal zelf voor een zzp arbeidsongeschikt verzekering moeten zorgen, als je te weinig eigen reserves hebt om op terug te kunnen vallen. Je kunt dat doen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp'ers.
Als je als zelfstandig ondernemer volledig arbeidsongeschikt raakt, valt je inkomen helemaal weg. Je moet dan zelf voor je inkomen zorgen, totdat je recht hebt op AOW en/of pensioen. Hoeveel geld nodig is om die periode te overbruggen, is afhankelijk van je leeftijd en het inkomen dat je nodig hebt om te leven.
Keuzetool verzekeren arbeidsongeschiktheid zelfstandige
Als zelfstandige bent u niet automatisch verzekerd voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid. Dit houdt in dat u zelf voor vervangend inkomen moet zorgen wanneer u arbeidsongeschikt wordt. Dat kan bijvoorbeeld met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).
Als zelfstandige heb je geen recht op een WIA uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Iedere zzp'er moet zelf bepalen hoe om te gaan met het risico door een ongeluk niet meer te kunnen werken.
Voorwaarden periodieke uitkering
u bent zelfstandige; u heeft minimaal 1225 uur per jaar in uw bedrijf gewerkt; u moet uw bedrijf noodgedwongen stoppen, omdat het niet meer levensvatbaar is; u kunt het bedrijf niet direct beëindigen (als dit wel kan, vraagt u een bijstandsuitkering aan).
Heeft u tijdelijk financiële problemen? Misschien heeft u recht op financiële bijstand op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Bijvoorbeeld een lening, een krediet of een aanvulling op uw inkomen. Een Bbz-uitkering vraagt u aan bij de gemeente waar u woont.
Voor het beëindigen van een eenmanszaak heb je formulier 14 nodig, voor overige rechtspersonen heb je formulier 17 nodig. Via deze link kan je jouw bedrijf uitschrijven uit het Handelsregister. Belastingdienst - Wanneer je definitief stopt, schrijf je jouw onderneming uit bij de Kamer van Koophandel (KVK).
Als u als zelfstandige werkt kunt u een verzekering van UWV afsluiten tegen verlies van inkomen door ziekte (Ziektewet) en arbeidsongeschiktheid (WIA). U kunt deze verzekeringen afsluiten binnen 13 weken nadat uw verplichte verzekering is afgelopen.
Als u langer dan 2 jaar ziek bent, kunt u een WIA-uitkering krijgen. U moet dan minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. U kunt 2 soorten WIA-uitkeringen krijgen: de IVA-uitkering en de WGA-uitkering. Als u niet kunt werken, krijgt u een IVA-uitkering.
Het jaarinkomen als zelfstandige van een zzp'er (voor wie het zzp-inkomen het hoofdinkomen is) bedroeg in 2020 gemiddeld 39,5 duizend euro. Voor zmp'ers lag dit op 61,9 duizend euro. Het doorsnee of mediane inkomen als zelfstandige komt voor beide groepen lager uit, respectievelijk 29,0 duizend en 50,2 duizend euro.
Als zelfstandige kan je vanaf de eerste dag arbeidsongeschiktheid aanspraak maken op een uitkering, op voorwaarde dat je tijdig aangifte deed bij je arts en bij je ziekenfonds en op voorwaarde dat je minstens 8 opeenvolgende dagen arbeidsongeschikt blijft.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
Ook zzp'ers komen in aanmerking voor een huurtoeslag
Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van een privéwoning. Afhankelijk van jouw situatie is het mogelijk dat je een tegemoetkoming in de huurkosten krijgt. Vanaf 2013 draagt de overheid minder bij aan de kosten voor jouw huurwoning.
Als zelfstandig ondernemers (tijdelijk) weinig inkomen hebben, kunnen zij mogelijk een Bbz-uitkering aanvragen. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De gemeente beslist of een (startende) zelfstandig ondernemer Bbz krijgt.
UWV kan u op verschillende manieren helpen als u een bedrijf start vanuit arbeidsongeschiktheid. U kunt misschien geld lenen voor de start van uw bedrijf. En u kunt een vergoeding krijgen als u een hulpmiddel of voorziening nodig heeft om uw werk te kunnen doen.
als van 80 tot 100% bent afgekeurd ontvang je IVA-regeling (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten). Hier is de uitkering 75% van je laatst verdiende inkomen tot maximaal 36.536 euro een IVA-uitkering ontvang je als je niet kunt werken en geen kans hebt op herstel.
Een depressie kan ziekteverzuim veroorzaken en uiteindelijk ook arbeidsongeschiktheid. Bij een depressie is er sprake van psychische klachten die het voor u onmogelijk kunnen maken om te werken. U kunt bij uitval wegens depressie wellicht aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
De inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) wordt uitgekeerd aan mensen die volledig afgekeurd en blijvend arbeidsongeschikt zijn. De uitkering bedraagt minstens 75 procent van het WIA-maandloon. In bijzondere gevallen kan deze uitkering hoger uitvallen: tot maximaal 100 procent van het WIA-maandloon.
Of je als ondernemer recht hebt op een uitkering bij ziekte is afhankelijk van hoe jij het als zzp'er hebt geregeld. Je moet namelijk zelf voor je inkomen zorgen, als je ziek of arbeidsongeschikt raakt. Je kunt hiervoor wel verzekeringen afsluiten. Je moet als ondernemer zelf voor je inkomen zorgen.
Een zelfstandig ondernemer betaalt voor een AOV gemiddeld zo'n € 3.000,- bruto premie per jaar. Dat is veel geld. Maar werkt u 40 uur per week, met 4 weken vakantie per jaar, dan komt het neer op € 1,56 per gewerkt uur. Hiermee kunt u rekening houden in uw uurtarief.
Wilt u een oudedagsvoorziening opbouwen? Dan kunt u een deel van uw winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat deel van de winst hoeft u pas later belasting te betalen. U kunt de fiscale oudedagsreserve omzetten in een lijfrente, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat.
Je moet de btw-administratie binnen de maand na de stopzetting van je activiteiten op de hoogte brengen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Ook voor de schrapping van je btw-nummer kan je een beroep doen op Liantis ondernemingsloket. Het stopzetten van je btw-nummer kost 37,00 euro, exclusief btw.
Zzp naast loondienst
Dat kan ook. Bespreek wel eerst met je werkgever of hij extra werkzaamheden als zzp'er bij een andere opdrachtgever toestaat. Check of je een concurrentiebeding of relatiebeding hebt getekend en wat daar precies in staat. Pas je werkzaamheden als zzp'er hierop aan.
Tijdelijk stoppen met je onderneming én toch in geschreven blijven staan bij de Kamer van Koophandel, is volgens Berdien van den Berg gewoon mogelijk. "Als eenmanszaak ben je ook niet verplicht om je jaarverslag hier in te dienen."