Uitzonderingen -zoals mensen met een groeiaandoening- daargelaten, zijn de meeste voeten na het twintigste levensjaar definitief uitgegroeid. Toch kan het zijn dat je schoenmaat naarmate je ouder wordt, nog een maatje toeneemt.
Maar wist je dat bij volwassenen de schoenmaat ook kan veranderen? Na een zwangerschap hebben veel vrouwen een maatje groter nodig. Door het toegenomen gewicht tijdens de zwangerschap, zakken je voeten namelijk door en kan er platvoet ontstaan. Ook naarmate je ouder wordt, kunnen je voeten groter worden.
Wanneer kinderen in de puberteit zijn, tussen de 11 en 16 jaar, groeien de voeten weer iets harder. Rond hun 16e jaar zijn voeten uitgegroeid.
Want als de sterkte van spieren en banden afneemt, dan kan dit in de voet leiden tot meer doorzakken van de voetboog. Ook het vetweefsel neemt af, waardoor de druk op de bal van de voet en de hielen toeneemt.
Meisjesvoeten groeien tot 12 of 13 jarige leeftijd en jongensvoeten tot hun 14e of 15e levensjaar. Jongensvoeten groeien een stuk harder dan meisjesvoeten. Veel kinderen in deze leeftijdsfase vinden het "cool"om hun veters niet te strikken.
Wanneer zijn je voeten uitgegroeid? De voeten maken in de puberteit vaak nog een laatste groeispurt door, om vervolgens bij meisjes rond hun veertiende jaar te stoppen met groeien. Omdat jongens hun laatste groeispurt iets later doormaken, groeien hun voeten gemiddeld door totdat zij zo'n zestien jaar oud zijn.
Meisjesvoeten stoppen eerder met groeien dan voeten van jongens. Bij meisjes is dit rond hun twaalfde levensjaar en bij jongens rond hun vijftiende levensjaar. Kinderen jonger dan zestien maanden hebben iedere twee maanden een grotere schoenmaat nodig.
“Een voet kan niet krimpen. De voetboog kan wel boller worden waardoor je een iets kleinere maat hebt. Maar een echt kleinere maat krijg je dan niet”.
Helaas kun je brede voeten niet smaller maken. Maar voorkomen dat de voet nog breder wordt kan wel. Door minder op blote voeten te lopen zakt de voet minder door. Daardoor worden de voeten dus ook minder breed.
Toegevoegd na 3 minuten: Je voeten groter laten worden, gaat niet, dat worden ze vanzelf als je ouder wordt. Buiten dat ze nog kunnen groeien, worden ze ook breder naar mate je ouder wordt.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
De normale groei. De meest voorkomende reden voor ongelijke voeten is simpelweg het normale groeiproces. Geen enkel mens is compleet symmetrisch. Het ene been is iets langer dan het andere, het linkeroog is net iets groter dan het rechteroog en de ene voet is net iets groter of breder dan zijn wederhelft.
Het algemene gemiddelde qua schoenmaat van de Nederlandse vrouw staat op 39,04.
Door de welvaartsziekten en slecht schoeisel vervormen veel voeten tot spreid-of platvoeten. Dat wil zeggen dat de voeten breder worden. Dit heeft de natuur helemaal niet zo bedoeld. Wat onvermijdbaar is, is dat de voetboog in de tweede helft van het leven iets verzakt.
Gebruik voor het meten van de breedte van de voet een niet rekbaar meetlint en ga vervolgens op de voeten staan. Zet de voeten naast elkaar. Dan ga je de bal van de voet opmeten hier tel je 1cm bij op Schrijf je uitkomst even op een papiertje dan kun je in de volgende tabel kijken welke breedtemaat jouw voet heeft.
Ook merken als Woden, La Cabala en DLSport staan bekend om hun smalle leesten. Voor de heren is Santoni of Mason Garments een goed merk voor degenen met smalle voeten.
Per 4 maanden groeien de voeten met gemak één maat tot de leeftijd van 4 jaar. Tussen de 4 en 6 jaar zal dat 1 maat zijn per 6 maanden. Van de 6 tot 10 jaar zal dit variëren van 1 maat per 11 maanden. Bij kinderen tussen 8 en 12 jaar gaat het iets sneller en rekenen we op 1 schoenmaat groter per 3,5 maanden.
Tijdens een zwangerschap neemt de hoogte van de voetholte bij vrouwen af en gaat de buigzaamheid van hun voeten achteruit. Na na de bevalling zijn hun voeten daardoor platter en is hun voetlengte met gemiddeld 2 tot 10 millimeter toegenomen. Die vergrote schoenmaat is waarschijnlijk blijvend.
De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.